UPDATE 15-12-2010: HG 1235/2010 – Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar

Guvernul a aprobat in sedinta din 24 noiembrie o Hotarare de Guvern privind aprobarea dezvoltarii si implementarii sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a anuntat ca sistemul va fi operational incepand cu 1 ianuarie 2011, si ca beneficiarii acestui sistem vor putea efectua plati de taxe si impozite printr-o singura actiune.
Actul normativ aprobat stabileste un calendar de inregistrare in sistem a tuturor institutiilor publice din Romania, in functie de dimensiunea comunitatilor.

Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor a fost elaborat si va fi implementat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale impreuna cu CNMSI – Centrul National de Management pentru Societatea Informationala [http://www.cnmsi.ro/] si in colaborare cu APERO (Asociatia pentru Plati Electronice a Principalelor Banci din Romania).
Ministrul Valerian Vreme a precizat ca sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor a fost dezvoltat din fonduri private de catre APERO (Asociatia pentru Plati Electronice a Principalelor Banci din Romania – http://www.apero.ro/), statul roman nesuportand niciun cost de dezvoltare.

CNMSI – Centrul National de Management pentru Societatea Informationala este institutie publica de specialitate a administraţiei publice centrale, infiintata in baza HG 1439/2009 privind infiintarea Centrului National de Management pentru Societatea Informationala si a Centrului National „Romania Digitala”, cu personalitate juridica, in subordinea MCSI, finantata integral de la bugetul de stat. Centrul a fost infiintat prin divizarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale – ASSI, agentie care a fost desfiintata in baza Legii nr 329/2009.
CNMSI a preluat operarea sistemelor: www.e-guvernare.ro (Sistem Electronic National), www.e-licitatie.ro (Sistem Electronic de Achizitii Publice),
www.ghiseul.ro (Ghiseul Virtual de Plati), www.autorizatiiauto.ro (Serviciul de Atribuire Electronica a Autorizatiilor de Transport).

Membrii APERO – Asociatia pentru Plati Electronice a Principalelor Banci din Romania sunt:
INSTITUTII DE CREDIT – ALPHA BANK, BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BANCA ROMANA PENTRU DEZVOLTARE – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A., BANCPOST S.A., BANCA TRANSILVANIA S.A., CEC BANK, CREDIT EUROPE BANK ROMANIA S.A., GE GARANTIBANK S.A., ING BANK AMSTERDAM – BUCHAREST BRANCH, MKB ROMEXTERRA BANK S.A., PIRAEUS BANK ROMANIA S.A.,MILLENNIUM BANK
INSTITUTII FINANCIARE NEBANCARE – IFN FINGROUP CREDIT S.A.
ORGANIZATII INTERNATIONALE DE PLATA – MASTERCARD EUROPE SPRL, VISA EUROPE SERVICES INC – REPREZENTANTA
FURNIZORI DE INFRASTRUCTURA & OUTSOURCING – CHRONOS SERV-INVEST S.R.L., DANUBIUS EXIM S.R.L., INFORM LYKOS S.A., MELLON ROMANIA, PRINTEC GROUP ROMANIA S.R.L., ROMSYS, SERVUS INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGIES
PROCESATORI DE CARD – OBERTHUR CARD SYSTEMS ROMANIA S.R.L., PROVUS SERVICE PROVIDER S.A., CREDICS PROCESARE ROMANIA S.R.L.
ALTE INSTITUTII – GEMALTO HUNGARY LTD, INDECO SOFT, SOCIETATEA DE TRANSFER DE FONDURI SI DECONTARI – TRANSFOND S.A., UTI SYSTEMS S.A.

- publicitate -

In 27 septembrie 2010, APERO si MCSI au semnat un protocol de colaborare pentru reglementarea, dezvoltarea, implementarea si operarea unui sistem centralizat de plăti online a taxelor, impozitelor si a altor tipuri de datorii către bugetele locale si catre bugetul de stat.
Parte a acestui protocol este si promovarea HG prin care autoritatile din administratia publica, centrala si locala, vor fi obligate sa se inroleze in Sistemul National de Plata a Taxelor si Impozitelor – Ghiseul.ro.

Potrivit proiectului de HG publicat de MCSI, autoritatile administratiei publice centrale si locale care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inroleze in Sistemul National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor conform urmatorului calendar:
Etapa 1: Înrolarea Municipiilor Resedinta de Judet si a Municipiilor/Oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de 7 luni de la aprobarea prezentului act normativ.
Etapa 2: Înrolarea Municipiilor si Oraselor cu populatie de pana la 150.000 locuitori in termen de 6 luni de la finalizarea primei etape.
Etapa 3: Înrolarea comunelor si a autoritatilor administratiei publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape.

De asemenea, proiectul prevede ca comisionul de incasare pentru plata electronica poate fi suportat de catre contribuabil, de catre Autoritatea Publica sau in orice alta varianta agreata de catre Autoritatea Publica la data inrolarii.

Documente:
2010-10-29-proiect-HG-initial.pdf [via apero.ro]
2010-10-07-Proiect-HG-sistem-online-taxe-impozite.pdf [via mcsi.ro]
2010-10-07-Nota-de-fundamentare-HG-sistem-online-taxe-impozite [via mcsi.ro]

Briefing de presa sustinut de ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme la finalul sedintei de guvern

Valerian Vreme: Buna seara. Vreau sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastra la aceasta ora tarzie. Prin Hotararea adoptata astazi, de dezvoltare si implementare a Sistemului National Electronic de Plata online a Taxelor si Impozitelor s-a trecut de fapt in ultima faza de implementare a acestui proiect, faza in care institutiile statului si primariile se vor inrola in sistem. Sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor este dezvoltat de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Asociatia de Plati Electronice din Romania. Vreau sa va spun ca este primul sistem de acest fel dezvoltat in ultimii 20 ani. Sistemul are ca principal scop eliminarea cozilor la ghiseu, respectiv generarea de economii de bani si timp atat pentru cetatean cat si pentru persoanele juridice din administratie. Comisioanele bancare la plata cu cardul sunt substantial mai mici decat cheltuielile aferente unei deplasari la ghiseu. Sistemul va putea fi accesat de toti romanii indiferent unde se afla, fie ca sunt in Romania, fie ca sunt in strainatate, fie ca sunt in Bucuresti si au de plata un impozit la Botosani, deci practic creeaza un cadrul general si foarte facil pentru plata acestor impozite.
Cetateanul va putea plati taxele, printr-o singura actiune, indiferent daca are de platit impozite si taxe in mai multe localitati. Practic isi va consulta mai intai obligatiile pe care le are, atat la Botosani, atat la Craiova sau unde mai are el proprietati, si printr-o singura actiune va putea sa-si plateasca taxele.
Revenind la APERO (Asociatia pentru plati electronice a principalelor banci din Romania, care include inclusiv Visa si MasterCard) aceasta a pus la dispozitia MCSI sistemul informatic cu titlu gratuit. Concret, am avut si avem asigurat sprijinul si parteneriatul pricipalelor banci din Romania prin aceasta asociatie.
APERO a definitivat, timp de un an, fluxurile de date si plati aferente sistemului.
În momentul de fata, sistemul este complet implementat pe serverele ministerului, complet testat cu privire la functionalitate si siguranta si este pregatit pentru inrolarea institutiilor publice din Romania. Conform calendarului agreat, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va transmite catre institutiile publice din Romania un ghid de inregistrare si interfatare cu sistemul de plati.
S-a stabilit un calendar de inregistrare a institutiilor publice din Romania care va fi pus in aplicare odata cu transmiterea ghidului. Va vom invita in cursul lunii decembrie la lansarea oficiala a sistemului, moment in care se vor face prezentari si demonstratii ale respectivului sistem.
Mai vreau sa mentionez faptul ca, costul de dezvoltare al sistemului este zero pentru Statul Roman. Sistemul a fost dezvoltat din fonduri private de catre APERO. Costurile de utilizare a sistemului depind de rezultatele achizitiilor publice ce vor fi derulate de catre fiecare institutie publica in parte pentru negocierea comisionului de tranzactionare. Sistemul respecta cele mai inalte standarde de securitate bancara pentru plati electronice avand in vedere partile implicate, respectiv bancile, MasterCard, Visa si procesatorii de plati. În concluzie trebuie sa retineti, sa transmiteti tuturor cetatenilor ca acest sistem vine direct in ajutorul oamenilor atat din tara, cat si din strainatate, persoanelor fizice, juridice si din administratia publica prin faptul ca isi vor putea efectua toate platile de acasa, sau de la serviciu, fara a mai sta la cozi la ghisee. Se face practic economie de bani si timp. Vreau sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastra in aceasta seara aici si totodata sa va cer sprijinul pentru promovarea acestei initiative, ea fiind, as putea spune, un pas mic pentru noi din domeniu, dar un pas mare pentru Romania. Va multumesc.
Reporter: Cand va fi facut acest “pas mare” pentru Romania?
Valerian Vreme: În acest moment, sunt inrolate in sistem patru primarii care au fost prinse in test. Deci in Romania se fac plati prin sistem. Practic in luna decembrie incepe implementarea, iar de la 1 ianuarie majoritatea institutiilor va trebui sa fie inrolate in sistem.
Reporter: Fiind inrolate inseamna ca si noi putem face platile de la anul? Vorbesc si despre taxe locale si despre cele de stat?
Valerian Vreme: Daca sistemul este destul de general, si el permite oricarei institutii care are de colectat taxe si impozite sa se inregistreze in sistem si sa isi colecteze banii. Discutam de cadrul general. Practic venim si punem institutiilor statului roman un cadru general si la consiliile judetene si la primarii.
Reporter: Dar nu vor fi obligate?
Valerian Vreme: Ba da. Exista un grafic prin care ii vom obliga in final sa se inregistreze in sistem.
Reporter: Cand ar trebui toate institutiile sa fie inregistrate? Cand vom putea plati orice taxa, orice impozit?
Valerian Vreme: Exista un grafic chiar in hotararea de guvern. E in functie de dimensiunea comunitatii …
Reporter: În decembrie pana cand, un an sau cat dureaza?
Valerian Vreme: La 1 ianuarie, trebuie sa avem principalele comunitati din Romania. Eu estimez ca pana la mijlocul anului viitor vom avea toate institutiile de stat din Romania inrolate in sistem. Termenul limita, e vorba si pentru primariile mici, este de 18 luni din momentul aprobarii Hotararii de guvern.
Reporter: Si cum vom putea plati aceste taxe? Platim un comision, ni se da o parola, trebuie sa avem semnatura electronica…
Valerian Vreme: Eu v-am invitat la conferinta de presa unde va vom face si demonstratii deoarece este un sistem de securitate agreat de banci.. Va invit la conferinta de presa unde absolut toate detaliile va vor fi prezentate.
Reporter: E si pentru persoane fizice si pentru persoane juridice?
Valerian Vreme: Nu e legat de semnatura electronica. Platforma are un cadru general si va permite inclusiv persoanelor juridice sa apeleze la ea, dar persoanele juridice au sistemul lor la ora actuala de plati si nu cred ca vor migra spre acest sistem.
Reporter: Dar cum asigurati siguranta acelora care utilizeaza sistemul? Ati spus ca e asigurat, ca nu exista nici o problema…
Valerian Vreme: Am spus la un moment dat ca, deoarece avem bancile partenere, am aderat la sistemul de securitate al platilor efectuate de banci. Va multumesc. Va invit la conferinta de presa. Ea va fi probabil martea viitoare.

1 COMENTARIU