UPDATE 9-11-2010: Informare de presa Ministerul Mediului si Padurilor

De la inceputul anului si pana in prezent, reprezentantii Guvernului au tot declarat ca taxa auto pe poluare va fi modificata incepand cu 2011, si modul de calcul va fi prezentat din timp. In acest moment, la mai putin de 60 de zile pana la sfarsitul anului, nu exista informatii oficiale pe baza carora sa se poata calcula care vor fi taxele pe poluare datorate in 2011. Dupa mai bine de 6 luni de declaratii si discutii la nivel guvernamental, nu exista pe niciun site oficial un proiect de act normativ privind modificarea Ordonantei de urgenta nr. 50/2008 din 21 aprilie 2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Pe 26 iunie 2009, Comisia Europeana a somat Romania cu privire la criteriul „primei inmatriculari” care ar putea duce la discriminarea masinilor de ocazie provenite din alte state membre. Guvernul a raspuns prin modificarea cadrului legal national prin OUG nr. 117/2009 din 29 decembrie 2009 pentru aplicarea unor masuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule.  Conform site-ului CE, procedura de infringement asupra Romaniei este inca deschisa [ec.europa.eu/taxation_customs].

In continuare, redam cronologic, declaratiile guvernamentale si informatiile obtinute de mass-media „din surse guvernamentale” pentru a informa si sublinia un alt exemplu de respectare a principiului stabilitatii fiscale in Romania:

Marti, 27 aprilie 2010 – Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat:

„Vrem sa anuntam din timp eventuala modificare a taxei auto, de aceea ne-am propus ca pana la sfarsitul lui iunie sa spunem daca, din 2011, se va modifica modul de calcul al taxei auto si cum anume va arata aceasta. Oamenii trebuie sa stie din timp. Vrem sa respectam, in eventualitatea unei modificari, principiul «poluatorul plateste», consacrat la nivel european”.

Joi, 9 septembrie 2010 – Comunicat de presa Min.Mediului si Padurilor – Precizari cu privire la taxa pe poluare

„Ca urmare a articolelor aparute in presa, referitoare la modificarea taxei pe poluare pentru autovehicule, Ministerul Mediului si Padurilor face urmatoarele precizari:
– În legatura cu taxa auto, a fost constituita o comisie de lucru coordonata de Ministerului Mediului si Padurilor din care mai fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Directiei Afaceri Europene, Administratiei Fondului pentru Mediu, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (R.A.R.) si ai Ministerul Administratiei si Internelor care analizeaza si pregateste un proiect de act normativ ce urmeaza sa modifice O.U.G. nr. 50/2008 privind instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
Pana la aceasta data, s-au discutat numai principiile generale privind aplicarea taxei pe poluare pentru autovehicule, inclusiv plata taxei pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5, incepand cu anul 2011 si revizuirea celorlalte niveluri de taxa.
Mentionam ca pana in acest moment, nu s-au stabilit nivelurile taxei pentru anul 2011, acestea urmand sa fie analizate in perioada urmatoare.
Asa cum a mentionat in declaratiile sale, ministrul László Borbély, principiul care sta la baza taxei auto pentru anul 2011 va fi „poluatorul plateste”, principiu promovat de Uniunea Europeana.
Precizam ca variantele pentru anul 2011 privind aplicarea taxei pe poluare pentru autovehicule, aparute si dezbatute in mass-media nu se bazeaza pe informatii apartinand comisiei de lucru, intrucat, aceasta nu a stabilit inca valorile ce vor fi aplicate taxei pe poluare.
În consecinta, toate variantele de taxa publicate in mass-media nu reprezinta un rezultat al activitatii acestei comisii.
În momentul in care vom avea o decizie finala cu privire la acest subiect, Ministerul Mediului si Padurilor va informa in timp util opinia publica cu privire la modificarile care vor fi aduse taxei pe poluare.”

Marti, 2 octombrie 2010 – Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat:

„In ceea ce priveste taxa auto pentru 2011, exista discutii in cadrul comitetului infiintat la nivelul cabinetului primului ministru. La nivelul Ministerului Mediului, am finalizat o prima varianta a taxei auto pentru 2011. Schimbari spectaculoase nu vor fi. La Euro 5 vom introduce o taxa mica pentru ca, de anul viitor, toate masinile vor fi Euro 5, si, eventual, vom creste putin probabil taxa la acele masini mai vechi – Euro 1 si Euro 2 , deci care deja chiar ca nu prea mai au ce cauta in circulatie.
Repet, dupa parerea mea, in acest moment nu vor fi schimbari spectaculoase la nivelul noii taxe de poluare auto pentru anul viitor. Avem si aceasta recesiune si nu cred ca acum trebuie sa marim spectaculos aceste taxe”.

Miercuri, 3 noimbrie 2010, revista Promotor anunta ca pentru taxa de poluare din 2011 sunt in lucru pe masa Guvernului 5 variante de calcul, aceasta urmand sa se aplice si pentru masinile Euro 5 (care pana acum erau scutite de taxa), iar pentru celelalte norme de poluare creste, in unele cazuri ajungand la o valoare dubla fata de 2010.

În cazul masinilor noi Euro 5, pentru motorizarile de pana la 1,4 litri, taxa auto medie se situeaza intre 100 si 200 de euro, in functie de vechime astfel ca pentru o Dacia Logan 1,2 16V (motorizare Euro5, emisi CO2 de 135 g/km), taxa auto medie se cifreaza la 136 euro.

Pentru masinile Euro 4, taxa auto medie este mai mare decat pana acum cu circa 50%, cu variatii de +/-20%.

În cazul masinilor Euro 3, cresterea taxei auto medii se cifreaza tot in jurul a 50%, fiind diferente foarte mari intre motoarele sub 1,4 litri si cele peste aceasta capacitate cilindrica.

Masinile cu motoare Euro 2 sunt taxate serios, peste 2.000 cmc cuantumul taxei auto medii avand valori mai mari, in cele mai multe cazuri, decat valoarea de achizitie a masinii.

Tabele de calcul taxa pe poluare 2011 obtinute de promotor.ro.

[surse: mediafax.ro, promotor.ro, mmediu.ro] [nota: evidentierile in text apartin codfiscal.net]

- Publicitate -