MECMA: proiect OUG pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri

111

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat online pe 5 octombrie 2010 pentru consultarea publica proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (OUG start-up).
Email pentru transmiterea de propuneri, sugestii si opinii: dezbateri_publice@minind.ro [termen limita: 15.10.2010]

Prim-ministrul E.Boc a anuntat ca proiectul de ordonanta va fi adoptat impreuna cu normele metodologice de aplicare.

Potrivit art. 2 din proiectului de OUG, prin intreprinzator tanar (intreprinzator debutant) se intelege persoana fizica cu varsta intre 18 si 35 ani, care, in mod cumulativ:
a) nu a mai detinut si nu detine calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor statutare si de conducere in cadrul unei intreprinderi constituite in spatiul economic european;
b) infiinteaza o societate comerciala cu raspundere limitata in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

Facilitatile fiscale si financiare de care beneficieaza microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant, mentionate la art. 5 din proiect, sunt :
a) acordarea de catre A.I.P.P.I.M.M. a unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare (maxim 10.000 euro). Aceste alocatii financiare nerambursabile sunt limitate in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
b) accesul la garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de A.I.P.P.I.M.M., pana la cel mult 80 % din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei.
c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul salariului mediu brut pe economie din anul anterior.
d) scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului, cu ocazia constituirii microintreprinderii;
e) consiliere, instruire si sprijin din partea Oficiului Teritorial pentru I.M.M. si Cooperatie (O.T.I.M.M.C.) al Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru I.M.M. (A.I.P.P.I.M.M.) in a carui raza de competenta isi are sediul.

Referinte utile:
– Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, înregistrarea fiscala si autorizarea functionarii societatilor cu raspundere limitata – onrc.ro
– Formulare infiintare persoane juridice (SRL) – onrc.ro
– Ghidul de completare cerere de inregistrare –onrc.ro
– Ghidul de completare de completare a declaratiilor pe propria raspundere – onrc.ro
– date de contact sedii, judete arondate OTIMMC – aippimm.ro

Documente atasate [sursa: minind.ro]:
2010-10-08-OUG-start-up-final.pdf
2010-10-04-OUG-start-up.pdf
2010-10-04-Nota-Fundamentare-OUG-start-up.pdf

- Publicitate -