Normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal În Monitorul Oficial nr. 0967 s-a publicat Ordinul 3265/30.09.2022 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Finanţelor Publice și al ministrului Educaţiei Naţionale nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.
Conform documentului, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească activităţile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal s-au modificat astfel:
a) activitățile trebuie să fie cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit în Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, identificat prin următoarele elemente:
1. scopul şi obiectivele proiectului;
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfăşurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finanţare şi, dacă este cazul, echipa de proiect şi infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activităţii de cercetare-dezvoltare, conform art. 74 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
7. caracterul inovativ;
b) activitatile sunt activităţi de cercetare aplicativă şi/sau dezvoltare tehnologică.
Ca element de noutate, au fost eliminate exemplele de activități care nu sunt activități de cercetaredezvoltare și s-a adăugat faptul că, în cadrul activităţilor de dezvoltare tehnologică, se iau în considerare și activităţile de dezvoltare experimentală.
Autoritatatea de stat pentru cercetare-dezvoltare va constitui un corp de experţi înscriși în Registrul național al experţilor pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare. Metodologia de selecţie a acestora, normele metodologice cu privire la expertiza lor și structura Registrului naţional al experţilor se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
Sistemul de certificare rămâne în mare parte opțional. Obligativitatea certificării se aplică pentru marii contribuabili. Pentru proiectele și activităţile de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice naţionale și internaţionale o asemenea certificare nu este necesară.
În ceea ce privește expresiile sau termenii folosiţi în prezentele Norme, au fost eliminate referinţele la Regulamentul UE nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, precum și la comentariile din ghidul specific emis de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică –
Manualul Frascati.
Prezentul ordin se aplică începând cu 1 ianuarie 2023.
Sursa: Deloitte Tax Alerts