CEDI – Conventiile fiscale incheiate de Romania pentru Evitarea Dublei Impuneri Internationale

1245

Conventiile/Tratatele de impunere bilaterale sau multilaterale intre state au ca scop reducerea dezavantajelor dublei impuneri. Efectele impunerii prin diferite tratate de impunere sunt descrise in teoria internationala a impozitarii care distinge intre neutralitatea capitalul importat („NCI”) si neutralitatea capitalul exportat („NCE”). Cadrul legal care guverneaza aceste concepte (NCI si NCE) este format din reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), precum si din dispozitiile de drept comunitar sau incluse in modelul conventiilor de evitare a dublei impuneri adoptat le nivel international.

Prin incheierea conventiilor de evitare a dublei impuneri internationale ambele parti contractante convin asupra unei obligatii de drept international public, si anume renuntarea totala sau partiala la impunerea anumitor materii.

- Publicitate -

Aceste conventii sunt supuse regulilor de drept international public. Practic, incheierea conventiilor fiscale internationale reprezinta exercitarea suveranitatii fiscale ale unui stat de a-si da acordul de vointa in mod liber cu privire la limitele suveranitatii fiscale in functie de interesele proprii de natura economica, fiscala, sociala etc.

Romania a incheiat pana in prezent peste 83 de conventii fiscale atat cu statele membre UE, cat si cu terte state si foloseste de regula Modelul OECD – 2005 sau Modelul ONU. Metoda preferata de evitare a dublei impuneri este cea a creditarii ordinare.

Referinte:

world-map.jpg

>LISTA CONVENTIILOR – CEDI
>Sursa introducere – extras din articol publicat in Revista Economie teoretică şi aplicată – Volumul XVII (2010), No. 9(550), pp. 38-51 – PDF

- Publicitate -

1 COMENTARIU