Intrebare: Dobanzile sau comisionele incasate de catre casele de amanet pentru imprumuturile acordate sunt operatiuni scutite de TVA?
Raspuns ANAF: Conform art. 141 alin. 2 lit. a) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de TVA:
– acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditului de catre persoana care il acorda;
– acordarea, negocierea si preluarea garantiilor de credit sau a garantiilor colaterale pentru credite, precum si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul.

Prin urmare, comisionul perceput pentru acordarea creditelor cu primire de bunuri spre pastrare ar constitui parte din baza de impozitare a TVA pentru serviciile de acordarea creditelor, in sensul art. 137 alin. (2) lit.b din Codul Fiscal, daca operatiunea ar fi taxabila. Avand in vedere ca, pentru serviciile de acordare a creditelor, la preluarea si administrarea garantiilor de credite se aplica scutirea prevazuta la art. 141 alin. 2 lit. a pct. 1 si 2 din Codul fiscal, fara posibilitatea de optiune pentru taxare, opinam ca si comisionul perceput pentru acordarea creditelor va fi scutit de taxa.

Privind vanzarea bunurilor amanetate, aceasta operatiune reprezinta o livrare de bunuri scutita de TVA, in cazul in care casa de amanet este o persoana impozabila stabilita in Romania care aplica regimul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, pentru care nu trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.

În cazul in care casa de amanet este o persoana impozabila care realizeaza o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) sau realizeaza o cifra de afaceri sub limita plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, atunci trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal. Ca urmare, va trebui sa aplice regimul normal de TVA pentru vanzarea bunurilor amanetate sau, dupa caz, regimul special prevazut la art.152^2 din Codul fiscal, in conditiile prevazute la acest articol.

Precizam ca persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are dreptul la deducerea TVA aferent achizitiilor in conditiile art. 145 si 146 din Codul fiscal, nu are voie sa mentioneze taxa pe facturi fiscale sau alt document, avand obligatia de a mentiona pe orice facturi fiscale o referire la art. 152 pe baza careia se aplica scutirea.

- publicitate -

sursa: raspuns ANAF din 31 ianuarie 2008