UPDATE 3: OUG 111/2010 – Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
UPDATE 2: LA sfarsitul sedintei de Guvern din 8 decembrie 2010, primul-ministru Emil Boc a declarat ca parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Primul pachet de masuri prevede:
– un cuantum al indemnizatiei cuprins intre 600 si 3400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni,
– perioada de concediu de 1 an,
– dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului,
– statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu. Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.
Al doilea pachet de masuri prevede:
– acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei lunar.
– prima de reintoarcere la munca nu se acorda.
În cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
Parintii copiilor nascuti pana la data de 31 decembrie 2010, inclusiv, vor beneficia de prevederile legislatiei de pana in prezent privind cuantumul indemnizatiei si durata concediului maternal.
Declaratii de presa sustinute de primul-ministru Emil Boc
Buna seara tuturor. În aceasta seara, o sa va prezint trei subiecte discutate pana in acest moment in sedinta de Guvern si deciziile pe care le-am luat cu privire la aceste subiecte.
Primul subiect se refera la actul normativ privind instituirea declaratiei unice cu privire la obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
A doua decizie se refera la aprobarea cuantumului platii nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru specia bovine.
În al treilea rand, am adoptat decizia cu privire la indemnizatia pentru mame, ordonanta de urgenta fiind aprobata.
Cu privire la aceste subiecte, o sa fac scurte precizari, urmand ca, in continuare, colegii mei sa va faca precizarile suplimentare.
În privinta actului normativ pe care l-am aprobat in prima lectura cu privire la unificarea declaratiilor care vizeaza contributiile sociale si evidenta persoanelor asigurate, fac urmatoarele precizari. Astazi, in Romania, se platesc urmatoarele contributii:
– la sanatate, angajatorul plateste 5,2%, angajatul 5,5%;
– la somaj, angajatorul 0,5%, angajatul 0,5%;
– la pensii, angajatorul 20,8%, angajatul 10,5%;
– de asemenea, la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale, angajatorul plateste 0,25%;
– contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale – angajatorul plateste intre 0,15% si 0,85% in functie de risc;
– contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, adica din care se platesc concediile medicale, e platita de angajator – 0,85%.
– la acestea mai adaugam si impozitul pe venit de 16%.
Aceste contributii se platesc astazi in felul urmator: doua formulare la ANAF, la Ministerul Finantelor si pe trei formulare, in detaliu, la Casa de Sanatate, Somaj si Pensii. Astfel incat contribuabilul trebuie sa completeze astazi 5 declaratii, doua le depune la ANAF si mai merge cu inca trei la sanatate, somaj si pensii.
Astazi, am instituit declaratia unica pentru contributii sociale si impozit pe venit. Asta ce inseamna ca de la 1 ianuarie va fi o declaratie unica, care se depune la ANAF, adica la Ministerul Finantelor urmand ca dupa aceea Ministerul Finantelor sa trimita toate datele necesare la Casa de Pensii, la Somaj si, in consecinta, sa nu mai fie nevoita persoana juridica sa mearga si sa stea la coada la fiecare dintre aceste case de asigurari de sanatate sau de somaj sau de pensii pentru depunerea de declaratii. Mai mult decat atat, va fi posibil ca aceste declaratii sa fie depuse de acasa, in format electronic, astfel incat persoana juridica sa nu mai fie obligata sa mearga nici macar la Finante pentru a le depune fizic intr-un singur loc, putand face acest lucru de acasa, in format electronic.
Am adoptat in aceasta zi forma acestei declaratii unice pentru a se pregati cadrul tehnic de implementare a acesteia, urmand ca, contributiile aferente lunii ianuarie sa se plateasca pana in 25 februarie 2011, adica sa existe timp suficient pentru implementarea inclusiv in formula electronica acestei noi declaratii. Daca faceti un calcul simplu, daca o persoana statea, sa spunem, aproximativ cate o ora la sanatate, o ora la somaj, o ora la pensii, in fiecare luna – trei ore. Aceste ore nu le va mai pierde, ci dimpotriva, acest timp este salvat. Deci, 36 de ore cel putin. Nu va mai sta persoana juridica la coada pentru a depune aceste declaratii. Ele vor fi depuse intr-un singur loc sau in format electronic. Este un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta, asa cum am subliniat, un lucru extrem de important.
Cea de-a doua decizie. Am aprobat astazi cuantumul platii nationale directe complementare in sectorul zootehnic la specia bovine, pentru cererile depuse in anul 2010. Valoarea unitara este 410 pe cap de bovina, suma totala alocata astazi este 569 de milioane de lei, bani care, de la 1 ianuarie, vor intra in contul fermierilor cu posibilitatea asa cum v-a explicat domnul ministru, chiar din aceasta luna bani sa ajunga la cei care detin bovine. Mentionez faptul ca in acest moment se afla in plata, pentru ovine, cei aproximativ 10 euro pe cap de oaie – este vorba de peste 6.780.000 de ovine. Proprietarii lor vor beneficia de acest sprijin important si consistent din partea statului. A fost un efort al Ministerului Agriculturii. Apreciez faptul ca Ministerul Agriculturii a reusit, intr-o perioada extrem de dificila, sa gestioneze si sa asigure resursele necesare pentru plata drepturilor fermierilor pe cele doua componente astfel incat acest sector atat de important al agriculturii sa fie sustinut in continuare.
În ceea ce priveste indemnizatia pentru mame. Vreau sa precizez ca astazi am facut urmatorul lucru: in raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizatia pentru cresterea copilului, astazi, pe langa cele decise luni, am adaugat si optiunea pe care o acordam parintilor de a avea un concediu pentru ingrijirea copilului cu o durata de doi ani, dar cu o indemnizatie plafonata la 1200 de lei. Cu alte cuvinte, pe langa ce am decis luni, astazi am adaugat o optiune suplimentara: posibilitatea de a opta si pentru un concediu de doi ani, dar cu o indemnizatie plafonata la 1200 de lei. În concluzie, parintii care vor avea copii incepand cu 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre urmatoarele optiuni.
Prima optiune – pe care, in buna parte, am precizat-o luni – are urmatoarele componente:
1. durata indemnizatiei pentru cresterea copilului – 1 an;
2. cuantumul indemnizatiei cuprins intre 600 si 3400 de lei;
3. posibilitatea concediului fara plata pana la 24 de luni;
4. prima de 500 de lei pentru reintoarcere la munca, daca acest lucru se petrece in intervalul primelor 12 luni. Prima se acorda lunar, pana ce copilul implineste doi ani.
Acesta este primul pachet optional pe care parintele il are la dispozitie.
Al doilea pachet optional pe care parintele il are l dispozitie este format din urmatoarele componente:
1. durata indemnizatiei pentru cresterea copilului – 2 ani
2. valoarea indemnizatiei va fi cuprinsa intre 600 de lei si 1200 de lei
Subliniez faptul ca parintii pot alege doar un pachet optional si nu pot avea beneficii din ambele pachete puse la dispozitie.
Cu alte cuvinte, fiecare familie, care urmeaza sa aiba un copil incepand cu anul 2011, va alege de la inceput pe ce varianta merge: opteaza pentru 1 an de zile concediu si atunci valoarea indemnizatiei va fi intre 600 si 3400 de lei cu posibilitatea unei prime de reintoarcere de 500 de lei sau opteaza pentru 2 ani de zile, dar, in acele conditii, valoarea indemnizatiei este cuprinsa intre 600 de lei si 1200 de lei.
Mentionez faptul ca pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei de crestere a copilului situatia pe care o au astazi ramane neschimbata in sensul ca nu trebuie sa faca nici un fel de optiune. Cei care astazi se afla in plata merg cu concediul pana la epuizarea celor 2 ani de zile, asa cum exista in momentul de fata.
Fac aceste precizari in contextul in care, in 12 tari din UE, nu se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului in nici un fel de forma asa cum o avem noi reglementata in Romania. Statul roman face eforturi, chiar in conditii dificile de criza, de austeritate, de reducere a deficitului bugetar, de a pastra, in limitele pe care statul si le poate permite, aceste indemnizatii in formele pe care le-am mentionat.
Subliniez faptul ca se au in vedere 75 % din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni in oricare dintre variante, inclusiv la cei care se afla in momentul de fata in plata. Iar de la 1 ianuarie vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.
Actul normativ in forma ordonantei de urgenta a fost aprobat si aceasta este decizia Guvernului la care astazi am lucrat adaugand optiunea suplimentara cu varianta concediului pana la 2 ani, dar cu plafonarea indemnizatiei la 1200 de lei.
Alte detalii despre toate aceste subiecte va vor oferi colegii mei. Va multumesc.
[sursa: gov.ro 08.12.2010]
UPDATE 1: In sedinta de Guvern din 8 decembrie 2010, pe agenda de lucru a fost inclus Proiectul de Ordonanta de urgenta privind concediul pentru cresterea copiilor si indemnizatia lunara, pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011.
Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul a adoptat in sedinta din 6 decembrie 2010 o ordonanta de urgenta care aduce unele modificari cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.
Potrivit declaratiilor oficiale, noile reglementari se vor aplica incepand din anul 2011, astfel:
– pentru copii care se nasc dupa 1 ianuarie 2011, parintele va beneficia de concediu pentru ingrijirea copiilor de maxim un an si de o indemnizatie de maxim 3400 lei si minim 600 lei,
– dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, exista posibilitatea de a solicita concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului,
– statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca de 500 de lei oricand, in intervalul de 24 de luni.
Concediile si indemnizatiile aflate in derulare raman neschimbate, si anume se mentine concediul pentru ingrijirea copiilor de doi ani si indemnizatia cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3400 lei.
Premierul Emil Boc a subliniat ca:
„Niciun beneficiar actual al indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani nu va fi afectat. În consecinta, cele 198.000 de indemnizatii in plata raman neschimbate”.
„Pe parcursul anului 2011, se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poate exista locuri suficiente in crese pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca /…/ vom transforma, acolo unde este posibil, unele spitale in crese, astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea existenta pe piata in privinta creselor”.
Declaratii de presa sustinute de primul-ministru Emil Boc privind indemnizatia de crestere a copilului
Emil Boc: Buna seara tuturor. Guvernul a luat urmatoarea decizie in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului:
1. Pentru cei care au indemnizatia de crestere a copilului in derulare se aplica urmatoarele reguli:
a. durata indemnizatiei pentru cresterea copilului ramane de doi ani
b. valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului ramane aceeasi, minim 600 lei, maxim 3400 lei.
În concluzie, nici un beneficiar actual al indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani nu va fi afectata. Cele 198 de mii de indemnizatii in plata, in consecinta, raman neschimbate.
2. Pentru viitor, adica pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei de crestere a copilului incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei – un an; valoarea indemnizatiei la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3400 lei; prima de reintoarcere de 500 de lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an. Cu mentiunea ca oricand parintele se reintoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de reintoarcere de 500 de lei.
În concluzie: toti cei care astazi beneficiaza de indemnizatii de crestere a copilului merg pana la doi ani, fara nici un fel de exceptie. Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posibilitatea de a merge intre 12 si 24 de luni concediu fara plata, oricand in aceasta perioada de timp parintele se intoarce la munca primeste o prima de reintoarcere de 500 de lei pe luna.
Am luat aceasta decizie pentru ca, pe de-o parte, sa nu-i afectam pe cei care sunt astazi in situatia de a avea indemnizatia de crestere a copilului in derulare, iar, pe de alta parte, sa pregatim, in anul 2011, un program coerent al Guvernului, un parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese; sa adoptam in Parlament legislatia cu privire la bone; sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese, astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea existenta pe piata in privinta creselor, precum si pentru perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa.
Cu alte cuvinte, pe parcursul anului 2011, se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in crese pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca sau la sfarsitul celor 12 luni de concediu care vizeaza cresterea copilului.
Dar, repet, pentru cei care sunt astazi in plata nu exista nici un fel de modificare, merg pana la doi ani de zile. Va multumesc!
[sursa: gov.ro 06.12.2010]