UPDATE2: In Monitorul Oficial din 3 august 2010, nr. 542/2010, a fost publicata HG 791/2010.

UPDATE: Intrebat de reporter cand vor fi publicate in Monitorul Oficial, Mihai Seitan a raspuns: Astazi se publica. La ora 23.08 pe monitoruloficial.ro erau publicate MO 538 si 537 care nu cuprind nicio HG cu privire la modificarea Normelor metodologice ale Codului Fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004.

În sedinta de guvern de luni, 2 august 2010, au fost aprobate normele metodologice privitoare la impozitul pe profit, impozitul pe venit, pe dividende, pe veniturile obtinute de persoane obtinute de persoane nerezidente in domeniul TVA, in domeniul impozitelor si taxelor locale.
Proiectul de HG a fost publicat online pe mfinante.ro pe 28 iulie 2010.

Declaratiile de presa sustinute la finalul sedintei de Guvern de dl. S.Vladescu si M.Seitan [texte extrase relevante dpdv fiscal – sursa gov.ro]

Sebastian Vladescu: Buna ziua! Este bine ca ne zambim, este vacanta; suntem printre cei care nu suntem in vacanta. Chiar nu este nimeni bronzat. Poate data viitoare. Cred ca Ioana v-a comunicat ce s-a discutat astazi in sedinta de Guvern; pe langa aprobarea normelor la Ordonantele de Guvern numerele 58 si 59 care sunt convins ca este un subiect care va intereseaza foarte mult, pe partea de taxare a muncii, domnul ministru Seitan va va raspunde la intrebari. De asemenea, eu va voi raspunde la intrebari legate de executia bugetara pe primul semestru, stadiul negocierilor cu Fondul Monetar si bineinteles alte amanunte legate de normele la cele doua ordonante.

Reporter: Pe partea de drepturi de autor, ce inseamna ocazional, daca ne puteti explica?

Mihai Seitan: Daca ati observat in ultima varianta a normelor care s-a aprobat astazi, pe langa faptul ca exista sintagma drepturi de autor sau mai degraba castiguri profesionale de natura periodica si se stabileste titlul de /../ luat in consideratie: lunar, trimestrial sau semestrial, si exista tipuri de drepturi de autor de exemplu sau venituri profesionale de natura ocazionala, deci care nu se platesc sub forma lunara, trimestriala sau profesionala. Cu alte cuvinte se platesc aleatoriu la intervale de timp care nu /…/ repetitivitate.

Reporter: Adica odata la 4 luni?

Mihai Seitan: Nu, o data la 4 luni inseamna repetitie. Deci o data, de doua ori intr-un an dar nu la anumite intervale de timp regulate.

Reporter: Poate fi interpretat aici…

Mihai Seitan: Nu la intervale de timp regulat. Regulat inseamna lunar, trimestrial si semestrial.

(…)

Reporter: În privinta drepturilor de autor si a persoanelor fizice autorizate; de exemplu, jurnalistii din aceasta sala vor mai putea fi platiti pe drepturi de autor sau se va considera ca trebuie sa treaca pe cartea de munca, deoarece este munca dependenta? Sau medicii care lucreaza in cabinete private si sunt platiti prin persoane fizice autorizate vor mai putea fi platiti in acest fel sau si eu pe carte de munca?

Sebastian Vladescu: Domnul ministru Seitan ma intreaba pe mine daca poate sa raspunda. În mod cert, domnia sa va raspunde. Dar eu as vrea sa raspund prima data. Avem un sistem de cota unica, care este unul dintre cele mai blande sisteme fiscale din Europa. De ce nu va convine sistemul cu cota unica ? De ce inclusiv plata a 16% si a unor contributii de asigurari sociale absolut necesare pentru viitorul dumneavoastra si pentru functionarea sistemelor vi se pare ca este o afectare a interesului dumneavoastra personal ? Eu cred ca intr-un sistem in care dumneavoastra in mod constant va luptati pentru impunerea regulilor, pentru functionarea sistemului pe baza unor reguli acceptate si functionale. Ar trebui ca toata lumea sa accepte o regula, toata lumea plateste 16% de la veniturile pe care le are si toata lumea care urmeaza sa beneficieze de asigurari de sanatate, de pensii, de somaj plateste contributii la aceste fonduri. Aveti vreo problema cu acest principiu ?

Reporter: Eu nu am spus…

Sebastian Vladescu: Nu, eu am spus daca exista vreo problema cu acest principiu?

Reporter: Parerea mea nu conteaza aici?

Sebastian Vladescu: Aveti vreo problema cu acest principiu ?

Reporter: Eu am intrebat de drepturi de autor pe cartea de munca, este o intrebare concreta.

Sebastian Vladescu: Domnul Seitan va va raspunde la aceasta intrebare, va multumesc ca ati refuzat sa raspundeti la intrebarea mea.

Reporter: Noi suntem obisnuiti sa intrebam de obicei…

Sebastian Vladescu: Deci dumneavoastra presupuneti disparitia sistemului public de asigurari. Deschideti o dezbatere publica pe aceasta tema si sa vedem daca Romania poate sa iasa in acest moment din sistemul in care …

Mihai Seitan: Am sa incerc eu sa completez /…/Exista multe puncte de vedere, multi experti au diverse idei cum sa se restructureze niste sisteme. Mai ales cele care sunt referitoare la toata populatia, pentru ca toata trebuie sa ajunga la un moment dar sa nu mai poata sa lucreze /…/si ca atare exista tot felul de posibilitati. Dar in orice caz, posibilitatea obligatiei sa participi la un sistem este clara, este nascuta de la Bismark de 150 de ani, si nu cred ca o sa fim noi in stare sa schimbam filosofii importante care arata asa: oamenii pana la anumita varsta nu sunt foarte interesati sa participe, nici macar optional, la un sistem fie ca este privat sau nu. Ca atare, s-a ajuns la un acord, inclusiv in UE, dar chiar mult inaintea ei: oamenii trebuie sa fie obligati sa participe la un sistem care sa spuna asa, i-ati o parte din venitul tau de acuma cat castigi si puneti-l deoparte intr-o forma sau alta pentru viitor, cand nu mai poti sa lucrezi. Referitor la ideea ridicata dumneavoastra – daca se va trece sau nu pe cartea de munca sau se vor elimina aceste posibilitati -, o sa observati ca legislatia pe care o lansam acum nu se refera la schimbari de modalitati de activitate si acoperire financiara a acesteia, prin raportul de munca. Deci, dreptul de autor, in orice situatia se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale – deci se refera la o creatie oarecare – sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii si sa se plateasca aceasta contributie. Uitati-va, in plus, ca este vorba de o contributie individuala. În al doilea rand, as vrea sa va aduc aminte, ca ideea de carte de munca se cam termina anul acesta si cartile de munca o sa fie retrase pentru ca ele nu mai urmeaza sa inscrie elementele de salarizare, sau de contributie in ele, pentru ca deja de 10 ani ele sunt inscrise pentru toti cei care contribuie si o sa contribuie obligatoriu in baza de date ale pensiilor.

(…)

Reporter: Si in privinta TVA-ului si a cotei unice – raman nemodificate din cate am inteles. Însa alte impozite, cum ar fi impozitul pe proprietatii sau pe terenuri agricole, ar putea fi majorate de anul viitor?

Sebastian Vladescu: Ministerul Finantelor lucreaza la o analiza privind taxele si impozitele pe proprietate, in functie de decizia politica vom vedea daca vor fi sau nu majorate.

Reporter: Ministrul Finantelor considera ca este necesara o astfel de majorare ?

Sebastian Vladescu: Deocamdata ministrul Finantelor isi mentine declaratiile anterioare si nu mai face altele.

(…)

Reporter: O alta modificare de taxe, cum ar fi TVA-ul de exemplu sau cota unica?

Sebastian Vladescu : Am mentionat ca nu sunt luate in considerare.

Reporter: Cu ce se diferentiaza mai exact activitatea independenta de cea dependenta si care este procedura ca persoanele fizice autorizate sa intre in somaj ?

Mihai Seitan : Din ajutor de somaj orice persoana poate sa isi asigure prin acea indemnizatie de somaj o perioada de timp in care nu face venit. Diferenta venitul acela este realizat in activitate dependenta care presupune si normele o legatura cu cineva care iti plateste acest venit, ca un angajator, dar si cu alte elemente care inseamna neavand altceva si punerea la dispozitie a unor elemente pe care le stapaneste acel angajator, sa zicem aparatura sau alte elemente. Independent inseamna sa isi desfasoara activitatea fie ca free lancer, fie ca persoana care lucreaza la mai multi angajatori si obtine venituri sub forma de conventie civila, o activitate care este remunerata pe termen scurt. Sau chiar prin drepturi de autor.

(…)

Reporter: legat de contributiile individuale pe care trebuie sa le plateasca cei cu venituri de natura profesionala. Aceste contributii se platesc si pentru cei pentru care activitatile sunt independente. Cum pot beneficia cei cu activitati independente de ajutorul de somaj?

Mihai Seitan: În momentul in care persoanele au activitati independente si fac venit periodic – acesta era cuvantul cheie – si platesc aceste contributii individuale /…/ in momentul in care persoana nu mai face astfel de venituri – se poate intampla; o persoana care face venituri individuale independente sa aiba o perioada in care nu mai face venituri deloc – sa poate sa apeleze, platind aceasta contributie, deschizandu-si dreptul la un ajutor de somaj, pe care sa-l obtina in functie de numarul de luni si de ani in care a platit contributia aceasta, si in functie de valoarea acestei indemnizatii.

Reporter: Exista aceste precizari in actul normativ?

Mihai Seitan: Sigur.

Reporter: Au fost facute modificari fata de proiectul care este pe site?

Mihai Seitan: Nu. Aceste masuri sunt prevazute in legea somajului si nu este nevoie sa apara in norme cum se face aplicarea la acest drept, pentru ca si alte persoane care fac astfel de venituri si plateau astfel de contributie apelau la /…/

Reporter: Mai exista si alte modificari?

Mihai Seitan: V-am spus in ce constau – in definirea clara a periodicitatii.

Reporter: Cum se poate stabili care este capitalul propriu in definirea activitatilor dependente sau independente?

Mihai Seitan: Asta e problema ANAF- ului. Nu stiu cum se stabileste, dar e un lucru cunoscut: o persoana fizica care lucreaza independent are aceasta posibilitate de a-si deduce veniturile care le face pentru acel capital, de exemplu sculele cu care lucreaza pentru meseriasi. /…/

Reporter: Cand se publica in Monitorul Oficial.

Mihai Seitan: Astazi se publica.

Reporter: Începand cu ce luna se aplica.

Mihai Seitan: Ordonanta de urgenta spune ca se aplica incepand cu veniturile lunii iulie. Este vorba despre cei care sunt platiti in august pentru luna iulie. A intrat in vigoare inaintea platilor pentru luna august. Daca intamplator cineva e platit pe 1 august si nu a aparut aceasta ordonanta, plata lunii iulie e facuta pe legea veche. /…/ Se poate intampla sa fie cineva. Plata veniturilor salariale pentru luna iulie se face in august; datele sunt stabilite de institutii.

Reporter: Guvernatorul BNR a spus in ultima sa conferinta ca in Romania munca se taxeaza prea mult. Se referea la contributiile de asigurari sociale. Vroiam sa va intreb cand va va permite situatia economica sa luati in considerare o reducere a CAS, care sunt printre cele mai mari din Europa si incurajeaza, intr-un fel, nemunca?

Sebastian Vladescu: Aici probabil ca as putea avea una din rarele dispute cu guvernatorul Bancii Centrale – nu exista divergenta sau diferente de opinie intre noi. Vis-a-vis de alte tari europene, in Romania, contributiile de asigurari sociale nu sunt excesive, sunt in zona mediilor europene. În raport cu productivitatea – s-ar putea ca acest lucru sa nu-l fi luat in calcul dumneavoastra vis-a-vis de declaratia guvernatorului – intr-adevar, pot sa para excesive. Probabil ca daca productivitatea ar fi mai mare in Romania, veniturile ar fi mai mari si atunci, aceste cote de contributii nu ar genera venituri individuale scazute cum sunt in Romania in momentul de fata. Deci, primul lucru pe care ar trebui, probabil, sa il facem, ar fi sa avem o productivitate mai mare.
În ceea ce priveste momentul cand aceste contributii ar putea fi reduse, este foarte greu de apreciat in acest moment, pentru ca ceea ce ma intrebati dumneavoastra, este, de fapt, care ar fi ritmul de crestere al Romaniei in urmatorii 3 pana la 5 ani. Si tocmai v-am spus ca astazi, tinand cont de datele statistice si de felul in care evolueaza economia globala, este foarte greu sa faci prevederi pe perioade mult mai scurte. 3 pana la 5 ani este deja o perioada foarte lunga.

Redactor: Deci nu se pune problema unor modificari in jos in urmatorul an, de exemplu.

Sebastian Vladescu: În acest moment nu se discuta despre reduceri de contributii la asigurari sociale in conditiile in care toate cele 3 fonduri sunt in deficit.

(…)

Declaratii integrale video [sursa gov.ro]

Declaratii de presa S.Vladescu M.Seitan modificare norme metodologice Codul Fiscal from Cod Fiscal NET on Vimeo.

Comunicat de presa: Guvernul a aprobat normele de aplicare a Codului Fiscal

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, respectiv norme metodologice referitoare la: impozitul pe profit, impozitul pe dividende, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile obtinute de persoane nerezidente, in domeniul TVA, impozite si taxe locale, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Astfel, in ceea ce priveste impozitul pe venit, noile reglementari au in vedere reconsiderarea unei activitati drept activitate dependenta in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta tipul de munca al acestuia.

De asemenea, se mentioneaza excluderea de la recalificarea ca activitati dependente, a activitatilor desfasurate independent in conditiile legii care genereaza venituri din profesii liberale, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe, definite potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
„Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii”, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca Romania are unul dintre „cele mai blande sisteme fiscale din Europa”.

Potrivit Hotararii de Guvern, persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, de venit – lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate. Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala. Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza venituri de natura profesionala in mod ocazional, nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar. În situatia persoanelor care realizeaza lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv si care au carte de munca, se datoraza contributii de somaj, pensii si sanatate in limita a 5 salarii medii brute pe economie. În situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie. Nu se percep contributii pentru persoanele angajate cu carte de munca si care realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, a precizat ministrul Muncii.

Alte modificari in domeniul impozitului pe venit
Hotararea de Guvern precizeaza caracterul neimpozabil al indemnizatiei acordate persoanei cu handicap grav in situatia in care nu se poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, conform legii.
De asemenea, au fost incluse in venituri impozabile din salarii, contravaloarea tichetelor de masa, de cresa, cadou, de vacanta, precum si a platilor compensatorii si ajutoarelor, acordate potrivit legii speciale.

O alta prevedere se refera la impozitarea veniturilor obtinute de catre persoanele fizice rezidente sub forma dobanzilor la depozitele la vedere/conturile curente, depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ precum si la depozite la termen, si/sau instrumente de economisire, cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic. De asemenea, se realizeaza unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Normele metodologice introduc corelatii cu prevederile din Codul fiscal referitoare la abrogarea titlului IV “Impozitul pe veniturile microintreprinderilor” prin OUG nr.109/2009, aprobata prin Legea nr.76/2010.
Completari in domeniul TVA, impozitului pe profit si al impozitelor si taxelor locale

În domeniul TVA, noile reglementari clarifica regimul TVA aplicabil persoanelor care desfasoara activitati considerate dependente din punct de vedere al impozitului pe venit.
În ceea ce priveste impozitele si taxele locale, Hotararea adoptata de Guvern actualizeaza modul de calcul atat al impozitului pe cladiri cat si al impozitului pe mijloacele de transport, datorat incepand cu 1 iulie 2010.

Au fost date exemple de calcul al impozitului pe cladiri majorat in functie de numarul proprietatilor detinute si, de asemenea, s-a exemplificat calculul diferentei de impozit pe cladiri si impozit pe mijloacele de transport pentru perioada 1 iulie 2010-31 decembrie 2010. Normele contin exemplificari privind modul de diminuare al impozitului pe cladiri si al impozitului pe mijloacele de transport cu bonificatia acordata pentru anul 2010 de catre autoritatile deliberative, in cazul contribuabililor care achita integral diferenta de impozit pana la data de 30 septembrie 2010.

Un element de noutat consta in introducerea obligativitatii autoritatilor locale de a schimba informatii cu privire la identificarea contribuabililor care detin proprietati pe raze teritoriale, altele decat cele de domiciliu.
De asemenea, in ceea ce priveste impozitului pe profit au fost incluse exemplificari ale modalitatii de definitivare a impozitului pe profit datorat la sfarsitul anului fiscal. Totodata, a fost extinsa aplicarea principiilor de stabilire a pretului de piata in tranzactiile dintre persoanele juridice romana si a fost explicitata deducerea unor categorii de cheltuieli in aplicarea principiului general de calcul al profitului impozabil.

[2 august 2010, sursa gov.ro]

- Publicitate -