Sari la conținut

MEF: Regimul TVA pentru bunurile constatate lipsa pe timpul transportului – actualizare

extras din Circulara Secretarului de Stat MEF nr. 50446/14.02.2008 actualizare Circulara MEF nr. 53422/15.11.2007.
Urmare modificarilor legislative intervenite prin intrarea in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2008 a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, si a Hotararii Guvernului nr. 1579/2007 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, va transmitem forma actualizata a circularei nr. 53422/15.11.2007 cu privire tratamentul fiscal din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata al despagubirilor incasate si al bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului, pe care va rugam sa le comunicati structurilor din subordinea dvs:

Tratamentul fiscal aplicabil pentru bunurile constatate lipsa pe timpul transportului
Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respectiva constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respectiv a contractului de transport).
Potrivit art. 137 din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata.

Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru bunurile lipsa pe timpul transportului, potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, aceasta operatiune reprezentand o autolivrare pentru care se va emite autofactura prevazuta la pct. 70 alin. (1) din norme. Taxa colectata, care în acest caz este o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii.

In practica economica, aceste despagubiri se factureaza catre societatile de transport pentru a avea un document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile. Desi potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal nu este obligatorie facturarea separata a despagubirilor, nu se interzice emiterea de facturi, dar se va tine cont ca aceste despagubiri nu se cuprind in baza impozabila a TVA, si prin urmare pe facturi fiscale nu se va mentiona TVA.

Si in cazul bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului, daca vreuna din partile implicate s-a asigurat si va incasa o despagubire de la societatile de asigurari, nu se va colecta TVA pentru aceste sume.

sursa: Circulara Secretarului de Stat MEF nr. 50446/14.02.2008 sau via link MEF

2 comentarii la „MEF: Regimul TVA pentru bunurile constatate lipsa pe timpul transportului – actualizare”

  1. Prevederile art.128 alin.(4) litera d) au fost abrogate incepand cu 01.01.2013.
    In contextul acestor modificari va rugam sa va actualizati punctul de vedere asupra tratamentului fiscal aplicabil pentru bunureile constatate lipsa pe timpul transportului.

  2. Pingback: MEF: Regimul TVA pentru bunurile constatate lipsa pe timpul transportului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Exit mobile version