ANAF: Regimul TVA pentru servicii externe de training

594

Intrebare: Cum se aplica TVA in situatia in care o persoana juridica romana platitoare de TVA tine cursuri de instruire pentru personalul unor firme din statele membre UE?

Raspuns ANAF publicat la data de: 24 martie 2008
Cursurile de instruire realizate de o persoana juridica romana, platitoare de TVA, pentru personalul unor firme din state membre ale Uniunii Europene reprezinta din punct de vedere al TVA servicii educative. Locul prestarii este locul unde serviciile sunt efectiv prestate, conform prevederilor art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 1 din Codul Fiscal.
Astfel, intrucat locul impozitarii serviciilor educative nu este considerat a fi in Romania, operatiunea desfasurata de o persoana juridica romana nu constituie o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, iar pe facturile emise catre beneficiar se va face mentiunea „neimpozabila in Romania„, potrivit prevederilor art. 155 alin. (5) lit. n) pct. 1 din Codul fiscal.
Precizam ca societatea beneficiaza de dreptul de deducere al taxei pe valoarea adaugata aferente achizitii lor destinate prestarii serviciilor de instruire, in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
In subsidiar atragem atentia asupra faptului ca, in aceasta situatie, persoana juridica romana trebuie sa plateasca TVA in statele membre in care serviciile sunt efectiv prestate, conform legislatiei din statele membre respective.

- Publicitate -