Sari la conținut

Extrasul de carte funciară se poate obține și online

În urma unui număr ridicat de solicitări, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) facilitează accesul la obținerea extraselor de carte funciară sau de plan cadastral. De-acum nu mai e nevoie să mergeți neapărat la gișeu pentru a le obține.

ANCPI oferă, de ceva vreme, posibilitatea celor care nu vor sau nu au timp să ajungă la ghișeele instituției să obțină online, printre altele, extrasul de carte funciară. Și a publicat și o listă cu instituțiile care acceptă extrase de carte funciară obținute astfel. Așadar, toți cei care se informează în legătură cu tranzacțiile imobiliare pe platforma imoradar24, pe imobiliare.ro și nu numai au ocazia cum pot obține mai ușor documente necesare.

Cum se procedează

Un comunicat transmis de ANCPI arată că, de la începutul acestui an, au fost emise online peste 460.000 de extrase de carte funciară sau extrase din planul cadastral, adică un număr mai mare decât cel cel al documentelor emise prin mijloace electronice în aceeași perioadă a anului trecut. Dat fiind că tot mai mai multe extrase de carte funciară sunt eliberate online și că peste 20 de instituții acceptă acum extrase de carte funciară eliberate online, este important de știut cum se pot obține aceste documente din fața calculatorului.

„ANCPI a eliberat, online, prin intermediul platformei EPAY.ANCPI.RO, peste 460.000 de documente, în primele trei luni ale anului 2022. Numărul acestora este mai mare comparativ cu numărul extraselor de carte funciară pentru informare și al extraselor din planul cadastral, pe ortofotoplan, furnizate online în perioada similară a anului trecut, când ANCPI a eliberat aproximativ 453.000 de documente. Documentele eliberate online de ANCPI, fără semnătură olografă, sunt recunoscute de instituțiile administrației publice locale și centrale, bănci, avocați, notari etc.”, se menționează în comunicat.

Iată ce este de făcut pentru a obține aceste documente pe căi electronice, fără să fie nevoie de deplasarea la ghișeu. Pentru a putea obține online extrasul de carte funciară pentru informare, cei interesați trebuie să acceseze serviciul ePayment ANCPI. Însă, pentru asta, e nevoie de existența unui cont în sistemul ANCPI. În cazul în care cel interesat de eliberarea unui extras de carte funciară online nu are cont, acesta se poate face rapid, prin transmiterea unor date ale persoanei fizice sau juridice, precum adresa, numărul de telefon, codul numeric personal sau codul unic de identificare și codul IBAN (International Bank Account Number). Potrivit precizărilor ANCPI, parola aleasă trebuie să conțină cel puțin opt caractere, o cifră, o majusculă, o minusculă și să nu conțină spații.

Atenție la detalii!

Utilizatorul care a făcut cont pe platforma ANCPI se poate loga (folosind numele de utilizator și parola stabilite anterior). Extrasul de carte funciară pentru informare e de găsit în secțiunea de servicii și se poate comanda prin apăsarea butonului “Adaugă în coș”. Coșul de cumpărături poate fi accesat din bara de sus a paginii și va conține comanda făcută pentru extrasul de carte funciară. Pasul următor este configurarea extrasului respectiv, adică introducerea anumitor date de identificare, apăsând pe butonul “Configurează”. Trebuie introduse detaliile de localizare ale imobilului și identificatorii imobilului. Butonul de configurare devine activ în momentul în care toate datele au fost înscrise. După aceea, se poate plasa comanda pentru extrasul de carte funciară prin apăsarea butonului „Cumpără”. Ultimul pas constă în efectuarea plății, tariful perceput fiind de 20 lei. Pagina de internet a serviciului ePayment ANCPI pune la dispoziție o secțiune de informații detaliate pentru cei care nu sunt lămuriți.

Extrasele de carte funciară sunt de două feluri: pentru autentificare, pe care le obține notarul și care sunt necesare la întocmirea unor acte notariale, și cele pentru informare. Extrasele pentru informare se pot obține de către orice persoană interesată și sunt folosite în orice alte scopuri. Din aceste documente reies informațiile importante în legătură cu imobilele înscrise în cartea funciară: suprafețele concrete, vecinii proprietăților respective, cine este proprietarul, ce alte drepturi există în legătură cu acel imobil (un uzufruct sau un drept de superficie, de pildă), dacă există ipoteci și altele.

Prelungirea autorizației de construire este în așteptare

O propunere legislativă ce va ajunge curând la votul Parlamentului, cu propunere de adoptare, prevede ca valabilitatea autorizației de construire să se poată prelungi cu 24 de luni, nu doar cu 12, așa cum prevede acum Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În plus, și termenul în care se va putea cere prelungirea valabilității autorizației se va extinde de la 15 zile lucrătoare, cât este acum, la 45.

Potrivit Legii 50/1991, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației “în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”. Acest lucru este necesar pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire ca urmare a aprobării extinderii termenului de prelungire a valabilității autorizației de construire. În plus, proiectul de lege mai prevede că autorizațiile de construire deja prelungite (până la 12 luni), aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a noilor măsuri, vor putea fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni.

Pe de altă parte, autorizațiile care, la data intrării în vigoare a măsurilor, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se vor prelungi de drept cu 90 de zile. Introducerea acestor măsuri este motivată de blocajele apărute la nivel economic în ultima perioadă, respectiv criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor acestora, deficitul de forță de muncă în construcții, perioadele de lockdown sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire și care au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate inițial. Totuși, pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul oficial.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Exit mobile version