ANAF: Servicii de telecomunicatii si servicii furnizate pe cale electronica

1001

Servicii de telecomunicatii si servicii furnizate pe cale electronica – exceptie de la regula generala privind locul prestarii
Ce sunt serviciile de telecomunicatii? – art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 10
Serviciile de telecomunicatii sunt serviciile avand ca obiect transmiterea, emiterea sau receptia de semnale, mesaje scrise, imagini si sunete sau informatii de orice natura prin cablu, unde radio, mijloace optice sau alte sisteme electromagnetice, inclusiv transferul aferent sau cedarea dreptului de a utiliza mijloacele de transmisie, emisie sau receptie, ca si asigurarea accesului la retelele de informatii mondiale. Serviciile de radiodifuziune si televiziune urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile de telecomunicatii.

Ce sunt serviciile furnizate pe cale electronica? – art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 12
Serviciile furnizate pe cale electronica sunt serviciile constand in furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice -software -si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic.

- Publicitate -

Pentru a stabili daca este sau nu vorba de un serviciu furnizat pe cale electronica, se vor verifica urmatoarele conditii:
– este un serviciu executat prin internet (sau alta retea electronica), si
– prestarea serviciului se bazeaza in mare masura pe tehnologia informatiei. Aceasta inseamna ca, in esenta, serviciul trebuie sa fie automat (si sa necesite o interventie umana minima) si ca nu ar fi viabil fara tehnologia informatiei.

Care este locul prestarii pentru serviciile de telecomunicatii si cele furnizate pe cale electronica?
Practic, se aplica aceleasi reguli ca si in cazul serviciilor intangibile in situatia in care beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Comunitate, indiferent daca prestatorul este stabilit in interiorul Comunitatii sau nu este stabilit in Comunitate si nici nu are un sediu fix de la care sunt prestate serviciile in Comunitate.

Reguli speciale: daca prestatorul nu este stabilit in interiorul Comunitatii si nici nu are un sediu fix de la care sunt prestate serviciile in Comunitate, iar beneficiarul este o persoana neimpozabila, se aplica urmatoarele reguli:
1. In cazul serviciilor de telecomunicatii, acestea au locul prestarii in Romania, daca:
– serviciile sunt efectiv utilizate in Romania si
– beneficiarul este stabilit, are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania.
2. In cazul serviciilor furnizate pe cale electronica, locul prestarii se considera a fi in Romania, daca beneficiarul este stabilit, are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania.
Exista vreo scutire pentru serviciile de telecomunicatii si serviciile furnizate pe cale electronica?
Principalele servicii furnizate pe cale electronica si de telecomunicatii carora li se aplica scutiri de TVA sunt:
– serviciile pentru nevoile directe ale navelor maritime si aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza, in principal, transport international de persoane si/sau de bunuri si/sau pentru incarcatura acestora;
– activitatile specifice posturilor publice de radio si televiziune, altele decat activitatile de natura comerciala;
– servicii educationale (invatamantul la distanta);
– jocuri de noroc.

Cine este persoana obligata la plata TVA in Romania in cazul serviciilor de telecomunicatii si serviciilor furnizate pe cale electronica?
Se aplica aceleasi reguli ca si in cazul celorlalte servicii intangibile, cu exceptia situatiilor descrise mai sus pentru care se aplica reguli speciale. In cazul in care se aplica regulile speciale, persoana obligata la plata este prestatorul, care are obligatia sa se inregistreze in Romania sau, in cazul serviciilor furnizate pe cale electronica, sa aplice regimul special pentru astfel de servicii.

Exemple:
1) Date initiale: A, persoana impozabila stabilita in Luxemburg, furnizeaza un program informatic prin Internet lui B, o persoana juridica neimpozabila care utilizeaza programul pentru activitatea desfasurata in calitate de autoritate publica. |n aceasta situatie, unde se plateste TVA si cine trebuie sa plateasca?
Rezolvare: Este vorba despre un serviciu furnizat pe cale electronica, efectuat cu plata si care are locul in Luxemburg. Prestatorul va facturi fiscale acest serviciu cu TVA din Luxemburg catre B.

2) Date initiale: A, stabilit in SUA, furnizeaza software prin Internet lui B, o persoana fizica din Romania care este conectata la Internet de acasa. |n aceasta situatie, unde se plateste TVA si cine trebuie sa plateasca?
Rezolvare: Este vorba despre un serviciu furnizat pe cale electronica, efectuat cu plata si care are locul in Romania. A este persoana obligata la plata TVA in Romania. A trebuie fie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, fie sa aplice regimul special pentru persoanele impozabile nestabilite, care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile.

sursa: brosura info TVA (aprilie 2008) ANAF – Servicii

- Publicitate -

2 COMENTARII