Codul de procedura civila (Publicat la 15.07.2010). Prefata de prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu – membru al Comisiei de elaborare
Colectia LA ZI Pret: 15.90 lei Numar pagini: 376 ISBN: 978-973-115-772-6

De foarte multi ani se vorbeste de necesitatea unui nou Cod de procedura civila, care sa asigure o reglementare unitara, moderna, si care sa raspunda asteptarilor justitiabililor, dar si judecatorilor si partenerilor lor in infaptuirea actului de justitie: procurori, avocati, consilieri juridici, executori judecatoresti. Problema a devenit stringenta mai ales dupa ce Romania a dobandit o noua Constitutie in anul 1991, revizuita in 2003, care a impus noi exigente chiar pe plan procesual si dupa aderarea Romaniei, in anul 1994, la Conventia europeana a drepturilor omului. Dezideratele de la 1865 pentru o buna procedura – simplitate, rapiditate, eficacitate – au ramas, dar ele au capatat si alte nuante, principala preocupare fiind aceea de crestere a calitatii actului de justitie.
Comisia de redactare a proiectului a avut in vedere evolutia legislatiei, pe cea existenta in tara noastra si numeroase acte normative similare: Codul de procedura civila francez si legislatia aferenta executarii silite, Codul judiciar belgian, Codul de procedura civila german, Codul de procedura civila italian, Codul de procedura civila elvetian, Codul de procedura civila al provinciei Quebec, Codul de procedura civila spaniol, Codul de procedura civila portughez, Codul de procedura civila olandez, Codul de procedura civila finlandez, Codul de procedura civila model pentru America de Sud, elaborat sub egida Institutului ibero-american de Drept procesual, Regulile Transnationale de procedura civila si Proiectul european de armonizare a procedurii civile. În elaborarea textelor s-a tinut seama si de jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a instantelor comunitare.
Este foarte important ca intrarea in vigoare a Codului de procedura civila sa aiba loc concomitent cu cea a Codului civil deoarece intre cele doua coduri exista o stransa legatura, expresie a corelatiei dintre continut si forma. În Raportul de prezentare a Proiectului Codului de procedura civila catre Consiliul de Stat, din anul 1865, se sublinia ca „procedura este inima legislatiunii unui stat … Codicele civil, fara procedura, este ca un corp fara inima, este ca o buna si complecta masina careia ii lipseste puterea motrice” (G. Plastara). Sau, in doctrina din perioada interbelica, se arata ca „daca procedura civila nu e altceva decat un total de reguli pentru a pune in valoare regulile de drept civil, atunci culoarea procedurii civile va fi culoarea dreptului civil. Cand dreptul de fond isi schimba fizionomia, atunci si procedura isi schimba aspectul” (E. Herovanu). Din acest punct de vedere lucrurile stau la fel si astazi. Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu Presedintele Comisiei tehnice de redactare a Proiectului Noului Cod de procedura civila

Codul de procedura penala (Publicat la 15.07.2010). Prefata de jud. Mihail Udroiu – membru al Comisiei de elaborare
Colectia LA ZI Pret: 14.90 lei Numar pagini: 328 ISBN: 978-973-115-773-3

Noul Cod de procedura penala a avut in vedere crearea unui cadru legislativ clar, previzibil si accesibil tuturor participantilor la efectuarea actului de justitie penala. Totodata, legiuitorul s-a preocupat de asezarea procesului penal pe pilonii unor noi principii care, alaturi de cele clasice, sa contribuie la o mai buna infaptuire a justitiei penale cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Aceasta structura reprezinta nucleul dur al reglementarii desfasurarii unui nou model de proces penal in cadrul caruia sa fie constatate la timp, in mod complet si fara echivoc, faptele care constituie infractiuni, astfel incat nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit legii.
Elaborarea noii codificari a urmarit, pe de o parte, asigurarea eficientei procesului penal si definirea limitelor puterilor coercitive ale statului, iar, pe de alta parte, garantarea drepturilor partilor si a celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari ale Uniunii Europene in materie procesual penala, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
Trebuie subliniat ca asigurarea functionalitatii sistemului justitiei penale nu se poate realiza decat prin intrarea concomitenta in vigoare a noului Codul penal, noului Cod de procedura penala precum si a Legii privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura penala va implica o pregatire corespunzatoare, atat a sistemului judiciar roman si a altor institutii care isi desfasoara activitatea in sfera justitiei penale (serviciile de probatiune, administratiile locurilor de detentie, politia comunitara, mediatorii etc.), cat si a societatii romanesti in ansamblul ei. Totodata, organele puterii legislative si executive trebuie sa asigure finantarea adecvata a sistemului judiciar, personalul si logistica necesare functionarii noilor institutii procedurale.
Jud. Mihail Udroiu Membru al Comisiei de redactare a Proiectului Noului Cod de procedura penala

Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare (actualizat la 1 iulie 2010). Editie ingrijita de Mihai Bragaru
Colectia LA ZI Pret: 54.90 lei Numar pagini: 728 ISBN: 978-973-115-759-7

- publicitate -

Editia a 9-a a lucrarii Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare cuprinde toate modificarile legislative aduse Codului fiscal si Normelor metodologice de aplicare a acestuia, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei pana la data de 1 iulie 2010.
Lucrarea prezinta avantajul ca pe langa textul Codului fiscal (cu ultimele modificari si completari aduse prin O.U.G. nr. 59/2010 – M.Of. nr. 442 din 30 iunie 2010) si al Normelor metodologice de aplicare a acestuia, inserate direct sub articolele din Cod la care se refera, sunt prezentate si deciziile Comisiei fiscale centrale emise de la data aparitiei Codului si pana in prezent. De asemenea lucrarea aduce in atentia celor interesati, trimiteri la legislatia secundara (ordine ale ministrului finantelor publice, ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala) dar si legislatia conexa precum si recursurile in interesul legii si deciziile Curtii Constitutionale, pentru a se asigura o completa cunoastere si intelegere a dispozitiilor legale.
Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa aprofundeze dreptul fiscal sunt incluse in lucrare trimiteri la doctrina de specialitate si jurisprudenta nationala, publicate in revistele de specialitate.
Lucrarea Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare se doreste a fi un instru¬ment util in cunoasterea si aplicarea legislatiei fiscale atat pentru consultantii fiscali cat si pentru contabili, avocati, magistrati, studenti, practic pentru oricine este interesat sau lucreaza in domeniile juridic, economic, fiscal, financiar, contabil. Nu in ultimul rand, lucrarea se poate dovedi utila si pentru teoreticieni, in special prin trimiterile la legislatie, jurisprudenta si, desigur, doctrina.

Combaterea evaziunii fiscale si frauda comunitaraIoana Maria Costea
Colectia Praxis fiscal Pret: 39.90 lei Numar pagini: 344 ISBN: 978-973-115-740-5

Lucrarea propune in prima parte o analiza de detaliu a infractiunilor din Legea nr. 241/2005 ce urmeaza doua directii: pe de o parte, prezinta normele fiscale, ce constituie conduita legala – cadrul normativ specific, urmate de o analiza a textului de incriminare – continutul infractiunii.
În a doua parte, raportat la incidenta tot mai mare a procedurilor bugetare comunitare in spatiul romanesc, lucrarea trateaza aspecte privind masurile si competentele in protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene. Sunt astfel analizate dispozitiile principalelor acte normative in domeniu, precum si aspecte de practica institutionala.

Aplicarea impozitului pe profitMaria Badoi
Colectia Praxis fiscal Pret: 32.90 lei Numar pagini: 304 ISBN: 978-973-115-710-8

În fiecare zi trebuie sa ne straduim sa progresam in meseria noastra. Cu totii vrem sa ne fie bine si sa fim eficienti in ceea ce facem.
Aplicarea impozitului pe profit este o carte dedicata tuturor contabililor, consultantilor fiscali, economistilor si mai ales celor care vor sa descopere tainele ascunse ale impozitului pe profit. Aceasta carte este un manual dedicat in totalitate metodologiei de calcul a impozitului pe profit. El explica detaliat cum se tine si cum se organizeaza contabilitatea impozitului pe profit, care este fluxul documentelor justificative, cum ne asiguram un control intern adecvat al cheltuielilor si veniturilor. Manualul constituie un ghid pentru intelegerea si aplicarea schematica a unor exemple intalnite in practica uzuala si ne invata prin explicatii detaliate cum sa ne pregatim si sa ne prezentam in fata unui control fiscal. Foloseste aceasta carte ca resursa permanenta care sa te ghideze eficient in desfasurarea activitatii tale de zi cu zi!