Legislatia actuala a UE abordeaza problema privind publicarea de informatii ne-financiare de catre companii. A patra directiva privind dreptul societatilor (CLD) [art. 46 (1)(b) din A patra directiva nr. 78/660/EC privind conturile anuale ale unor anumite tipuri de companii] a fost modificata in 2003 pentru a solicita companiilor sa includa in raportul lor anual, incepand cu 1 ianuarie 2005,  informatii (indicatorii cheie de performanta – KPI) referitoare la problemele de mediu si la angajati, informatii necesare pentru a intelege mai bine dezvoltare, performanta sau pozitia companiei.
Cu toate acestea, Statele membre pot scuti companiile mici si mijlocii de la aceasta obligatie de transparenta. Unele state membre, inclusiv Danemarca si Franta, au introdus cerintele privind publicarea de informatii sociale si de mediu, cerinte care sunt mai ample decat cum este reglementat prin a patra directiva privind dreptul societatilor.

Comisia Europeana considera ca divulgarea de informatii non-financiare este importanta in contextul crizei actuale si provocarilor determinate de dezvoltarea durabila. Publicarea de informatii non-financiare poate fi un instrument de crestere in viitor a numarului intreprinderilor europene care integreaza complet si intr-un mod mai transparent in strategiile si operatiunile lor de baza dezvoltarea durabila si responsabilitatea.

De asemenea, Comisia declara ca este important sa se realizeze o mai buna transparenta si comparabilitate, fara cresterea nejustificata a sarcinilor administrative pentru companii. Programul actual al UE este in favoarea unei mai bune reglementari care vizeaza reducerea birocratiei, mai degraba decat adaugarea la sarcinile administrative. În acest sens, Comisia revizuieste in prezent a patra directiva privind dreptul societatilor (78/660/CE), in vederea reducerii sarcinilor administrative ale societatilor comerciale mici. De asemenea, Comisia modernizeaza, in prezent, Directiva privind transparenta (Directiva 2004/109/CE), in scopul de a simplifica si a reduce sarcinile administrative ale emitentilor ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Exista deja mai multe initiative internationale care ofera indrumare in domeniul comunicarii sociale si de mediu, cum ar fi Global Reporting Initiative (GRI), Organizatiei Natiunilor Unite Pactul Global, liniile directoare ale OCDE pentru intreprinderile multinationale si recent aprobat standardul ISO 26000 – Orientari privind responsabilitatea sociala . Un Comitet International privind Raportarea Integrata (IIRC) [integratedreporting.org] a inceput sa lucreze pentru a crea un cadru de contabilitate acceptat la nivel mondial, care este un cadru care aduce impreuna informatii financiare, de mediu, sociale si de guvernare intr-un mod clar, concis, coerent, comparabil si in format integrat.

În acest context, Comisia Europeana solicita raspunsurile la o serie de intrebari cu scopul de a colecta opiniile partilor interesate privind posibilele imbunatatiri ale reglementarilor actuale pentru divulgarea de informatii ne-financiare.

Consultarea publica se inchide pe 24 ianuarie 2011. Pentru transmiterea opiniilor,  se utilizeaza chetionarul online publicat pe ec.europa.eu/yourvoice.

Alte consultari publice deschise privind Piata Interna/Servicii financiare:
08-12-2010 – Consultare pe tema modalitatilor de imbunatatire a pietei europene de audit [ec.europa.eu/internal_market]
22-12-2010 – Consultare asupra raportarii financiare pe fiecare tara (Country-by-Country Basis – informaţii financiare privind operatiunile in tari terte) de catre companiile internationale [ec.europa.eu/yourvoice]

- Publicitate -