GUVERN: Declaratiile ministrilor Muncii si Finantelor referitoare la aspecte si masuri in domeniul fiscal

71

Declaratii de presa sustinute la finalul sedintei de guvern din 8 septembrie 2010, extras din declaratiile ministrilor Muncii si Finantelor referitoare la aspecte si masuri in domeniul fiscal:

Ioan Botis, ministrul Muncii:

I.Botis: Buna ziua. Cu scuzele de rigoare, va rugam sa ne permiteti sa va prezentam cateva lucruri legate de modificarea Ordonantei 58. Vreau sa anunt faptul ca trebuie sa fiu prezent si in Parlament, in Camera Deputatilor, unde vom discuta de Legea pensiilor, in Comisia pentru munca si protectie sociala.
În ceea ce priveste modificarea Ordonantei 58, lucrul cel mai important pe care l-am corectat si care va functiona incepand de luni, 13 septembrie, este cel legat de stopajul la sursa. Practic, in acest moment, dupa publicarea Ordonantei, cel care este platitorul de venit va depune declaratia si va face plata lunara. În consecinta, eliminam problemele create de depunerea, de catre fiecare beneficiar, a acelei declaratii si a platii.
De asemenea, trebuie sa remarc faptul ca prin Ordonanta, practic, am reusit sa corectam stagiile de cotizare, atat pentru pensii, cat si pentru somaj. În conditiile actuale, stagiul minim de cotizare pentru somaj este de 12 luni, in ultimii 2 ani, iar pentru pensii, asa cum prevede noul proiect de lege, un stagiu de 15 ani.
Toti cei care veti contribui la aceste sisteme de pensie si somaj, toti veti beneficia de aceste servicii. Era o problema pe care trebuia sa o corectam in conditiile in care, de multe ori, cei care plateau riscau sa se afle in situatia de a nu fi beneficiarii unui serviciu la care contribuiau. Si vorbesc aici de pensie si de somaj.
În ceea ce priveste asigurarile de sanatate, pe Legea 95, am ramas in continuare pe aceeasi filosofie a legii. Nu avem o plafonare. În schimb, plafonarea exista pe asigurarile pentru pensii si pentru somaj, la cele cinci salarii medii brute pe economie.
Si aici imi permit sa fac o diferentiere foarte clara asupra modului cum trebuie platite aceste contributii. Sunt patru scenarii posibile si am sa le explic, pe fiecare in parte. În cazul in care avem un salariat care primeste salariul in mod constant, are o relatie contractuala si realizeaza venituri ocazionale, de exemplu, din drepturi de autor, el nu plateste contributii catre asigurarile sociale, avand in vedere ca este impozitat la baza. Deci el plateste o data aceste contributii, in relatia contractuala pe care o are cu angajatorul.
În cazul in care nu are o relatie contractuala si realizeaza venituri ocazionale si exclusiv traieste din aceste venituri, baza este de cinci salarii medii brute pe economie, pe an. As dori sa fiu foarte explicit aici. Cele cinci salarii inseamna 91 de milioane si practic, la aceasta baza de 91 de milioane se face regularizarea. Se platesc contributii de 10,5% la sistemul de pensii si 0,5% la somaj.
În cazul in care are activitati desfasurate cu regularitate si in mod repetitiv si are salariu, plateste, baza de impozitare fiind de cinci salarii medii brute lunar. Iar daca obtine drepturi de autor in mod exclusiv lunar, plateste, la aceeasi baza, de cinci salarii medii brute lunar. Deci, exista aceste patru situatii si trebuie inca o data sa remarc faptul ca am corectat o problema care, eu cred ca trebuia corectata in felul acesta, avand in vedere faptul ca foarte multi plateau contributii, de exemplu, la sistemul asigurarilor de somaj si nu beneficiau, nu atingeau stagiul complet de contributie.
De asemenea, am decis ca in fiecare judet sa avem un purtator de cuvant care va prezenta si va explicita aceasta Ordonanta, iar la nivelul ministerului puteti lua legatura si cerere detalii si lamuriri asupra Ordonantei, cu dna Adriana Nedu. Este director in Ministerul Muncii. Începand cu ziua de luni, 13 septembrie, platitorul de venit va depune declaratiile si va efectua platile. Pentru cei care au depus declaratiile pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei se va face o regularizare. Va multumesc.
Reporter: În legatura cu asigurarile la sanatate. Vor fi platite tot de platitorul de venit, tot de angajator?
I.Botis: Da. Acolo nu exista un plafon. Dincolo, pe cele doua sisteme, pe somaj si pe pensii avem acel plafon de cinci salarii medii brute. Pe legea sanatatii nu exista acest plafon.
Reporter: Ce se intampla cu persoanele fizice autorizate? Beneficiaza de acelasi sistem?
I.Botis: Persoanele fizice autorizate sunt reglementate. Ele platesc contributiile ca persoana fizica autorizata, dar in cazul in care presteaza ca drepturi de autor, in acel caz ele vor fi sau … platitorul de venit va vira cei 16,5%. Domnul ministru de Finante va va explica.
(…)
Reporter: Domnule ministru, cineva care este platit pe cartea de munca, lunar, si are venituri pe drepturi de autor, tot lunar, plateste contributii totale pe drepturile de autor de…?
I.Botis: În primul rand, in cazul in care este salariat, plateste toate contributiile ca si salariat. Daca are aceste venituri in mod repetitiv, cu regularitate, in fiecare luna, le va plati si pe acelea.
Reporter: Cat?
I.Botis: 16,5. Sunt cumulate. 10,5, 0,5 si 5,5.
(…)
Reporter: Domnule ministru, ce le spuneti romanilor care au stat la coada sa plateasca aceste drepturi de autor. Va pare rau pentru ce s-a intamplat?
I.Botis: Am prezentat scuze in numele ministerului si am spus ca de luni, 13 septembrie, situatia va fi corectata in totalitate.
Reporter: Cei care au venituri pe carte de munca si drepturi de autor repetitiv platesc pe drepturi de autor la sanatate? Pentru ca pana acum s-a spus ca ….
I.Botis: Orice venit la sanatate …Multumesc

Gheorghe Ialomiteanu, ministrul Finantelor:

Gh.Ialomitianu: Eu vreau sa fac cateva precizari legate de ordonanta 58. A ramas articolul care da posibilitate organelor fiscale sa reconsidere activitatea independenta in activitate dependenta. Deci, daca sunt indeplinite conditiile acelea, atunci pentru cei care au fost platiti dupa regulile veniturilor din activitati independente, organele fiscale vor proceda la impozitarea dupa regulile veniturilor din salariu.
Legat de baza de calcul, sigur ca cei care obtin venituri din drept de autor, beneficiaza de o deducere de 20%, cota forfetara. Dar baza de calcul este plafonata la cinci salarii fie lunar, fie anual. Acestea ar fi legate de ordonanta 58. Daca pe aceasta ordonanta aveti intrebari pentru Ministerul de Finante.
Reporter: Domnule ministru, o singura intrebare legata de contributiile sociale. Proiectul care se afla in momentul de fata pe site-ul SGG este un proiect initiat de Ministerul de Finante?
Gh.Ialomitianu: Eu am discutat in Ministerul de Finante, sunt niste grupuri de lucru, dar nu mi-l pot insusesc ca ministru al Finantelor.
Reporter: Dar este un proiect initiat de Ministerul de Finante?
Gh.Ialomitianu: Nu, nu este initiat de Ministerul de Finante.
Reporter: A doua intrebare legata de FMI. Pentru ca a doua transa sa fie luata si pentru ca bordul sa se intruneasca trebuie platite arieratele, cum stati la acest nivel?
(…)
Reporter: Nu ne-ati lamurit in privinta persoanelor fizice autorizate, cum platesc ei?
Gh.Ialomitianu: Legat de persoanele fizice autorizate – ele obtin doua categorii de venituri: venituri din dreptul de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drept de autor, intra sub incidenta ordonantei 58. Pentru celelalte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea ordonanta 58.
Reporter: Domnule ministru, exista mai multe variante de lucru in cadrul Ministerului de Finante, care presupun in unele cazuri si reducerea principalelor taxe si impozite?
Gh.Ialomitianu: Nu exista nici o varianta de lucru privind reducerea sau cresterea impozitelor. Noi lucram la buget pe ce avem acum in vigoare. Respectiv cota de 16% – pentru impozitul pe venit si impozitul pe profit si TVA, care s-a aprobat – 24%
(…)
Reporter: Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern ati trecut ca veti discuta in afara de modificarea ordonantei 58 si alte masuri fiscale. Ce alte masuri fiscale?
Gh.Ialomitianu: Ceea ce v-am prezentat este legat de drepturile de autor. Va multumim.

[sursa: declaratii integrale – gov.ro 08-09-2010]

- Publicitate -