Consilierul juridic este expertul care furnizează consultanță și îndrumare în diferite domenii de drept, inclusiv dreptul comercial, dreptul muncii, dreptul imobiliar, dreptul proprietății intelectuale și dreptul penal. Acesta poate activa într-o firmă de avocatură, în cadrul unei companii sau într-o instituție publică.
Cerințele pentru a aplica la un loc de munca de consilier juridic variază în funcție de poziție și de industrie, dar cele mai comune sunt:
- Diploma de licență în drept: pozițiile de consilier juridic impun o diplomă de licență în drept.
- Examenul baroului: pentru a putea practica dreptul, este necesar să treci examenul baroului în țara în care dorești să lucrezi.
- Experiență: unele poziții solicită experiență în domeniul specific în care se aplică, cum ar fi dreptul imobiliar sau dreptul muncii.
- Abilități de comunicare: un consilier juridic trebuie să fie capabil să explice clar problemele juridice și să dea recomandări eficiente.
- Abilități de rezolvare a problemelor: consilierii juridici trebuie să fie capabili să analizeze situații juridice complexe și să găsească soluții adecvate.
- Gestionezi bine stresul: Ai capacitatea de a-ți menține calmul și de a lucra bine și în perioade aglomerate sau în momente tensionate.
- Abilități de negociere: un consilier juridic ar trebui să poată să negocieze acorduri și să ajute la rezolvarea conflictelor.
- Capacitatea de a se informa și de a învăța în permanență: e important să rămâi la curent cu diversele schimbări din domeniul legislativ pentru a putea soluționa diverse probleme.
- Nu ești reticent la schimbare: te adaptezi cu ușurință la schimbări, noi metode de lucru, proceduri, etc.
Ce sarcini intră în grija unui consilier juridic
Persoanele care aleg acest rol se ocupă de obicei cu redactarea, analiza și revizuirea documentelor supuse operațiunilor Departamentului Juridic, acordare consultanței juridice pe teme diverse, urmărirea apariției actelor normative specifice domeniului de activitate al societății și aducerea la cunoștința conducerii societății și a departamentelor implicate și întocmirea formalităților prevăzute de lege.
Tot în sarcina unui consilier juridic intră și acordarea asistenței, consultanței și reprezentării juridice a societății, în raport cu instanțele de judecată, autoritățile statului, Registrul Comerțului, dar și cu alte persoane juridice de drept privat. De asemenea, un consilier juridic mai verifică din punct de vedere legal contractele existente dintre societate și furnizori/clienți, le adaptează conform legislației în vigoare și ține evidența acestora.
Esti interesat si de oportunitati de angajari sau in alte domenii, sau chiar de un internship? Poti accesa eJobs.ro si te indemnam sa cauti locurile de munca preferate, pentru a descoperi care sunt optiunile momentului. Nu uita ca in cazul in care cele cu prezenta la birou nu te satisfac, exista fireste si numeroase variante de remote jobs!