Situatie: O agentie de turism emite o factura in care sunt mentionate „TVA inclusa” si cota de 19%.
Intrebare: In cazul unei persoane impozabile, este deductibila TVA achitata pentru serviciile de cazare facturate de agentia de turism.
Raspuns: Agentia de turism aplica regimul special de TVA pentru agentiile de turism reglementat de art. 152^1 din Codul Fiscal, articol care prevede la alin. (9):
Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea „TVA inclusa”.

Potrivit alin. (7) din acelasi articol: Agentia de turism poate opta si pentru aplicarea regimului normal de taxa pentru operatiunile prevazute la alin. (2), cu urmatoarele exceptii, pentru care este obligatorie taxarea in regim special:
a) cand calatorul este o persoana fizica;
b) in situatia in care serviciile de calatorie cuprind si componente pentru care locul operatiunii se considera ca fiind in afara Romaniei.

- Publicitate -

Alineatul (2) se refera la serviciile/bunurile prestate/livrate de terti si facturate de agentia de turism sub forma unui serviciu unic prestat de agentie in Romania.

Alineatul (4) la acelasi articol precizeaza ca: Baza de impozitare a serviciului unic prevazut la alin. (2) este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.

Potrivit prevederilor de mai sus, in cazul unui client persoana impozabila dpdv al TVA, agentia de turism poate opta intre regimul normal si regimul special de TVA. In situatia aplicarii regimului special, taxa achitata de beneficiarul serviciior facturate astfel nu este deductibila deoarece TVA nu poate fi practic determinata. Cu toate ca se cunoaste cota, baza impozabila nu este cunoscuta de beneficiar, aceasta fiind marja de profit a agentiei stabilita potrivit prevederilor art.152^ din Codul Fiscal si precizarilor suplimentare din Normele metodologice de aplicare.

- Publicitate -