Camera Consultanților Fiscali, UPLR și CECCAR au transmis o scrisoare deschisă către ANAF și Ministerului Finanțelor privind disfuncționalitățile majore privind procedura de îndrumare și asistență a contribuabililor acordată de către ANAF, care se adaugă însă la deficiențele istorice arhicunoscute ale întregului sistem de asistență a contribuabililor gestionat de ANAF sub coordonarea Ministerului Finanțelor.
Scrisoarea aduce în atenție principalele probleme nerezolvate privind asistența contribuabililor:
1 Emiterea unor răspunsuri clare și fără echivoc, bazate pe analize și argumente expuse transparent, la întrebările adresate de contribuabili sau consultanți fiscali.
2 Respectarea termenelor legale de răspuns la solicitările de asistență și îndrumare sau măcar a unor termene rezonabile.
3 Clarificarea distincției între furnizarea de informații cu caracter general (în baza procedurii stabilită prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.233/2021) și reglementarea unor situații fiscale de fapt viitoare (în baza art. 52 din Codul de Procedură Fiscală și a Ordinului nr. 3736/2015 privind emiterea soluției fiscale individuale anticipate).
4 Eliminarea îngrădirii dreptului contribuabililor de a beneficia de îndrumare și asistență reală de la organele de specialitate și eliminarea restricției de acces la asistență după începerea unui control fiscal de orice tip.
5 Clarificarea sau eliminarea îngrădirii de a furniza informații la solicitări prin care se sugerează sau se prezintă „modalități de optimizare a sarcinii fiscale” (art. 3 alin. (3) lit. b) din Procedura aferentă Ordinului nr. 1233/2021).
6 Clarificarea regimului juridic al opiniilor organelor fiscale, acordate ca urmare a cererilor de îndrumare formulate de contribuabili, față de cele acordate de Ministerul Finanțelor organelor fiscale, la solicitarea acestora din urmă.
7 Operaționalizarea și actualizarea unei baze de date cu adresele emise de organele cu competență în îndrumare și asistență, organizată pe tipuri de impozite/taxe, tipuri de spețe, industrii etc., desigur cu anonimizarea datelor contribuabililor și a sumelor.
8 Asigurarea unui cadru nediscriminatoriu pentru furnizarea de îndrumare și asistență, în condițiile în care în prezent în practică se identifică numeroase situații în care unii contribuabili nu primesc răspuns la solicitări ori acesta este practic neconcludent, ori pur și simplu mecanic exprimat prin raportare la lege, astfel încât este total inutil.
9 Refuzul solicitărilor de clarificare depuse de consultanții fiscali – organele fiscale refuză pur și simplu să răspundă, afirmând că nu oferă răspuns unor situații ipotetice. Pe lângă faptul că o astfel de abordare nu e susținută de nicio prevedere legală, fiind chiar contrară rolului de îndrumare a organului fiscal, aceste solicitări sunt menite să atragă atenția asupra unor neclarități în legislația fiscală, iar implicarea activă a organelor fiscale nu ar avea alt rezultat decât o mai bună conformare fiscală din partea contribuabililor.
10 Introducerea unui instrument de monitorizare realist și eficient la nivelul conducerii administrației fiscale, care să includă un sistem de evaluare, bazat în primul rând pe criterii calitative, a tuturor structurilor funcționale de îndrumare și asistență a contribuabililor.
11 Organizarea unei secțiuni specifice dedicate gradului de satisfacție a contribuabililor – beneficiari ai serviciului public prestat de către funcționarii publici în discuție – față de această procedură de administrare fiscală.