Consiliul Concurentei (CC) a anuntat printr-un comunicat de presa din 26 octombrie 2010 sanctionarea pentru practici anticoncurentiale (cartel) a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Comunicat de presa CC:

CONSILIUL CONCURENTEI A AMENDAT CECCAR CU 4 MILIOANE RON

Consiliul Concurentei a sanctionat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu amenda in valoare de 4.056.264 RON (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai.

In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in anul 2009, s-a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile in profesia contabila inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenta sa nu adopte un astfel de act. in 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.

„Aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de Consiliul Concurentei – 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii. Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate – 9 ani si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

La practica anticoncurentiala au participat toate organele de conducere ale CECCAR, precum si unele dintre filiale. Mai mult decat atat, membrii CECCAR au fost verificati in privinta aplicarii Regulamentului de stabilire a onorariilor de catre „auditori de calitate” numiti in acest sens de conducerea organizatiei.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge Regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea oficiala a deciziei. in cazul nerespectarii deciziei Consiliului Concurentei, CECCAR risca o amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii.

In baza estimarilor interne ale Consiliului Concurentei rezulta faptul ca in urma eliminarii acestei practici anticoncurentiale, mediul de afaceri (consumatorii de servicii contabile) va beneficia de o economie de costuri anuala situata intre 70 mil lei si 200 mil lei. Aceasta economie a fost estimata ca fiind diferenta dintre tarifele platite ca urmare a Regulamentului si tarifele care ar fi existat daca ar fi functionat concurenta prin pret.

La inceputul acestui an, CECCAR inregistra 33.908 membri din care 20.880 experti contabili, 6.723 contabili autorizati si 6.305 societati de profil.

[sursa: competition.ro 26-10-2010]

- publicitate -