Instructiuni si informatii despre plata online a impozitelor

715

UPDATE 2011: Instructiunile nu mai sunt de actualitate. Platforma ghiseul.ro a fost modificata in baza prevederilor HG 1235/06-12-2010, iar prevederile OpANAF nr. 718/ 2008, care aproba categoriile de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat care pot fi platite online (prin internet) de catre persoanele fizice, prin intermediul cardurilor bancare, desi sunt în vigoare, nu pot fi aplicate pana la înregistrarea ANAF in sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar.

Plata online a impozitelor pentru veniturile obtinute de persoanele fizice si PFA se realizează prin Ghiseul Virtual de Platii, la www.ghiseul.ro, portal administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI). Operatorul Ghiseului Virtual de Plati este institutie publica subordonata Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, infiintata in baza OUG nr. 73/2007 in scopul implementarii si operarii la nivel national a sistemelor informatice ale administratiei publice centrale ce furnizeaza servicii publice destinate guvernarii prin mijloace electronice.

Sistemul online de plati este realizat de companiile Softwin (integrator sistem) si DotCommerce (procesare carduri), si permite tranzactii online cu cardurile emise de MASTERCARD, VISA şi AMERICAN EXPRESS. Confidentialitatea datelor este securizata de VeriSign (certificat seal), iar procesarea cardurilor se face in sistem 3D Secure.

Comisionul de plata online a impozitelor prin ghiseu este de 2,5% din valoarea platii si este suportat de platitor. Acest comision este calculat si inclus in formularul de plata, care va mentiona suma exacta ce va fi retinuta de pe cardul bancar. De exemplu, pentru o datorie fiscală de 100 lei, se va achita online prin card o sumă de 102,5 lei. Se pot achita online impozite in sume mai mari de 25 lei.

Instructiuni pentru plata online a impozitelor

1. Crearea unui cont de utilizator pe www.ghiseul.ro (etapa necesara doar la prima utilizare a Ghiseului Virtual de Plati)
1.1. Accesati www.ghiseul.ro
1.2. Dati click pe butorul Inregistrare pentru a dechide formularul de inregistrare si creare a contului de utilizator. Inregistrarea este gratuita.
1.3. Completati formularul de inregistrare cu datele personale, nume utilizator, email, adresa, CNP, cod postal, cod de verificare si apasati butonul Trimite. Toate datele pot fi modificate dupa inregistrare.
1.4. După apasarea butornului Trimite, veti primi un e-mail de confirmare a inregistrarii pe adresa de email introdusa la inregistrare de la portal[@]ghiseul.ro . Autentificati-va pe contul de email.
1.5. Dati click pe link-ul de confirmare primit pe email, pentru a valida contul si a va putea autentifica in contul de utilizator.
Atentie: ! Declarati o adresa valida de mail, ! Introduceti date reale de identificare, ! Se recomanda inregistrarea cu adrese de email dedicate, daca se foloseste o adresa de email gratuita (de tipul yahoo sau gmail), verificati si folder-ul SPAM.
Optiuni disponibile in contul de utilizator: 1. Serviciul de plata online impozite si amenzi circulatie din mun. Bucuresti, 2. Istoric tranzactii efectuate, 3. Modificare date personale, 4. Logout.

2. Autentificarea cu username (nume utilizator) si parola in contul de utilizator creat pe https://www.ghiseul.ro/WebPortal/Forms/Login.aspx

3. Din pagina Servicii disponibile, selectati prima optiune: Persoanele fizice pot achita online, la bugetul de stat, prin intermediul cardurilor bancare, obligatiile fiscale

4. Se afiseaza formularul Obligatie fiscala, in care trebuie introduse datele personale si informatii despre impozitul ce se doreste a fi platit online, si anume: categoria de venit, datele personale, adresa de domiciliu, cod postal, CNP, numarul documentului fiscal (ex. numarul deciziei de impunere), suma de plata.

5. Verificati datele introduse si apasati butonul Trimite.

6. Se solicita reverificarea informatiilor completate in formularul anterior, este afisata suma de plata fara costul aferent, comisionul aferent tranzactiei si suma de plata in total. In caz de greseli, datele se pot modifica prin apasarea link-ului „Modifica datele utilizatorului” in sectiunea A. Informatii despre platitor, sau „Modifica datele tranzactiei” in sectiunea B. Informatii despre plata. Ambele modificari anuleaza tranzactia.

7. Apasati butonul Aceste date sunt corecte, continua, pentru a continua tranzactia.

8. Se va deschide pagina securizata Portal de autorizare – Pasul: 1 Alegeti modalitatea de plata (https://www.shoppingcart.ro/… – administrat de DotCommerce.ro, securizata de GeoTrust). In aceasta pagina, se solicita selectarea metodei de plata: (1) Plata prin carduri emise in Romania, sau (2) Plata prin carduri internationale, si se afiseaza informatii despre comanda (suma de plata, moneda, numarul si descrierea comenzii) si informatii despre comerciant (nume, adresa de internet -URL).
Daca sunteti de acord cu retragerea sumei mentionate din contul atasat cardului dumneavoastra si confirmati validitatea datelor furnizate dati click pe butonul Aproba pentru a trece la pasul urmator.

9. Se va deschide pagina securizata Portal de autorizare – Pasul: 2 Introduceti datele personale, datele pe care a fost emis cardul , in care se solicita reverificarea si eventual corectarea informatiilor personale introduse la inregistrare, si se afiseaza informatii despre comanda (suma de plata, moneda, numarul si descrierea comenzii) si informatii despre comerciant (nume, adresa de internet -URL).
Daca sunteti de acord cu retragerea sumei mentionate din contul atasat cardului dumneavoastra dati click pe butonul Aproba pentru a trece la pasul urmator.

10. Se va deschide o pagina securizata unde se solicita introducerea datelor despre cardul bancar: tipul si numarul cardului, luna si anul expirarii cardului, codul CVV2.

11.Verificati datele si aprobati efectuarea platii.

12. Pe adresa de email introdusa la inregistrare, se va primi Dovada de plata, document in format PDF. Acest document PDF este semnat digital folosind un certificat emis de o institutie autorizata, care poate fi verificat atat manual, prin vizualizarea certificatului, cat si de catre aplicatii specializate.
Autenticitatea documentului este data de prezenta acestui certificat. Integritatea documentului este data de semnatura digitala, iar in situatia in care documentul autentic este modificat semnatura digitala nu va mai fi valida si documentul modificat va fi un simplu document electronic, neautentic.

Sursa: informatii publicate pe www.ghiseul.ro, www.assi.ro, www.dotcommerce.ro, testare proprie sistem

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Sa va ia, cine sa va ia? Nu este nici o optiune de inregistrare. Toti dati niste lamuriri alambicate incat te determina sa renunti! Nu aveti instructiuni clare si preceise de inregistrare, sau lamuriri privind deplasarea la institutie sau nu, pentru obtinerea datelor de logare.