
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 23 decembrie 2010, modificarea si completarea Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2011.
In plus fata de modificarile cuprinse in proiectului de OUG publicat de MFP (alinierea accizelor, introducerea declaratiei unice CAS, CASS, AS, etc.), principalele modificari si completari aprobate sunt:
– reintroducerea impozitului de 3% pe veniturile microintreprinderilor. Persoanele juridice a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati vor putea opta, incepand cu 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unui impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri. Nu vor avea posibilitatea sa opteze, microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.
– impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta la momentul controlului de catre ANAF. Masura este destinata persoanelor fizice care au facut cheltuieli sau care detin elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, decat veniturile declarate si impozitate. Pe baza de verificari ale situatiei fiscale, diferenta intre cheltuielile efectuate si veniturile nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta va fi impozitata cu 16%.
Se vor utiliza metodele indirecte de verificare, si anume Metoda cheltuielilor efective, Metoda fluxurilor financiare si Metoda patrimoniului. In cadrul ANAF va fi creat un departament specializat in vederea monitorizarii si verificarii situatiilor fiscale ale persoanelor fizice.
Declaratii de presa sustinute de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu la finalul sedintei de guvern
Gh.Ialomitianu: Pe langa modificarile pe care le cunoasteti, legat de alinierea accizelor la directivele Uniunii Europene si introducerea declaratiei unice, la Codul Fiscal s-au mai introdus si alte modificari: introducerea impozitarii microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2011, cu 3% ce se aplica asupra veniturilor obtinute. Conditiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca: cifra de afaceri echivalent a 100.000 de euro in anul precedent, numarul de salariati intre 1 si 9. Aceste microintreprinderi au dreptul sa opteze – sunt si microintreprinderi care nu pot opta pentru acest impozit. Este vorba de microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, noi am mai adaugat fata de vechea reglementare, si microintreprinderile ca obtin venituri din consultanta si management. Se merge pe optiunea microintreprinderilor, consideram ca este o metoda simplificata. Noi avem in acordul cu FMI si CE posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru intreprinderile mici. Avem si o recomandare de la Comisia europeana, care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici. O sa vedeti ca in perioada urmatoare o sa apara simplificari si in domeniul contabilitatii pentru intreprinderile mici.
O alta modificare foarte importanta este impozitarea veniturilor nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta in momentul controlului. Pana acum nu aveam aceasta prevedere. Toti care nu si-au declarat veniturile – ma refer la persoanele fizice – iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate detecta natura, acestea vor fi impozitate cu 16%. Se vor utiliza mijloace indirecte. Este vorba de metoda cheltuielilor efective – orice persoana care a facut cheltuieli si nu are venituri, pe baza acestor cheltuieli, organele fiscale vor impozita, pentru ca orice cheltuiala are o sursa. Alta metoda: metoda fluxurilor financiare – orice persoana care face incasari si plati si nu are venituri, pe baza acestor incasari si plati se face impozitarea. si mai este metoda platinului. Orice persoana care nu a declarat venituri, dar elemente de crestere de avere, aceste elemente de crestere de avere vor fi luate in considere de catre organele fiscale la stabilirea venitului impozabil. Eu cred ca astazi Guvernul a luat doua masuri foarte importante: reducerea birocratiei in administratiile financiare prin introducerea unui sistem simplificat care duce si la reducerea poverii fiscale pentru microintreprinderi si o masura foarte importanta in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Aceste metode indirecte sunt utilizate in multe tari din UE si in Statele Unite. De mult timp organismele financiare ne spun sa introducem aceste metode daca dorim sa avem succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.Reporter: Aveti un prag de la care verificati veniturile nedeclarate? Adica ii veti controla si pe cei care au venituri de 300 de lei nejustificate?
Gh.Ialomitianu: Nu. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari. Va fi exact ca in Statele Unite, 1% din persoanele mari asigura finantarea a 40% din cheltuielile bugetare. Fac o precizare. Daca in momentul introduceruii metodelor indirecte se constata ca diferenta dintre veniturile declarate si situatia fiscala personala este mai mica de 50.000 sau mai mica de 10%, atunci procedura se incheie, adica nu se va trece la impozitare.
Contret: avem veniturile declarate si situatia fiscala personala. Daca diferenta este mai mica de 10%, dar mai mare de 50.000, atunci se trece la impozitare. Daca nu, atunci procedura s-a inchis.Reporter: Cat venit estimati ca veti aduce la buget prin introducerea acestui impozit de 3% pentru intreprinderi?
Gh.Ialomitianu: Impactul bugetar in cazul ca toate microintreoprinderile ar opta pentru acest sistem este unul pozitiv. Deci impact pozitiv, de circa 100 milioane lei. Noi am avut in vedere simplificarea, chiar daca la prima vedere se considera ca 3% ar fi mai putin decat 16% la nivelul profitului net. Impactul este pozitiv si va spun ca foarte multe microintreprinderi vor opta.
Reporter: Un exemplu concret. Sa zicem ca plec in Thailanda, cu prietenii mei, sa fac Craciunul si Revelionul si platesc excursia -100.000 de euro. Este o cheltuiala. Dar veniturile mele sunt sub 100.000 de euro. Cum procedati dvs. in cazul acesta? Impozitati costul excursiei cu 16%?
Gh.Ialomitianu: Nu. Dvs. faceti niste cheltuieli. Organele fiscale trebuie sa demonstreze cu documente ca dvs. ati facut acea cheltuiala.
Reporter: Pai, contul bancar.
Gh.Ialomitianu: Nu. Dvs. ati facut o cheltuiala. Se compara cheltuiala cu venitul obtinut si impozitat. Daca sunt diferente, se trece la impozitare. Dvs. aveti dreptul sa veniti sa demonstrati ca, de fapt, acea cheltuiala este finantata dintr-un venit impozabil. Iar organul fiscal are obligatia sa va demonstreze contrariul. Adica faptul ca dvs. ati avut o finantare neimpozitata.
Reporter: Am inteles. Sa zicem ca venitul meu declarat este de 3000 de euro. Bineinteles ca din acest venit mi-am platit si alte cheltuieli. Dvs. faceti, de fapt, o suma a cheltuielilor din care scadeti veniturile declarate, iar diferenta se impoziteaza cu 16%, nu?
Gh.Ialomitianu: Organul fiscal trebuie sa demonstreze prin probe ce cheltuiala ati facut. Deci nu mergem pe cheltuieli plafonate, asa cum era inainte, cu ilicitul, ca omul trebuie sa traiasca, nu. Deci mergem pe documente.
Reporter: Cei 50.000 pentru care se aplica impozitul, este vorba de momentul constatarii controlului sau este vorba de o anumita perioada de timp?
Gh.Ialomitianu: Noi am definit in Codul Fiscal acele venituri pentru care natura nu este cunoscuta, pentru ca noi aveam venituri dupa natura: venituri din salarii, din dobanzi, din dividende si a mai aparut o alta categorie: venituri a caror natura nu este cunoscuta. Se iau toate acele venituri declarate si acele plati sau cheltuieli sau elemente de avere. si atunci se stabileste situatia fiscala si se compara cu veniturile declarate.
Reporter: Deci nu se calculeaza ca o persoana are 50.000 in plus pe 3 ani si abia …
Gh.Ialomitianu: Ce se intampla: sunt venituri care se declara anual, sunt venituri care se impoziteaza lunar, veniturile din salariu. De exemplu, o persoana incadrata cu contract de munca in ianuarie, februarie, martie – in aprilie pleaca intr-o excursie, s-a efectuat o cheltuiala, Fiscul a descoperit acea cheltuiala, se compara ce venituri a avut persoana respectiva cu cheltuiala efectuata. Persoana are dreptul sa dovedeasca cu documente ca acea cheltuiala provine dintr-un venit impozabil. Sunt metode aplicate in multe tari, sigur ca se impune reorganizarea ANAF, pregatirea profesionala a personalului, insa aceste lucruri le va prezenta presedintele ANAF.
Va doresc Craciun fericit! Anul care vine sa va aduca liniste, sanatate, dumneavoastra si familiilor dumneavoastra! Celor care conduc trusturile de presa, le doresc multa sanatate!
[sursa: gov.ro 23.12.2010]
Declaratii de presa sustinute de presedintele A.N.A.F, Sorin Blejnar, la finalul sedintei de guvern
Buna seara. Prea multe lucruri nu mai sunt de spus. Domnul ministru a prezentat textul Ordonantei de Urgenta care a fost adoptata astazi si care ne creeaza un cadru legal, un cadru corect care trebuia, probabil, implementat in urma cu multi ani in Romania si n-am mai fi avut, poate, aceasta criza atat de profunda astazi. Aceste modificari ne dau pentru prima data posibilitatea reala de a combate fenomenul de evaziune fiscala, ne dau posibilitatea reala de a combate munca la negru, de exemplu, o componenta majora in ceea ce priveste evaziunea fiscala.
Vom crea un departament specializat in cadrul ANAF, un departament care va avea un singur rol – aceasta monitorizare si aceasta verificare pe un grup tinta de contribuabili.
in SUA, de unde ne-am inspirat noi cand am inceput sa ne conturam primele idei pe acest subiect, 1% din contribuabilii americani dau 40% din impozitul pe venit. Şi atunci, noi am verificat, am umblat in bazele de date si am constatat un singur lucru: avem foarte multe firme sarace in Romania, firme cu datorii si patroni foarte bogati, patroni persoane fizice foarte bogati, care in decursul ultimilor ani au omis in mod deliberat sa-si inregistreze veniturile pe societate lucrand la negru, producand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acei bani sustrasi din evaziune fiscala si-au construit case, si-au platit excursii – asa cum spuneati dumneavoastra – de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam noi sa-i impozitam in perioada urmatoare, utilizand aceasta metoda de control indirect.Reporter:Acesti oameni cum? Ciudat de bogati?
S.Blejnar: Acesti oameni bogati, care in decursul anilor au omis in mod deliberat sa-si inregistreze venitul la Fisc ca persoana fizica, oameni care niciodata nu au ridicat dividende, oameni care niciodata nu au avut firme in profit, oameni care niciodata nu au avut salarii mari si totusi au avut un nivel de trai mult, mult peste media europeana chiar.
Reporter:Deci, practic este un departament destinat monitorizarii si verificarii averii afisate, practic.
S.Blejnar: A averii afisate, a fluxurilor financiare si a oricaror alte cheltuieli nelalocul lor intr-o economie ca economia romaneasca.
Reporter:Ati spus ca faceti un departament specializat. Acest departament va monitoriza – sa zicem – contribuabilii sau pe cei care ar trebui sa fie niste contribuabili importanti. Cum faceti acest portofoliu?
S.Blejnar: ANAF este membrul IOTA. IOTA este o asociatie internationala a tuturor administratiilor fiscale. Eu de data recenta, in urma cu vreo 2 sau 3 saptamani, am fost la un seminar international la Moscova. Acolo, va dau un singur exemplu, am stabilit contacte cu marea majoritate a sefilor de Fisc din Europa si chiar din Israel si din alte tari. in 15 ianuarie ne va veni IRES [n.red.: IRS = Internal Revenue Service www.irs.gov ] pe o misiune de asistenta tehnica exact pe acest subiect – IRES este, stim cu totii, Fiscul american, de care toti americanii se tem – iar in luna februarie vor veni colegii din Franta. Deci, incercam sa copiem, atat prin schimb de informatii, prin schimb de experienta, cat si pe baza de reciprocitate intre administratiile financiare, incercam sa copiem modelele reusite din alte state ale lumii
Reporter:Şi care este procentul de persoane pe care dumneavoastra o sa le controlati, o sa le monitorizati ? Pana 1%, peste ?
S.Blejnar: Nu discutam de 1% sau 2%. Noi discutam despre faptul ca vom crea acest departament care va avea libertatea totala, desigur prin asigurarea confidentialitatii, asigurarea secretului asupra cauzelor investigate care isi vor gasi sigur drumul si pe baza de analiza de risc, pe baza de criterii vor stabili care sunt persoanele pe care le vor investiga. Ca opinie personala, putem vorbi despre 200-300 de persoane in Romania anului 2011. insa cadrul legal este construit in asa fel incat vom putea face verificari pe orice persoana fizica care va avea o diferenta semnificativa peste 50.000 de lei, adica 12 sau 13 mii de euro.
Reporter:Deci, eu am un venit declarat de 3.000 de euro sau orice moneda doriti dumneavoastra. Platesc din cont bancar o excursie, oriunde in lume, de 100 de mii din moneda respectiva. Deci, e un flux bancar. imi iau si o masina de lux pe care o platesc cu banii jos si mai iau si o bijuterie iubite, sa zicem. Cum constatati dumneavoastra aceaste cheltuieli si cum faceti scaderea. Adica cheltuiala unu plus cheltuiala doi plus cheltuiala trei minus venitul meu de trei mii de euro, iar restul ii impozitati cu 16% ?
S.Blejnar: Prin verificare. Procedurile de verificare si metodele vor face obiectul unei hotarari de guvern. Dupa ce vom avea aceste intalniri cu omologii nostri din statele membre, tari care sunt in OECD, care sunt in IOTA, vom elabora aceste proceduri. Va pot spune un singur lucru: nu vom fi nici mai buni, nici mai rai decat colegii din alte tari membre ale UE care aplica acest impozit.
Reporter:Asta chiar m-a linistit. Deci, dumneavoastra vreti sa faceti ceva, dar nu stiti cum, nu stiti cand si nu stiti unde, deocamdata.
S.Blejnar: Ştim cand, stim unde. Colegii din acel departament vor analiza toate fluxurile, toate informatiile pe care le au. Vor avea acces la toate bazele de date ale cadastrului fiscal, de unde putem sa vedem persoana fizica care face achizitii si vanzari semnificative de bunuri imobile. Aceasta procedura va fi stabilita prin Hotarare de Guvern, probabil ca pana la sfarsitul lunii ianuarie. Nu cred ca este un termen foarte lung. Daca noi timp de 20 de ani nu am fost capabili sa implementam asemenea metode, sa venim acum si sa spuneti ca ne apucam de un lucru si nu il ducem la capat consider ca nu este corect.
Reporter:Spuneam ca nu ne dati toate amanuntele, ca tot anuntati masura asta de cateva luni. Şi chiar se poate compara doar cu veniturile? ca poate omul ala are in cont, de nu stiu cata vreme, 1 milion, poate nu e obtinut in ultimele 6 luni si de aceea si si-a permis sa-si cumpere masina, chiar daca salariul lui, venitul lui constant…
S.Blejnar: Metodele de control indirect, asa cum spune textul de Ordonanta adoptat astazi, vor intra (in vigoare) doar din 1 ianuarie 2011. Cand veti vedea in Monitorul Oficial textul Ordonantei, veti vedea ca se aplica din 1 ianuarie 2011.
Reporter:Adica se verifica doar veniturile ulterioare datei de 1 ianuarie 2011?
S.Blejnar: Se verifica exact cum spune textul Ordonantei. O sa vedeti ca se aplica incepand cu 1 ianuarie 2011.
Reporter:Şi daca totusi se ia aceasta decizie, trebuie sa fi avut in grupul acesta pe care il pregatiti in cadrul ANAF in vedere un target, niste oameni. Puteti sa ne dati amanunte? Ca ma gandesc ca altfel n-ati fi modificat legea, daca nu aveati un grup tinta, dincolo de grupul teoretic: cei care nu fac asta.
S.Blejnar: Deocamdata avem un grup teoretic. Noi nu am pornit sa facem cadru legal gandindu-ne la persoana X sau la persoana Y. Noi vom stabili niste criterii foarte clare si apoi vom vedea care sunt persoanele care se incadreaza in acele criterii. Noi construim criteriile si dupa aceea cautam persoana. Nu cautam persoana si dupa aceea construim criteriile. E vorba de corectitudine fiscala.
Reporter:/…/
S.Blejnar: Atata timp cat nu sunt construite criteriile, nu se poate stabili persoana /…/. Vor fi 200-300 de persoane, probabil…
Reporter:Eu va intrebam despre calcul: cum puneti 16%, la ce? Eu nu contest intentia sau.., ci (intreb) cum faceti…
S.Blejnar: Impozitul se aplica la suma care nu poate fi justificata ca fiind declarata Fiscului si pentru care s-a platit impozit.
Reporter:Deci o suma de cheltuieli, sau o suma de proprietati.
S.Blejnar: Da, o suma de cheltuieli. Daca dvs. aveti 100.000 de euro cheltuieli intr-un an si venituri zero, veti plati 16% din 100.000.
Reporter:Mai sunt si alte sanctiuni in urma faptului ca s-a identificat evaziune fiscala?
S.Blejnar: Noi, ca Fisc, trebuie sa avem o singura gandire: prima data sa incasam banii si apoi sa pedepsim vinovatii. Desigur ca organele statului specializate in ceea ce priveste urmarirea penala, daca vor constata ca exista si indicii de natura penala, probabil se vor sesiza. Vom stabili o colaborare foarte clara pe acest segment /…/. Va multumesc.
[sursa: gov.ro 23.12.2010]
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.