MMP: Proiect OUG de modificare si completare OUG 50/2008 – Taxa pe poluare pentru autovehicule

83

Ministerul Mediului si Padurilor a publicat online pentru dezbatere publica proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
Eventualele observatii se primesc până in data de 14 decembrie 2010 la e-mail aureliu.dumitrescu[@]mmediu.ro.

Conform Notei de fundamentare publicate, principalele schimbari preconizate sunt urmatoarele:
– introducerea unei taxe pe poluare, de la 1 ianuarie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Normei Euro 5 pentru inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a vehiculelor noi, conform Regulamentului CE nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor in ceea ce priveste emisiile provenind de la vehiculele usoare pentru pasageri si de la vehiculele usoare comerciale (Euro 5 si Euro 6) si privind accesul la informatiile referitoare la repararea si intretinerea vehiculelor.
– concomitent cu introducerea taxarii autovehiculelor cu motoare Euro 5, se preconizeaza un nivel relativ scazut al acesteia, care sa asigure mentinerea cererii pentru aceste vehicule.
– intensificarea aplicarii principiului „poluatorul plateste”, prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare.
– prin ajustarea taxelor este incurajata folosirea autovehiculelor mai putin poluante si mai prietenoase cu mediul, cele mai favorizate fiind cele electrice, cele hibride, cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante si chiar cele cu instalatii GPL/GNC.

Documente anexate:
– 2010-11-30-nota-fundamentare-proiect-oug-taxa-auto-poluare.pdf
– 2010-11-30-proiect-oug-taxa-auto-poluare

- Publicitate -

1 COMENTARIU