Referitor la propunerea AOAR despre impozitul pe profituri exceptionale, ministrul Vosganian declara in cotidianul Business Standard: “Pe masura cresterii pretului la combustibil, si schemele de sustinere pentru persoanele cu venituri mai mici trebuie sa se diversifice, or, pentru asta, este nevoie de resurse. Deci, pe masura ce pretul combustibililor creste, este nevoie de scheme de sustinere pentru persoanele cu venituri mici. Si, corect este ca, impreuna cu statul, la finantarea unei astfel de scheme sa participe si companiile, care au de castigat de pe urma cresterii pretului la combustibil”.

USA Today scrie in numarul din 10 iunie 2008 despre esecul democratilor din Senatul american de a adopta un impozit de 25% pe profiturile exceptionale ale celor mai mari 5 companii petroliere americane.

In Europa, France24 relateaza intr-un articol din 02 iunie 2008 ca Jean-Claude Juncker, presedintele ministrilor de finante din zona euro, a declarat ca propunerea Frantei pentru masuri fiscale ca raspuns la cresterea preturilor la petrol este in contradictie cu spiritul general al Uniunii Europene.

Update:
EuroActiv.com (17 iulie 2008) scrie despre declaratia dlui. László Kovács, comisarul european pe fiscalitate, care referitor la taxa Robin Hood a spus ca: „It can be appropriate for compensation: extra taxes on extra profits mean extra income that can be used on compensating those most affected by high fuel prices,” („Acesta nu poate fi potrivita pentru compensarea: impozite suplimentare pe profituri exceptionale constituie venituri suplimentare care pot fi folosite pentru compensarea celor afectati cel mai mult de pretul mare al petrolului”)

Cu toate acestea, comisarul a precizat ca este cu titlul de recomandare, ca nu este obligatoriu. A adaugat ca daca Statele Membre decid astfel de masuri, Comisia nu va impune restrictii.

In unele state membre, astfel de scheme sunt deja operationale. Spre exemplu, in Portugalia, guvernul ramburseaza impozitul pe venit persoanelor care sunt cele mai expuse la cresterea pretului petrolului, a adaugat oficialul european.

Referitor la riscul ca aceste masuri fiscale ar putea creste presiunea pe pretului petrolului daca producatorii vor transfer taxa suplimentara pe consumator, comisarul recomanda guvernelor nationale sa se consulte inainte cu companiile petroliere inainte de a adopta astfel de masuri. „In effect there is a chance of that, and the Commission cannot avoid it. Obviously we cannot know how oil companies will react to this new tax. This is why we say that member states themselves have to consider this possibility.” a declarat Comisarul.

Opinia comisarului despre reducerea taxelor la petrol este ferma, acesta a spus: „If the consumer does not have to face the effects of rising oil prices, it won’t make him change his consumption habits and increase his savings instead […] It can result in possible tax incomes ending up in oil producing countries’ budget. And that is obviously not our goal.” („Daca un consumator nu trebuie sa suporte efectele cresterii pretului petrolului, acesta nu va fi determinat de taxa sa isi schimbe obiceiurile de consum si din contra isi va mari economiile […] Astfel, acesta masura poate rezulta in venituri fiscale posibile mai mici in bugetul statelor producatoare de petrol. Si, evident nu acesta este scopul nostru.”)

- Publicitate -