Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a propus introducerea unor impozite pe profiturile exceptionale.
Sectorul principal vizat este cel petrolier, pe motivul ca redeventele platite statului roman in acest sector sunt foarte reduse, dar masura ar putea fi extinsa si in sectorul bancar si retail.

Exemplul cel mai relevant este Petrom care, desi extrage petrol din tara si mai are si o redeventa ridicola, aplica aceleasi tarife ca ceilalti jucatori din piata. Cristian Parvan, secretar general al AOAR

Ei extrag petrolul cu 20 de dolari pe baril si il vand pe piata la cotatia internationala de 140 de dolari, si pentru asta nu platesc nimic in plus. Redeventa este batuta in cuie prin contract la 283 milioane lei, cat s-a platit, de pilda anul trecut, reprezentand 5,7% din productia de titei a companiei, timp de 10 ani, in conditiile in care pretul petrolului s-a triplat de atunci„, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Cristian Parvan.

Orice crestere de cotatii la petrol pe pietele internationale inseamna profit in crestere pentru ei (Petrom – n.r.)„, spune Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

Asemenea masuri s-au luat si in Franta unde incasarile din TVA si accize pe segmentul petrolului au ajuns la 120 milioane de euro pe trei luni. Va dati seama cati bani ar putea intra la buget la noi si cat de atente ar deveni subit firmele puse in fata unor asemenea taxe?„, se intreaba Parvan.

- publicitate -

Referindu-se la propunerea de impozitare a profiturilor exceptionale din industria extractiva, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine o impozitare care sa “reaseze corect profiturile si contributiile catre buget”, informeaza NewsIn, preluat de Standard Business. Referitor la daca masura va fi adoptata, Vosganian declara “Este o cerinta care se discuta la nivelul UE. Eu am anuntat, deja, ca sunt in favoarea unei impozitari care sa reaseze corect profiturile si contributiile catre bugetul statului si catre fondul de compensare. Este o tema pe care o cercetam”.

Marin Anton, consilier la Balkan Petroleum, se intreaba: Care ar fi efectul unei asemenea masuri? Firmele isi vor masca profiturile in asa fel incat sa iasa pe zero sau cel mult pe un profit decent si sa nu mai plateasca impozit suplimentar.

Cea mai viabila solutie este ca Petrom sa plateasca o redeventa mai mare. Restul sunt masuri fiscale imposibil de aplicat, a declarat Anton, pentru DailyBusiness.ro.

Tema a fost subiectul unor articole aparute in toata media nationala relevanta.

1 COMENTARIU