Intrebare: O intreprindere mica, care a optat la infiintare pentru a fi neplatitoare de TVA, factureaza transport intracomunitar de marfuri catre o societate din Italia, care are certificat de inregistrare in scopuri de TVA valabil. Societatea din Romania trebuie sa scrie ceva pe factura: neimpozabil sau scutit fara drept de deducere?
Dar daca firma din Romania ar fi platitoare de TVA si ar avea certificat de inregistrare in scopuri de TVA valabil?
Raspuns din Ghid Fiscal – Curierul Fiscal:
Vom formula raspunsul la cele doua spete prezentate de dumneavoastra:
1) Transportul intracomunitar de bunuri este realizat de o persoana juridica romana care nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, intrucat beneficiaza de regimul special de scutire pentru intreprinderi mici. Conform art. 152 alin. (8) din CF:
„Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe facturi fiscale sau alt document;
c) este obligata sa mentioneze pe orice facturi fiscale o referire la prezentul articol, pe baza careia se aplica scutirea”.
Astfel, pe orice facturi fiscale emisa de o persoana care beneficiaza de regimul special de scutire pentru intreprinderi mici trebuie facuta o mentiune prin care sa se indice ca nu s-a inscris taxa deoarece se beneficiaza de acest regim.
2) Transportul intracomunitar de bunuri este realizat de o persoana juridica romana care este inregistrata in scopuri de TVA in Romania. In acest caz trebuie sa stabilim intai locul operatiunii.
Conform art. 133 alin. (2) lit. c) locul prestarii este considerat a fi:
„c) locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri. Prin exceptie, in cazul in care serviciul de transport este prestat unui client care, pentru prestarea respectiva, furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA. (…)”.
Astfel, daca societatea transportatoare din Romania primeste un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil din Italia, locul prestarii serviciului este Italia. Ceea ce inseamna ca operatiunea este impozabila in Italia, si nu in Romania. Deci operatiunea este „neimpozabila in Romania”, mentiune ce trebuie facuta si pe factura, conform art. 155, alin. (5) lit. n) din Codul Fiscal:
„n) indicarea, in functie de cotele taxei, a taxei colectate si a sumei totale a taxei colectate, exprimate in lei, sau a urmatoarelor mentiuni:
1. in cazul in care nu se datoreaza taxa, o mentiune referitoare la prevederile aplicabile din prezentul titlu sau din Directiva 112 ori mentiunile «scutit cu drept de deducere», «scutit fara drept de deducere», «neimpozabila in Romania» sau, dupa caz, «neinclus in baza de impozitare»(…)”.
sursa: adaptare raspuns publicat pe curierulfiscal.ro