In sedinţa de Guvern din 23.07.2010, Executivul a aprobat Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004.

Comunicat de presa gov.ro:

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal care vizeaza partea de combatere a evaziunii fiscale, a anuntat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.
Este vorba de hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004.

Premierul Emil Boc a subliniat ca aceste norme consfintesc, inca o data, mentinerea cotei reduse de TVA la mai multe elemente.

- publicitate -

Este vorba de cota de 9% pentru serviciile constand in permiterea accesului in castele, case memoriale, muzee, monumente, gradini botanice si zoologice, targuri, expozitii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de carti, manuale scolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman si veterinar si pentru cazarea in sectorul hotelier.

De asemenea, normele metodologice prevad ca TVA de 5% este mentinuta pentru vanzarea locuintelor cu o suprafata utila de maxim 120 de metri patrati, pentru livrarea de cladiri cu destinatia de camine de batrani si de pensionari sau pentru case de copii, pentru centrele de recuperare-reabilitare pentru minori cu handicap. Cota de TVA de 5% se mentine si pentru vanzarea de cladiri, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite, catre primarii, in vederea atribuirii ca locuinte sociale cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietii.

La randul sau, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat ca tot ceea ce prevede ordonanta de urgenta privind evaziunea fiscala este foarte amanuntit prezentat in normele de implementare adoptate in sedinta de astazi.

Astfel, normele reglementeaza modul in care se face inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, perioadele tranzitorii referitoare la TVA, facturi si avansuri primite si platite inainte si dupa 1 iulie. De asemenea, in ceea priveste antrepozitele, normele reglementeaza regimul produselor care circula sau care sunt in antrepozitele de depozitare care-si inceteaza acest regim. Alte prevederi se refera la modalitatile de constituire a garantiei sau modalitatile prin care se fac restituirile de accize si taxe vamale platite pentru produsele care ies din tara.

[sursa: gov.ro 23.07.2010]