Guvern: Declaratii si intentii oficiale privind sistemul fiscal

86

Luni, 7 februarie 2011, la finalul sedintei de guvern, in declaratia de presa privind acordul cu institutiile financiare internationale, prim-ministrul E.Boc a informat opinia publica cu privire la o serie de masuri si intentii referitoare la sistemul fiscal, si anume:
– principalele taxe vor ramane nemodificate in 2011 si 2012,
– in a doua parte a anului 2011, se va analiza posibilitatea unei reduceri treptate a contributiilor sociale,
– se va emite o hotarare de guvern privind metodele indirecte de verificare si control a averilor mari,
– se va institui un sistem simplificat de taxare a contribuabilor mici si in acest sens, se va solicita UE o majorarea plafonului de la care are loc inregistrarea ca platitor de TVA de la 35.000 de euro la 50.000 de euro,
– se are in vedere simplificarea suplimentara a declaratiilor fiscale si extinderea declararii electronice, precum si reducerea numarului de plati obligatorii, in scopul de a asigura un ghiseu unic, pentru platile fiscale.

Declaratie de presa a primului-ministru Emil Boc pe tema acordului cu institutiile financiare internationale [extras]


In privinta componentei politicii fiscale, tinta de deficit, de 4,4%, pentru anul 2011, si de 3% din PIB, pentru anul 2012. Pe partea de venituri, principalele componente ale sistemului fiscal vor ramane nemodificate. in cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza, in a doua parte a anului, posibilitatea unei reduceri treptate a contributiilor sociale, a caror incidenta exercita o greutate considerabila asupra crearii de locuri de munca si a practicilor de pe piata muncii. Cu alte cuvinte, cream cadru pentru aceasta posibilitate de reducere treptata a contributiilor sociale, cu forta de munca, pentru ca stim ca ele ingreuneaza in directia crearii, mentinerii locurilor de munca in Romania.
….
In privinta administrarii fiscale, preocuparea majora, si care constituie si un obiectiv al acordului pe care il avem cu Fondul Monetar, Comisia Europeana si Banca Mondiala, vizeaza, pe de o parte, imbunatatirea administrarii fiscale, pe de alta parte, combaterea evaziunii fiscale.

Ordonanta privind persoanele fizice cu averi mari a fost deja aprobata de Guvern in luna decembrie. In perioada urmatoare, ne vom concentra pentru punerea in aplicare a acestei ordonante, care vizeaza persoanele fizice cu averi mari in sensul eliminarii evaziunii fiscale. Din acest punct de vedere, se va emite hotararea de guvern privind metodele indirecte de verificare si, in acelasi timp, vom asigura personalul necesar Serviciului de analiza, persoane fizice din cadru ANAF, care sa implementeze aceasta ordonanta care inseamna controlul averilor mari, astfel incat evaziunea fiscala sa fie eliminata. Subliniez, aici este vorba de controlul averilor mari, din perspectiva evaziunii fiscale. Partea care tine de modalitatea licita sau ilicita a dobandirii averilor mari se rezolva de catre justitie. Aici, ne intereseaza combaterea evaziunii fiscale, acea teza, pe care o stiti foarte multi dintre dumneavoastra: firme sarace, dar patroni foarte bogati si care, in fapt, prin evaziune fiscala, prejudiciaza bugetul statului. Prin acest serviciu vom elimina evaziunea fiscala pe aceasta componenta.

Tot pe aceasta linie a combaterii evaziunii fiscale, pe de o parte, dar si a sprijinirii mediului de afaceri, pe de alta parte, vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabilor mici. In acest sens, vom solicita Uniunii Europene o modificare a plafonului de la care are loc inregistrarea ca platitor de TVA – acum este 35.000 de euro -, vom solicita ridicarea acestui plafon de platitor de TVA, la 50.000 de euro – ma refer la acest plafon obligatoriu, de 50.000 de euro, prin aprobarea Uniunii Europene.

In aceeasi directie, a sprijinirii mediului de afaceri, avem in vedere o simplificare suplimentara a declaratiilor fiscale si a numarului de plati obligatorii, in scopul de a asigura un ghiseu unic, pentru platile fiscale, si o extindere a declararii electronice. Adica, deja in luna februarie, stiti bine, prin implementarea declaratiei unice, contribuabilii, oamenii de afaceri, nu mai sunt nevoiti sa mearga in trei locuri, ci doar vin intr-un singur loc, la ANAF, nu cu cinci declaratii, cu una singura, si se simplifica aceasta procedura. Acest mecanism va continua, in perioada urmatoare, pentru a ajunge la acest ghiseu unic pentru platile fiscale si la extinderea declararii electronice.

[sursa: gov.ro 07.02.2011]

- Publicitate -