La finalul sedintei de Guvern din 29 septembrie 2010, prim-ministrul E.Boc si ministrul Finantelor Publice Gh.Ialomitianu, au anuntat deciziile adoptate de Guvern pentru sustinerea mediului de afaceri, si anume:
– eliminarea impozitului minim incepand cu 1 octombrie 2010, astfel pe trimestrul IV 2010 se va plati impozit pe profit dupa regula generala [prin modificarea Codului Fiscal];
– diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen 0,05% la 0,04% [prin modificarea Codului de Procedura Fiscala];
– reglementarea compensarii din oficiu, in sensul stingerii creantelor reciproce simultan (din oficiu), fara conditionarea depunerii unei cereri in acest sens [prin modificarea Codului de Procedura Fiscala];
– reglementarea posibilitatii neinceperii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire, de rambursare de bani de la stat [prin modificarea Codului de Procedura Fiscala];
– modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat;
– sustinerea firmelor intemeiate de catre tineri (sub 35 de ani) prin acordarea unui sprijin din partea statului sub forma garantiilor de stat si a ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea afacerilor (masura inca in lucru, anuntata pentru saptamana viitoare).
Declaratiile sustinute de prim-ministrul E.Boc (extras referitor la aspecte fiscale):
E.Boc: Buna seara tuturor! O să va prezint trei decizii pe care Guvernul le-a luat astazi. Aceste trei decizii sunt legate de sprijinirea mediului de afaceri si de sustinerea activitatii economice in Romania. Asa cum am declarat de multiple ori, am pregătit pentru astazi un pachet legislativ pentru sustinerea mediului de afaceri. Deciziile pe care le-am luat astazi sunt urmatoarele:
1.Eliminarea impozitului minim incepand cu 1 octombrie. Aceasta inseamna ca impozitul minim nu va mai fi platit incepand cu data de 1 octombrie, iar, incepand cu aceeasi data, agentii economici vor plati impozit pe profit dupa regula generala. Domnul minstru Ialomitianu va va prezenta toate detaliile si mecanismele aferente eliminarii impozitului minim.
2.Am adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care am luat urmatoarele decizii in vederea sprijinirii mediului de afaceri: unu, diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen, mecanism prin care firmele aflate in dificultate datorita crizei beneficiaza de sprijin din partea statului. Doi, reglementarea posibilitatii neinceperii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire, de rambursare de bani de la stat. Cu alte cuvinte, daca intreprinzatorul, firma, are de primit bani de la stat nu se va mai declansa procedura de executare silita sau se va suspenda, daca a fost inceputa, pentru ca nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment daca are de primit bani de la stat in urma prestatiilor pe care le-a efectuat. Prin aceasta modificare venim in sprijinul acelor firme care au de incasat bani si s-a deschis impotriva lor procedura de executare silita sau urmeaza sa se se deschida procedura de executare silita.
Reglementarea compensarii de drept ceea ce inseamna stingerea creantelor reciproce chiar in momentul in care creantele exista deodata. Pana acum acest lucru se facea la cerere, prin excelenta, acum am consacrat, prin modificarea de astazi, compensarea de drept a acestor creante.
3. Si al treilea act normativ, tot in sprijinul mediului de afaceri si al locurilor de munca, vizeaza modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat, adica de sprijin financiar din partea statului roman. Ce inseamna aceasta? Firmele care dezvolta investitii in Romania intre 5 si 10 milioane de euro si creeaza minim 50 de locuri de munca beneficiaza de compensarea a pana la 50% din valoarea investitiei. Aceasta inseamna ca daca ai facut o investitie de 50 de milioane de euro statul poate sa vina sa te sustina cu o compensare de pana la jumatate, deci pana la 25 de milioane de euro. Acum am coborat plafoanele, pentru ca pina acum plafonul era 30 de milioane de euro de investitie cu obligatia de a crea minim 300 de locuri, sau 10 -20 milioane de euro cu obligatia de a crea 100 de locuri de munca. Acum am modificat aceste plafoane in sensul ca, si daca realizezi o investitie intre 5 si 10 milioane de euro si creezi minim 50 de locuri de munca, beneficiezi de sprijinul statului pentru dezvoltarea afacerii cu maxim 50% din valoarea investitiei pe care o primesti ca ajutor de stat din partea Ministerului Finantelor. Pentru 2010 , mai avem inca la dispozitie 65 de milioane de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania si creeaza locuri de munca. Toate aceste decizii luate astazi vin inca odata sa sustina activitatea economica intr-un moment dificil inca din punct de vedere economic pentru a putea asigura si pregati cresterea economica din anul 2011, crestere prognozata intre 1,5 si 2 %.Vreau sa spun ca acest mecanism de sustinere a mediului de afaceri va continua si in perioada urmatoare. Saptamana viitoare avem pregatit spre adoptare un act normativ pentru sustinerea firmelor intemeiate de catre tineri, tineri de pana in 35 de ani, care vor primi un sprijin din partea statului sub forma garantiilor de stat si a ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea afacerilor. Ma refer aici la tinerii intreprinzatori care pana acum nu au avut posibilitatea sa dezvolte o afacere, absolventii de facultati cu studii superioare si vor beneficia de sprijin din partea statului. Actul normativ fiind in faza finala de aprobat la Ministerul Economiei si la Ministerul Finantelor. Detalii despre acest acte normative o sa va ofere colegii mei, daca sunt doua intrebari pentru mine, va multumesc…
Reporter: Domnule prim-ministru, la un moment dat se vorbea despre transformarea impozitului minim intr-un impozit forfetar, ce s-a intamplat?
Emil Boc: Domnul ministru Ialomitianu o sa va prezinte toate detaliile. A doua intrebare…
(…)
Declaratiile sustinute de Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice (extras referitor la aspecte fiscale):
Gh.Ialomitianu: Asa cum a precizat domnul prim-ministru astazi, am modificat Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prin care am eliminat de la 1 octombrie impozitul minim. Firmele vor plati, de la 1 octombrie pana la 31 decembrie 2010, impozitul pe profit. Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie aferenta trimestrului al treilea. Ce se va intampla? Toate firmele vor plati in trimestrul 4 impozitul pe profit urmand ca, de la 1 ianuarie, firmelor care sunt in zona de evaziune ridicata, care nu poate fi diminuata prin masuri administrative, sa le fie aplicat un impozit care va fi tintit mult mai bine asupra acestei zone. Impozitul minim si-a incetat activitatea incepand cu 1 octombrie. Ce se va intampla cu firmele? Firmele vor plati, cele care se incadreaza in prevederile Legii privind plata impozitului minim, in 25 octombrie acest impozit. Iar, incepand cu 25 februarie, ele vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul 4. Daca sunt intrebari…
Reporter: Cum se va aplica acest impozit forfetar? Stiu ca a mai fost un proiect la Ministerul de Finante care nu s-a mai aplicat in cele din urma…
Gh.Ialomitianu: Am fost mandatat de catre Guvern ca intr-o luna sa venim cu o varianta de impozit forfetar. Vreau sa va spun ca am discutat si cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar despre decizia luata astazi si masurile pe care o sa le luam incepand cu 1 ianuarie. O sa definitivam acest lucru impreuna cu Fondul Monetar si Comisia Europeana pentru ca vor veni in misiune in luna octombrie.Reporter: Ne puteti spune care sunt zonele cu evaziune fiscala mare?
Gh.Ialomitianu: În momentul in care vom veni cu actul normativ o sa vi-l prezentam.
Reporter: Ati calculat care va fi impactul asupra veniturilor la buget?
Gh.Ialomitianu: Pentru 2010, nu are impact eliminarea impozitului minim. Pentru ca el se plateste in 25 februarie pentru trimestrul 4.
(…)Reporter: Ati spus ca pentru 2010 eliminarea impozitului minim nu va avea nici un impact, dar pentru 2011?
Gh.Ialomitianu: 1 miliard lei.
(…)Gh.Ialomitianu: Avem o crestere negativa de 1,9%. Legat de o alta modificare referitoare la Codul de Procedura Fiscala, am redus dobanda pentru creantele fiscale neplatite la termen de la 0,05 la 0,04. Un alt lucru pe care l-am reglementat se refera la compensarea intre creantele fiscale ale statului cu creantele fiscale ale agentilor economici din oficiu. Pentru ca acum era numai la cerere. Este un lucru bun si care este efectul? ANAF-ul va fi obligat, institutia va fi obligata ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget, are datorii, sa se faca compensarea din oficiu. Deci nu se mai calculeaza majorari pentru obligatiile pe care agentul economic le are la bugetul statului. Ma refer la creante fiscale. O alta modificare se refera la suspendarea executarii silite in momentul in care un contribuabil are de primit bani de la bugetul statului, impozite platite sau TVA de recuperat. Nu aveam aceasta prevedere. Si era incorect ca sa se continue executarea silita iar agentul economic sa aiba o cerere de restituire a unor impozite platite in plus.
Reporter: Si in aceste cazuri care va fi impactul asupra bugetului ?
Gh.Ialomitianu: Va fi un lucru bun pentru agentii economici pentru ca noi restituim sumele pe care le datoram agentilor economici.
(…)
[declaratii integrale: gov.ro 29.09.2010]