Guvern: OUG si HG privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorilor tineri

65

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 2 februarie 2010, Ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, precum si Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei.

Primul-ministru, E. Boc, a declarat ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM va acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro. Se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.

Potrivit OUG adoptate, companiile start-up sunt scutite de cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile a cel mult 4 salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.

Facilitatile se aplica pentru tinerii debutanti in afaceri, de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia online.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat online pe 5 octombrie 2010 pentru consultarea publica proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (OUG start-up).

Declaratii de presa sustinute de premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern [extras]

Buna seara tuturor. Am sa va prezint cateva date despre Ordonanta de Urgenta pe care am adoptat-o astazi cu privire la sprijinirea tinerilor intreprinzatori.
De ce am adoptat acest act normativ?
Din doua motive foarte simple si directe: primul motiv este acela de a sustine mediul de afaceri si activitatea economica, pentru ca prioritatea anului 2011 este si ramane cea legata de investitii, locuri de munca si fonduri europene. in cadrul acestor prioritati sprijinirea in continuare a mediului de afaceri si a intreprinzatorilor reprezinta o prioritate a Guvernului Romaniei. in particular, aceasta ordonanta vine in sprijinul unei categorii sociale extrem de active si de dinamice dar, din nefericire, cu probleme in gasirea unui loc de munca. Unul din cinci tineri au probleme in identificarea si gasirea unui loc de munca, in aceasta perioada dificila.

Aceasta ordonanta vine in sprijinul lor, pentru a le oferi si o alta alternativa, in privinta gasirii unei ocupatii de afaceri, pe baza programului adoptat de catre Guvern. in ce consta acest act normativ, ce facilitati, practic, se acorda tinerilor? Din start as vrea sa spun faptul ca anul acesta Guvernul va sprijinii infiintarea si dezvoltarea a cel putin 1.100 de firme infiintate de catre tineri, cu alocatii bugetare corespunzatoare pe parcursul intregului an. in al doilea rand, in randul facilitatilor pe care ordonanta le pune la dispozitia tinerilor intreprinzatori amintesc:
1. Agentia pentru IMM-uri acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii dar nu mai mult de 10.000 de euro. Aici vreau sa fac o precizare foarte clara. Acest sprijin pe care statul il da tinerilor intreprinzatori si, anume, maxim 50% din valoarea proiectului de investitii dar nu mai mult de 10.000 de euro, nu inseamna ca un tanar va primi bani cash cu care poate sa faca ce vrea. Daca proiectul va fi selectat dupa criteriul transparentei, eficientei, banii vor fi alocati intr-un cont din care vor putea fi platite cheltuielile eligibile precum achizitionarea de echipamente, plata salariilor sau alte cheltuieli de acest fel, pe baza de factura. Deci, nimeni nu va opera cu acesti bani in maniera cash, pentru a-i utiliza pentru alte scopuri decat cele legate de punerea pe picioare a unei afaceri care sa se dovedeasca a fi creativa si de locuri de munca si de plus valoare in economie.
In al doilea rand, tineri intreprinzatori pot beneficia de credite bancare pentru care pot primi garantii de stat la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat dar nu mai mult de 80.000 de euro, prin intermediului Fondului de Garantare. Acces la credite bancare prin instrumentul Fondului de Garantare. in al treilea rand, contributiile de asigurari sociale datorate de angajator sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati, dar nu mai mult decat echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Adica, o plafonare totusi a acestora dar o facilitate prin care statul vine si sprijina tanarul intreprinzator prin preluarea contributiilor angajatorilor pentru partea de asigurari sociale.

Acum cateva conditii pentru a te incadra in categoria tanar intreprinzator:
in primul rand, sa fie tanar debutant in afaceri pana la 35 de ani;
in al doilea rand, sa nu mai fi detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma;
nu in ultimul rand, sa aiba un plan de afaceri cu care sa obtina punctajul necesar pentru a se putea califica in vederea obtinerii facilitatilor prezentate in actuala ordonanta.

Microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant ca asociat unic sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. De asemenea, microintreprinderea infiintata de catre tineri intreprinzatori trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitie, explozibil, tutun, alcool, plante si substanta aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat. Cu alte cuvinte pentru aceste domenii nu se acorda facilitatile prin ordonanta. Vrei sa faci jocuri de noroc, pariuri sau alte activitati de acest fel nu beneficiezi de sprijinul statului ca tanar intreprinzator. Vrei sa faci o afacere cu plus valoare in economie, productiva, eficienta, da, beneficiezi de sprijinul statului.

Tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si, atentie foarte important, sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent. in regula, beneficiezi de un sprijin din partea statului dar si tu intorci statului un beneficiu, adica de a reinvesti 50% din profitul realizat in anul precedent, pentru ca si statul iti pune la dispozitie anumite facilitati pe care le-am mentionat anterior.

Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro. Se considera ca de la acea etapa poti merge pe picioarele tale si, in consecinta, ajutorul de care ai avut nevoie din partea statului ti-a fost asigurat si poti sa mergi mai departe.

Am avut grija si am pus un accent deosebit, in toata aceasta perioada de dezbatere publica, pe evaluarea proiectelor, pentru a nu exista dubii. De aceea, practic, fiecare tanar care isi va depune un asemenea proiect poate sa-si realizeze autoevaluarea proiectului si sa stie ce punctaj obtine si daca proiectul este eligibil sau nu spre finantare. De aceea, salut munca pe care Agentia pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, consilierul de stat al primului-ministru au lucrat, in aceasta perioada de timp, in munca desfasurata, pentru a asigura transparenta si corectitudinea unui asemenea demers care sa fie ferit de acuzatii. Prin aceasta ordonanta de urgenta, in concluzie, vor avea prioritate planurile de afaceri care isi propun investitii cat mai mari in productie sau servicii. Ati vazut ca nu se finanteaza jocuri de noroc, pariuri sau alte lucruri de acest fel, dar ideile de afaceri care propun investitii mai mari in productie sau in servicii cu prioritate vor avea un sprijin financiar din partea statului. Sunt convins ca in partea a doua a conferintei de presa colegii mei va vor raspunde si la alte intrebari punctuale legate de implementarea acestui program. Astazi am adoptat atat Ordonanta de Urgenta cat si Hotararea de Guvern cu normele de implementare astfel incat sa nu mai existe, asa cum in general exista in trecut, o perioada lunga de timp, de la adoptarea actului normativ si pana la elaborarea normelor metodologice.
(….)

[sursa: gov.ro 02-02-2011]

- Publicitate -