Miercuri, 23 decembrie 2010, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. La inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului si Padurilor a publicat pentru consultare publica un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 50/2008.

Potrivit noului cadrul legal in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011, taxa de poluare va creste in medie cu 45-50%, in functie de vechime si de capacitatea cilindrica a masinii, cu accent pe cresterea taxei pentru autovehicule mai vechi de 10 ani.

O alta modificare se refera la introducerea taxei pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5, cu o valoare care va varia, in functie de capacitatea cilindrica, de la 60 de euro la maxim 1200 de euro.

Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante, se aplica vechile taxe de poluare. Pentru aceasta, persoanele care urmeaza sa inmatriculeze masinile trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei de poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans, avand la dispozitie inca 30 de zile pentru a-si completa dosarul.

De asemenea, la finalul sedintei, ministrul L.Borbely a mai afirmat ca Programul Rabla va continua si in anul 2011, respectand aceleasi conditii ca in anul 2010, adica 3 vouchere a cate 3.800 de lei, Program care va demara la 1 februarie 2011.

- publicitate -


Declaratii de presa sustinute de ministrul Mediului, László Borbély, la finalul sedintei de guvern

L.Borbely: Buna seara. Ministerul Mediului a primit 48 de milioane de lei pentru a pentru a acoperi toate arieratele care au mai ramas in anul acesta. Am cheltuit toti banii din investitii. Iata ceea ce inseamna sa poti cheltui in timpul anului pentru investitii utile. Am primit acum saptamani 68 de milioane de lei si acum 48 de milioane de lei. Deci, putem sa beneficiem de circa 110 milioane de lei acum, la sfarsit de an, suplimentar fata de ceea ce era in buget. Este bine pentru ca sunt investitii utile.
În ceea ce priveste taxa auto, taxa de poluare. Eu v-am informat, de fapt, in aceste saptamani – pentru ca asa este bine sa fim transparenti, sa comunici si catre presa si catre cetateni – ca suntem la sfarsitul unui proces de peste 6 luni de zile, am discutat cu toti cei implicati si vreau sa va dau cateva informatii si repere.
În acest an au fost importate circa 120.000 masini second-hand. Din aceste 120.000, peste 50% sunt masini importate, care au vechime de peste 10 ani. Anul acesta, din Fondul de Mediu, am dat 722 milioane de lei pentru casarea masinilor mai vechi de 10 ani. Am dat posibilitatea cetatenilor sa adune trei vouchere de a cate 3.800 de lei – inseamna circa 3.000 de euro. Apoi, sa mai puna 5.000-6.000 de euro si sa-si cumpere masina noua care nu polueaza ca si aceste masini vechi.
Statul roman nu-si poate permite sa vina cu aceste masini vechi fara a avea o prevedere care nu este discriminatorie, pentru ca aceasta taxa functioneaza de 6 ani de zile, in diferite forme. Doi: daca va duceti la o piata de masini, sunt slava Domnului, destule masini inmatriculate in Romania la care nu trebuie sa se plateasca o taxa de prima inmatriculare. Din acest punct de vedere, mi se pare justificat ca, prin aceasta modificare a OUG 50, marim aceasta taxa de poluare, in medie, de 45-50%, dar, evident, in functie de vechimea masinii, in functie de puterea masinii – la o putere mai mare si care polueaza mai mult acolo, este o taxa mai mare.
O alta schimbare care este fundamentala. Începand de la 1 ianuarie 2011, se fabrica numai masini Euro 5 si Euro 6. Datorita acestui fapt, incepand de la aceasta data, se taxeaza si masinile Euro 5 cu o taxa mica – o sa va dau si o anexa ca sa fie totul transparent – care, la 1.200 cm cubi este de circa 60 de euro, la cele care sunt mai mari – vorbesc de Euro 5 – poate sa ajunga la circa 1.200 de euro maxim.
În ceea ce-i priveste pe cei care o sa aiba masinile aduse sau formalitatile facute pana in data de 31.12.2010. Ordonanta intra in vigoare la 1 ianuarie 2011, dar cei care au aceste forme facute, pot, pana la data de 31 ianuarie 2011, sa se prezinte la autoritatile fiscale cu cererea si cu documentul care atesta ca deja a facut o parte din plata, urmand ca pana la 30 de zile sa aiba posibilitatea sa-si faca tot dosarul, la RAR si unde mai trebuie sa mearga. În total ar fi 60 de zile pana cand poate sa rezolve aceasta problema, pentru ca nu putem fi absurzi, ca cei care aduc masini acum, in ultimele zile, nu or sa aiba timp sa faca aceste formalitati.
Am facut alte modificari care, sa zicem, nu sunt semnificative, dar au o anumita importanta. Am introdus si alte exceptii. De exemplu, pentru stingerea de incendiu. Am introdus o prevedere prin care evitam neplata taxei. Mai faceau aceasta figura unii. Deci, inregistrau masina, o scoteau imediat din tara si plateau o taxa reziduala, pe care o primeau inapoi. O inregistrau in alta tara si o aduceau inapoi ca sa scape de taxa de prima inmatriculare. Acest lucru este evitat prin noua prevedere din ordonanta.
În ceea ce priveste celelalte probleme. Nu s-a modificat esenta legii. Este o nota de fundamentare mult mai clara. Am negociat si cu Uniunea Europeana si nu este nici un fel de problema din partea lor. O sa va dau o anexa pentru a vedea exact care este dimensiunea cresterii taxei. Este o masura, pe de o parte, pentru a proteja tara, pentru a nu intra totusi masini second-hand, mai ales cele polueaza foarte mult – doar daca cineva isi asuma aceasta raspundere si sa plateasca aceasta taxa de poluare – si sprijinim in continuare prin programul „Rabla” – care va fi la fel: 3 vouchere a cate 3.800 de lei – care va porni de la 1 februarie din nou, pentru ca pana in data de 31 ianuarie avem o data limita pana cand poate sa-si valorifice voucherele si, din toate informatiile aceste vouchere vor fi valorificate pana la urma, care inseamna 190.000 de masini casate. Va multumesc.

Reporter: Cum a stabilit Guvernul aceasta taxa, de exemplu, de 1.200 de euro pentru o masina care se presupune ca nu polueaza?

L.Borbely: Evident ca polueaza si masinile Euro 5. Din moment ce toate masinile care se fabrica incepand de la 1 ianuarie sunt Euro 5 sau Euro 6, nu taxam masinile Euro 6 si nici masinile electrice.

Reporter: Şi suma aceasta cum a fost stabilita?

L.Borbely: Sunt unele calcule facute de specialisti bazate pe ceea ce a fost pana acum, bazate pe niste calcule in ceea ce priveste poluarea. Este o formula care a fost folosita si pana acum. Am spus ca am discutat timp de 6 luni de zile cu toti partenerii implicati, cu Fondul de Mediu, cu alte ministere, cu acest comitet interministerial infiintat de primul-ministru. Credeti-ma, nu a fost o perioada scurta pentru analiza si am luat in calcul toate variantele.

Reporter: Aveti cumva datele si ne puteti spune la ce capacitati este cea mai mica majorare?

L.Borbely: Veti primi anexa si o sa aveti posibilitatea sa vedeti toate aceste date.

Reporter: Şi ati calculat ce venituri ar aduce in viitor aceasta majorare?

L.Borbely: Depinde de cate masini vor fi inmatriculate, dar in mare parte veniturile Fondului de Mediu sunt din aceasta taxa. Şi anul acesta am avut intrari de circa 475 milioane de lei din taxa de prima inmatriculare la Fondul de Mediu.

Reporter: Taxa de poluare are la baza emisiile poluante, luand ca principal criteriu de calcul emisiile de bioxid de carbon. Daca este sa luam o masina Euro 5, de 1.200 centimetri cubi care se taxeaza cu 60 de euro si un Euro 4 de 1.200 centimetri cubi care are emisii mai mari cu cel mult 30, 40 de grame pe km, vom vedea ca exista o discrepanta majora intre valoarea taxei pentru Euro 5 si pentru Euro 4. Taxa de prima inmatriculare pentru Euro 4 este extrem de mare. Sunt masini si de 6-8 ani care sunt Euro 4, dar au emisii foarte mici fata de Euro 5. Distantele dintre Euro 4 si Euro 5 sunt foarte mici. De unde aceasta discrepanta atat de mare, daca este sa ne referim la CO2?

L.Borbely: Nu este o discrepanta foarte mare si va pot da si aceste date. Daca este sa calculati emisiile pe termen de 12-14 ani este o diferenta extrem de mare intre Euro 4 si Euro 5. De aceea s-a si interzis de la 1 ianuarie ca sa se faca cele de Euro 4. Este o discrepanta destul de mare. Trebuie calculata pe un an, nu pe doi ani.

Reporter: Ati spus ca cei care aduc in tara masini pana la data de 31.12.2010 le pot inregistra pana la sfarsitul lunii februarie, cu conditia sa plateasca o parte din taxa in luna ianuarie.

L.Borbely: Nu taxa. O parte din valoarea masinii.

Reporter: Da. Doream sa clarificati.

L.Borbely: Pana pe data de 31 ianuarie trebuie sa mearga la Fisc cu o cerere si o dovada, o factura ca a inceput sa plateasca si pana la sfarsitul lunii februarie, adica, in termen de 30 de zile, sa aiba dosarul complet.

Reporter: Sa achite integral. Am inteles.

L.Borbely: Va multumesc si va dau anexele.

[sursa: gov.ro 23.12.2010]