Prin initiativa Rapoarte privind Respectarea Standardelor si Codurilor (ROSC), Banca Mondiala (WB) a stabilit un program pentru a sprijini tarile membre in implementarea standardelor internationale de contabilitate si audit pentru consolidarea regimului de raportare financiara.

Obiectivele acestui program sunt:
– sa efectueze analiza comparata a standerdelor nationale de contabilitate si standardelor de audit cu standardele internationale;
– sa determine gradul cu care standardele contabile si de audit aplicabile sunt respectate;
– sa evalueze punctele forte si punctele slabe ale cadrului institutional stabilit pentru sustinerea raportarii financiare de inalta calitate;
– sa asiste tara in curs de dezvoltare in punerea in aplicare a unui plan de actiune pe tara pentru imbunatatirea capacitatii institutionale in vederea consolidarii regimul de raportare financiara a companiilor.

In cadrul initiativei ROSC, Banca Mondiala efectueaza revizuiri privind contabilitatea si auditarea la invitatia statului respectiv. Banca Mondiala publica un raport ROSC cu permisiunea statului respectiv.

Pentru Romania, au fost publicate 2 rapoarte privind Respectarea Standardelor si Codurilor de contabilitate si de audit, in 2008 (PDF, english, 33pg.) si in 2003 (PDF, english, 17pg.).

Mai multe informatii sunt disponibile pe pagina programului: worldbank.org/ifa/rosc_aa

- Publicitate -