Problema fiscala
In conditiile in care am achizitionat de la un furnizor din SUA dreptul de a accesa un site si plata s-a facut printr-o societate din Luxemburg, cum se trateaza aceasta achizitie din punct de vedere fiscal?

La prima vedere ar putea fi o confuzie intre destinatarul sumei de bani si furnizorul dreptului de accesare a siteului. Astfel chiar daca plata se efectueaza unei societati rezidente in comunitate iar emitentul facturii este un furnizor din afara comunitatii noi consideram ca beneficiarul efectiv al platii este societatea din USA.

In ce priveste impunerea, din punct de vedere fiscal, situatia trebuie trebuie analizta stabilind obligatia impozitarii venitului achitat catre societatea din USA, in baza prevederilor art. 113 -115 din Codul fiscal, ce stabileste:

Art. 113 Contribuabili
Nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit conform prezentului capitol si sunt denumiti in continuare contribuabili.

Art. 114 Sfera de cuprindere a impozitului
Impozitul stabilit prin prezentul capitol, denumit in continuare impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, se aplica asupra veniturilor brute impozabile obtinute din Romania.

- publicitate -

Art. 115 Venituri impozabile obtinute din Romania
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la un rezident;
b) dobanzi de la un rezident;
c) dobanzi de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca dobanda este o cheltuiala a sediului permanent;
d) redevente de la un rezident”

Analizand punctiform situatia descrisa in intrebare, observam ca incidente sunt prevederile normelor metodologice pentru art. 115 alin.(1) lit. d) din Codul fiscal ce stabilesc:

„(4) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. in consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze.

Acelasi rezultat se aplica si pentru „drepturi de retea sau site”, in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.

Astfel, simpla plata pentru acesarea unui site, apartinand unei societati nerezidente, nu este supusa impozitului pe venitul nerezidentilor.

In ce priveste deducerea acestei cheltuieli, la calculul impozitului pe profit, nu sunt exceptii de la regula generala, stabilita la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabileste ca o cheltuiala este deductibila daca este efectuta in scopul obtinerii de venituri impozabile. Astfel dvs aveti posibilitatea analizarii cu celeritate a scopului acesarii acelui site si puteti stabili cadrul legal aplicabil.

Din punctul de vedere al TVA consideram ca nu sunt incidente prevederile acestei taxe deoarece dvs sunteti beneficiarul acestui serviciu si nu prestatorul, astfel incat nu sunt indeplinite cele patru conditii cumulative de la art. 126 din Codul fiscal, ce stabileste cand o activitate este supusa TVA.

Sursa: Adrian Benta, expert www.portalcontabilitate.ro. Material preluat cu acordul editurii Rentrop&Straton.