Portable Document Format (.pdf) este un standard deschis pentru schimbul de documente.

Formatul PDF este un format inventat in 1993 de Adobe Systems Inc., care acum este un standard deschis formal, mentinut incepand cu 1 iulie 2008 de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO).

Scopul definit al formatului PDF este de a permite portabilitatea documentelor, sau cu alte cuvinte accesul la documente indiferent de sistemul de operare, calculatorul folosit si programele detinute de utilizatori. Fiecare fisier PDF include o descriere completa a documentului in format 2D care include texte, fonturi, imagini si grafica vectoariala 2D, si mai tarziu, desenele 3D.

PDF, impreuna cu programele pentru crearea, afisarea, tiparirea si procesarea fisierelor PDF, trebuie sa acopere un set de cerinte pentru documentele electronice care includ:

– pastrarea fidelitatii documentului independent de dispozitiv, platforma si program

– combinarea continutului din diverse surse – pagini web, programe de procesare a documentelor si tabelelor, fotografiilor si imaginilor – intr-un singur document care sa le includa pe toate, pastrand integritatea tuturor documentelor folosite ca sursa

– editarea colaborativa a documentelor din mai multe locatii sau pe mai multe platforme

– semnaturi digitale pentru certificarea autenticitatii

– securitate si permisiuni pentru a permite creatorului sa pastreze controlul documentului si a drepturilor asociate

– accesibilitatea la continutul documentului pentru persoanele cu dizabilitati

– extregerea si refolosirea continutului pentru utilizarea cu alte formate si aplicatii

– formulare electronice pentru colectarea datelor si integrarea cu sistemele de afaceri

Cu toate acestea, PDF nu este un format rigid, care o data generat nu mai poate fi modificat. Textele, imaginile, asezarea in pagina, toate pot fi modificate, cu doua condiţii:
– sa ai un soft de editare PDF instalat (oricare dintre versiuni)
– fisierul sa nu fie protejat contra modificarilor de catre autorul lui de drept.

Formatul PDF poate fi accesat si citit gratuit, dar softurile de editare sunt contra cost (ex: Adobe Acrobat X Suite = € 1.378,85 + TVA). Mai mult, unii autori de PDF-uri restrictionează tiparirea, copierea, extragerea, adaugarea comentariilor sau editarea textului de catre utilizatori.

Aplicatiile office gratuite (open-source) OpenOffice.org au integrate posibilitatea de a exporta documente in format PDF.

Aplicatii gratuite utile sunt si cele oferite de NitroPDF si PDFill.

Programul pentru citirea documentelor in format PDF este gratuit: Get Adobe Reader

- Publicitate -