Potrivit comunicatului MFP din 10 februarie 2011, Colegiul Fiscal este un organism cu rol consultativ constituit prin Ordin al ministrului finantelor publice nr. 86/2011, format din specialisti in domeniile economic, financiar si fiscal; reprezentanti ai mediului de afaceri si ai asociatiilor profesionale, ai caselor de avocatura si ai firmelor de consultanta si audit.
Potrivit art. 1 din OMFP 86/2011, în cadrul Ministerului Finanitelor Publice, se contituie un colectiv de lucru numit “Colegiul Fiscal”, care are responsabilitati in demararea procedurilor de rescriere a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si a Ordonantei Guvemului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Joi, 10 februarie 2011, la sediul Ministerului Finantelor Publice, a avut loc prima intalnire a Colegiului Fiscal. Din partea Ministerului Finantelor Publice au participat: domnul Gheorghe Ialomitianu – ministrul Finantelor Publice, domnul Dan Tudor Lazar – secretar de stat si reprezentanti ai directiilor de specialitate.
MFP informeaza ca obiectivele principale ale Colegiului Fiscal sunt:
-cresterea transparentei si a predictibilitatii in domeniul fiscal,
-permanentizarea dialogului cu mediul de afaceri,
-diminuarea sarcinii administrative a contribuabilului prin simplificarea cadrului legislativ,
-aplicarea noului cadru de politici al Comisiei Europene in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii si
-armonizarea legislatiei nationale cu prevederile comunitare.
În cadrul primei intalniri, s-a decis constituirea unor comisii de lucru care, impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, urmeaza sa analizeze si sa propuna solutii de imbunatatire si simplificare a cadrului legislativ.
Potrivit MFP, urmatoarea intalnire a Colegiului Fiscal va avea loc in luna martie, in cadrul acestei intalniri urmand a se stabili obiectivele pentru anul 2011, comisiile Colegiului Fiscal si un calendar de lucru.
In concluzie, prima decizie a colectivului de lucru numit ”Colegiul Fiscal” a fost constituirea unor comisii de lucru, iar a doua decizie va fi stabilirea obiectivelor si altor comisii de lucru.
La inceputul anului, referitor la rescrierea reglementarilor fiscale, avocatul Gabriel Biris declara la TMC ca „Codul fiscal nu trebuie rescris. Codul fiscal trebuie imbunatatit. El trebuie republicat. Datorita abundentei de OUG care mare parte nici nu sunt aprobate de Parlament exista o imposibilitate tehnica de a se republica Codul fiscal”.
Daca transparenta e unul din obiectivele acestui demers, de ce informatiile publice despre prima intalnire a colegiului se rezuma la un comunicat de presa MFP de 5 fraze.
Pentru cei interesati, exemple practice, chestionare si proceduri efective de consultare publica reala si transparenta decizionala sunt disponibile pe pagina DGFiscalitate http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/consultations/tax/index_en.htm.
De exemplu, la Consultarea publica cu privire la abordarile posibile pentru rezolvarea obstacolelor privind impozitarea mostenirilor transfrontaliere din interiorul UE, CE a primit o serie de raspunsuri, si de la companii si de la simple persoane interesate, dintre care mentionez:
– domnul M. Dodd – PDF
– domnul John Cooke – PDF
Alaturi de astfel de simple persoane interesate, au participat si organizatii/companii:
– The Chartered Institute of Taxation – PDF
– Deloitte – PDF
– MAZARS – PDF
In incheiere, ma intreb daca MFP sau Colegiul Fiscal (sau o comisie de lucru a colegiului) va raspunde clar la intrebarile de mai jos:
De ce nu invatam din practica CE ?
De ce nu este promovata participarea oricarei persoane (individ sau companie) interesate sa contribuie?
De ce nu este stabilita prin ordin o procedura simpla si eficienta (online) de inregistrarea, colaborarea, publicare a rezultatelor, etc?
[…] acestui organism consultativ. (a se vedea sectiunea dedicata Colegiului Fiscal de pe mfinante.ro). De ce nu se aplica metoda CE de consultare publica online? – 9 septembrie 2011, prim-ministrul, dl Emil Boc, ministrul Finantelor Publice, dl Gh.Ialomitianu […]