Veniturile obtinute din strainatate de o persoana fizica romana din pariuri sportive si jocuri de noroc pe internet (betano.com, gamebookers.com, online poker, 888.com, online casino, etc.) sunt impozabile in Romania potrivit urmatoarelor prevederi legale:

Art. 90 alin. (1) din CF: Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.

Art. 40 alin. (1) lit.a) se refera la persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, care datoreaza impozit pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Potrivit art. 90 alin. (2) din CF, veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Castigurile din pariuri sportive si jocuri de noroc online se incadreaza in categoria „Venituri din premii si jocuri de noroc” si sunt impozitate potrivit regimului fiscal prevazut la Titlul III Cap. VIII „Venituri din premii si jocuri de noroc” (art. 75, art. 76, art.77) din CF. (vezi raspuns 15 februarie 2008 ANAF)

Codul fiscal, ART. 77 Reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc, prevede:
(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.
(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.
(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.
(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.
(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Norme metodologice la ART. 77 CF:
151. Plătitorii de venituri din jocuri de noroc sunt obligaţi să organizeze evidenţa astfel încât să poată determina câştigul realizat de fiecare persoană fizică şi să reţină impozitul datorat aferent acestuia.
În situaţia în care în cursul aceleiaşi zile aceeaşi persoană fizică efectuează mai multe operaţiuni care generează câştiguri la jocuri de tip cazino, de la acelaşi organizator, atunci organizatorul are obligaţia să recalculeze impozitul stabilit anterior astfel:
– se însumează câştigurile realizate;
– se diminuează nivelul astfel stabilit cu suma reprezentând venitul neimpozabil de 600 lei/zi;
– la baza impozabilă astfel determinată se aplică cotele de impozit prevăzute la art. 77 alin. (2), determinându-se astfel impozitul datorat;
– din impozitul datorat se deduce impozitul calculat şi reţinut anterior rezultând impozitul datorat recalculat la sfârşitul zilei.

Regimul fiscal aplicabil:
Veniturile din jocuri de noroc se impun prin retinerea la sursa, deci in situatia in care platitorul de venituri este persoana inregistrata in Romania (inca nu e cazul), acesta are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului. In situatia jocurilor online, majoritatea organizatorilor (platitori de venit) sunt persoane inregistrate in SUA/zone offshore, si prin urmare nu vor retine nici o suma cu titlul de impozit.

Cu toate acestea, potrivit prevederilor legale de la art. 90 alin. (3) din CF, contribuabilul (jucatorul din Romania) are obligatia sa declarare veniturile din strainatate pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, prin completarea si depunerea la organul fiscal de domiciliu a Formularului 201 „Declaratie privind veniturile din strainatate”. pdf

Prezentare mod calcul:
Impozit = 20% din venitul net (pt. Venit net <10.000 lei)
Impozit = 25% din venitul net (pt. Venit net >=10.000 lei)

ACTUALIZARE – 1 iulie 2010: Cota de impozitare a fost uniformizata la 25%, conform art.1 pct. 29 din OUG 58/2010.
Impozit = 25% din venitul net (incepand cu 1 iulie 2010)
Venitul net = castigul realizat intr-o zi de la acelasi organizator/platitor – venitul neimpozabil
Venitul neimpozabil = 600 lei castigat de la acelasi organizator/platitor intr-o singura zi. (600 lei/organizator/zi).

In concluzie,
(1) in situatia in care castigul pe zi din pariuri/poker pe gamebookers.com/poker.com este sub 600 lei, atunci impozitul datorat este 0 (zero).
(2) daca se castiga peste 600 lei/zi/organizator, ex: 1000 lei din gamebookers pe 01-aprilie-2007 si 1500 lei din poker.com tot pe 01-aprile-2007, castig total 01-aprilie-2007 = 2500 lei, atunci impozitul pe venit datorat este de: 260 lei = 20% x (1000 lei – 600 lei) + 20% x (1500 lei – 600 lei).

ACTUALIZARE – Începând cu 1 iulie 2010, impozitul pe venit datorat este de: 325 lei = 25% x (1000 lei – 600 lei) + 25% x (1500 lei – 600 lei).

Potrivit instructiunilor de completare ale Declaratiei, la pct 1 Venit din sectiunea III Venit realizat din strainatate se inscrie suma (in lei) reprezentand castigul realizat in anul fiscal de raportare reprezentand baza de calcul pentru stabilirea impozitului, deci se trece venitul net calculat potrivit celor de mai sus. Deci, in situatia (1) nu se depune nici o declaratie, ci doar in situatia (2) jucatorul este obligat sa depune Formularul 201, unde va trece la pct.III.1 Venit suma de 1.300 lei = 1000 – 600 + 1.500 – 600. Fiscul va calcula si comunica impozitul datorat (260 lei) prin transmiterea prin posta a unei decizii de impunere, impozitul astfel comunicat trebuie platit in 60 de zile de la data primirii deciziei.

Gamebookers.com este o agentie de pariuri detinuta de PartyGaming LTD (listata pe LSE) inregistrata si licentiata in Gibraltar, Kahnawake (Canada) si Alderney (?) (british Crown dependencies). Referitor la impozit, agentia raspunde jucatorilor la FAQ: Plata impozitului pe castigul obtinut din pariuri depinde de jurisdictia de care apartineti. Gamebookers.com nu pune la dispozitia autoritatilor date despre castigurile sau pierderile dumneavoastra din pariuri. Este responsabilitatea fiecaruia sa declare aceste venituri autoritatilor.

Deoarece intre administratiile fiscale din statele membre UE exista un sistem de colaborare mutuala si de schimb de informatii cu privire la toate impozitele pe venit, rezidenta (statutul juridic) si obligatiile legale ale organizatorului devin relevante si determina aparitia unui risc fiscal costisitor (amenda, dobanzi si penalitati de intarziere). Sistemul de colaborare este stabilit de Directiva CE nr. 77/799/CE pdf.

In consecinta, daca venitul/zi/organizator este mai mare de 600 lei, este prudent sa declarati si sa platiti impozitul datorat potrivit reglementarilor fiscale din Romania.

- Publicitate -

22 COMENTARII

 1. Buna ziua!Am si eu o intrebare: sa zicem ca joc la cazino si castig intr-o ora 800 de ron, pe care in urmatoarea ora ii joc si ii pierd.Astfel, eu nu ies in castig.Trebuie sa platesc impozit pe banii castigati la un moment dat si pe care i-am rejucat?Multumesc si astept raspuns!

  • Ideea e urmatoarea: daca vrei sa nu platesti nimic statului roman care nu face nimic pentru tine cand pierzi ci te talhareste cand castigi, trebuie sa faci retrageri zilnice de maxim 600 Lei – bani care sunt scutiti de impozit. Noi suntem mai catolici decat papa, englezii nu impoziteaza nimic, pentru ca ei impoziteaza site-urile de pariuri si este suficient.

  • suta la suta statul stie daca tu scoti bani (si cat scoti !!!!) de la orice firma de pariuri chiar si online…. deoarece pe extrasul tau de cont va apare ceva de genul „”intrat in contul lui daniel suma de 625 euro de la firma bet 368 !!!” cat de prosti ii crezi pe cei de la fisc sa nu si dea seama ca bet 368 este firma de pariuri si deci banii intrati in contul tau de la ei sunt castiguri din pariuri? sau crezi ca bancile nu sunt obligate sa raporteze statului sau fiscului mai precis aceste lucruri ? crezi in secretul bancar cand e vb de fisc?

   • sa zicem ca tu faci 2000 de lei intr’o zi… insa retragi doar 500.. statul nu are de unde sa stie cu tu ai castigat 2000 de lei, nu? .. si daca retragi cate 500 de lei in fiecare zi… nu cred ca platesti nici un impozit….

   • Multumesc pentru raspuns. deci retinerea impozitului revine companiei care gestioneaza site-ul online ?

   • Daca e persoana juridica romana, agentia are obligatia sa calculeze, retina si sa vireze la stat impozitul. Daca nu, obligatia revine jucatorului.

  • Buna ziua,

   Cum putem interpreta legistlatia actuala a pariurilor sportive
   in cazul burselor de pariuri(betfair,betdaq) unde practic se tranzactioneaza cote intre diferiti pariori.Ca sa dau un exemplu se poate paria 500 de euro pe o cota 1,76 ca apoi cand acea cota scade sa zicem la 1.70, ea se poate oferi („lay”) altui parior de pe bursa marcandu-se un profit din acea cota de 30 euro.si eliminand astfel expunerea pe rezultatul meciului. Presupunand ca rezultatul meciului face ca cota sa fie castigatoare ,se
   considera venit acei 30 de euro rezultatati din aceste 2 tranzactii sau se datoreaza impozit pe primul pariu 25% *(800 euro-6000 ron) chiar daca expunerea pe acest pariu a fost eliminata
   printr-o pozitie de sens opus?

   Mersi frumos!

   Bogdan

   i sau se aplica acei 25% la primul pariu

   • „Nomele legele nu sunt prea excate, dar consideram nu contează momentul retragerii banilor, ci momentul castigului. Deci, pentru a nu plati impozit, ar trebui sa castigati sub 600 lei pe zi.”

    Andrei,
    Din cate stiu eu, la casele de pariuri de la coltul blocului, daca ai pus azi 2 bilete si amandoua au iesit castigatoare, fiecare bilet avand castig de 500 de lei, atunci tu poti sa mergi la casa de pariuri si sa ridici banii cu cate un bilet in zile diferite si nu mai esti nevoit sa platesti impozit deoarece se considera castig pe ziua in care ai retras banii si nu pe ziua in care ai pus biletele.

    Am alt exemplu: Ma duc la cazino la ora 20, iar la ora 24:00 am un profit de 2000 de lei, iar peste 2 ore am pierdut toti banii si am plecat acasa. Dupa spusele tale inseamna ca la ora 12 cazinoul trebuie sa verifice cate jetoane are fiecare si sa iti opreasca impozit la 1400 de lei, ceea ce mi se pare absurd.

    De accea, cred ca atat jetoanele de la casino, cat si banii virtuali din conturile online de la pariuri(care sunt tot ca niste jetoane) nu pot fi considerate castiguri pana nu sunt retrase, mai ales ca nu se specifica daca venitul net reprezinta banii retrasi sau jetoanele castigate.
    Asa vad eu lucrurile.

 2. Buna ziua,
  Sa inteleg ca si in exemplul dumneavostra cota de impozitare este tot de 25%, din cauza uniformizarii.
  (2) daca se castiga peste 600 lei/zi/organizator, ex: 1000 lei din gamebookers pe 01-aprilie-2007 si 1500 lei din poker.com tot pe 01-aprile-2007, castig total 01-aprilie-2007 = 2500 lei, atunci impozitul pe venit datorat este de: 260 lei = 20% x (1000 lei – 600 lei) + 20% x (1500 lei – 600 lei). mai nou corect ar fi:
  25%(1000-600) + 25% ( 1500-600)=325, corect?

  **de unde reiese ca doar diferenta de peste 600 ron se impoziteaza?
  Multumesc si astept raspuns!