CNPAS: Precizari privind sistemul unitar de pensii publice

2310

Exceptie!

Persoanele care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, respectiv in alte conditii de munca (deosebite si speciale), beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare prevazut de lege, anexa nr. 6.

Reducerile varstelor standard de pensionare, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.

Varstele de pensionare reduse in aceste conditii nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

EXCEPTII!

I.

Persoanele care si-au desfasurat activitatea cel putin 20 de ani, in unitatile miniere, in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 20 de ani.

Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 45 de ani.

II.

Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 15 de ani persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in urmatoarele profesii:

1. Balerin

2. Dansator

3. Acrobat

4. Jongler

5. Clovn

6. Calaret de circ

7. Dresor de animale salbatice

8. Solist vocal de opera si de opereta

9. Instrumentist la instrumente de suflat

10. Cascador

Varsta standard de pensionare nu poate fi insa mai mica de 50 de ani.

TOTUSI, in cazul balerinilor si acrobatilor, varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati.

III.

Persoanele care au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii si au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.

Stagiul complet de cotizare este de:

– 22 ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii;

– 25 de ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii.

[sursa: cnpas.org]

- Publicitate -