
Situațiile financiare sunt evaluate prin intermediul Auditului Financiar în conformitate cu Standardele internaționale de audit adoptate la nivel național de Camera Auditorilor Financiari din România. Pe baza acestei evaluări, auditorii financiari își exprimă opinia independentă asupra situațiilor financiare, a imaginii fidele, clare și complete a poziției financiare, precum și asupra rezultatelor atinse de către entitate.
Situațiile financiare anuale ale entităților sunt supuse Auditului Statutar conform prevederilor definite în art. 2 din Legea nr. 162/2017. Astfel, obligația de auditare a situațiilor financiare se aplică entităților care timp de două exerciții consecutive depășesc două din următoarele criterii de mărime:
- totalul activelor: 16.000.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Auditul Financiar este un proces riguros de identificare a problemelor, prevenire și corijare a disfuncționalităților și riscurilor. El aplică cu independență și obiectivitate procedurile coerente și normele de examinare pentru a evalua adecvat pertinența, securitatea si funcționarea totală sau parțială a acțiunilor din entitate prin referința la o normă.
Auditul Financiar se realizează de către auditori financiari – persoane fizice sau juridice – care au dobândit această calitate și sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România. Aceștia pot desfășura activități precum: audit financiar, audit intern, consultanță financiar-contabilă și fiscală, pregătire profesională de specialitate în domeniu, expertiză contabilă, reorganizare judiciară și lichidare.
Auditorul financiar se asigură că pentru efectuarea auditului statutar ia toate măsurile rezonabile pentru a se încredința că independența sa nu este influențată de un conflict de interese existent/potențial ori de relații de afaceri sau alte relații directe ori indirecte.
Pentru fiecare audit statutar, auditorul financiar trebuie șă întocmească un dosar de audit ce conține/păstrează informațiile și documentele relevante, ce reprezintă baza raportului de audit.
Raportul de audit prezintă rezultatele auditului statutar și este elaborat în conformitate cu Standardele de audit adoptate de Uniunea Europeană sau ASPAAS. Raportul de audit se eliberează ca o sinteză a celor mai importante riscuri și aspecte de declarații, deopotrivă a riscurilor de inexistență semnificativă atribuibile fraudei.
Raportul de audit este întocmit în scris și cuprinde opinia auditorului financiar, care poate să fie fără rezerve, fie cu rezerve, fie contrară. Această opinie exprimă clar punctul de vedere al auditorului cu privire la imaginea fidelă oferită de situațiile financiare în conformitate cu cadrul relevant de raportare financiară. De asemenea, opinia exprimă dacă situațiile financiare anuale sunt conforme cerințelor legale aplicabile, după caz. În cazul în care auditorul nu este în măsură să emită o opinie de audit, raportul menționează imposibilitatea emiterii acestei opinii.
Sursa imaginii istock.com
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.