(1) Venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza chiriei sau a arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau arendei. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta, in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
(2) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
(4) Dispozitiile privind optiunea prevazuta la art. 51 alin. (2) si (3) se aplica si in cazul contribuabililor mentionati la alin. (3).
ART. 62 Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor
Publicitate
- Publicitate -
[…] Codului fiscal [1. ART.62 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările […]
Articol de specialitate: Reguli pentru impozitarea veniturilor din chirii |de Lia Secareanu, publicat pe capital.ro in 3 Decembrie 2008.
Cum se impoziteaza veniturile din chirii obtinute de persoanele fizice?
Potrivit Codului fiscal, sunt asimilate veniturilor din chirii toate veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal. În aceasta categorie de venit se cuprind atat veniturile din inchirieri, cat si veniturile din subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.
http://www.capital.ro/articol/reguli-pentru-impozitarea-veniturilor-din-chirii-114671.html
[…] veniturile din chirii reglementate de CAP. IV Venituri din cedarea folosintei bunurilor (art. 61, 62, 63, 64) in situatia in care au incheiate mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere. In […]
[…] ANAF din 4 iunie 2008 În conformitate cu prevederile art. 62 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani […]
[…] valutar pentru stabilirea venitului brut anual din chirie/arenda Curs de schimb – art. 62 din CF si pct. 137^1 din Normele CF: al pietei valutare comunicat de BNR, din ultima zi a flecarei […]
Art. 62 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138/2004.