Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat că al fondul de sănătate contribuția se va datora până la un plafon maxim de venituri indiferent de natura venitului realizat de o persoană fizică. Plafonul va fi similar cu cel de la fondul de pensii, până la 5 salarii medii pe economie [în 2013, 5 x 2.223 lei].
Din 2014, se schimbă sistemul de contribuții pentru finanțarea sănătății. Contribuțiile vor fi stabilite pe trepte.
Pilonul I va finanța pachetul minim de servicii, pilonul II, serviciile pe care obligatoriu trebuie să le asigure statul și care trebuie finanțate pe o altă formă de contribuție și pilonul III – servicii care sunt finanțate numai de fondurile private de sănătate, a precizat ministrul.
cursdeguvernare.ro: Și FMI, și Guvernul invocă adesea necesitatea lărgirii bazei de impozitare. Ministerul a dat un comunicat de presă privind perceperea contribuției la sănătate pentru chirii și, în perspectivă, uniformizarea bazei de impozitare pentru contribuții inclusiv de la PFA și drepturile de autor. Cum se vor aplica modificările?
Daniel Chițoiu:
În discuțiile cu FMI, CE și BM, un capitol important al negocierilor a fost partea de reformă în domeniul sănătății – reforma, atât în domeniul serviciilor medicale, cât și reforma finanțării domeniului de sănătate, a stabilirii contribuțiilor la fondul de sănătate.
S-a discutat foarte mult de când s-au finalizat negocierile pe ce am negociat și ce a rezultat în urma negocierii legat de contribuțiile la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii.Aceasta este o măsură pe care am negociat-o și urmează să fie adoptată în această toamnă, ca o etapă premergătoare în sensul extinderii bazei de impozitare pentru contribuțiile la fondul de sănătate.
Trebuie să fac o precizare foarte clară: această contribuție la fondul de sănătate se va datora până la un plafon maxim de venituri realizate indiferent de natura venitului realizat de o persoană fizică. De ce? Pentru că și la sistemul de pensii avem această plafonare, iar acest model există în toate statele europene, pentru că nu poți să acorzi servicii echivalente cu cât datorează unul cu venituri mai mici față de unul care are venituri de 50 de ori mai mari.
În cadrul programului de reformă în domeniul sănătății, care va începe din toamna acestui an, se va stabili un pachet minim de servicii medicale, care va fi finanțat din contribuții obligatorii – cum sunt acum contribuțiile de 5,5% din partea persoanei fizice – urmând ca celelalte servicii care se acordă gratuit de către sistemul de sănătate să fie finanțate din contribuții facultative sau cei care doresc servicii medicale ca în occident, superioare, să-și facă asigurări private.
Din punctul de vedere al contribuțiilor la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii, în prezent această reglementare există, însă nu și pentru cei care au și calitatea de salariat. Noi extindem și la cei care au venituri din activități salariale, dar plafonăm, la fel ca și la fondul de pensii, până la 5 salarii medii pe economie. Pentru că nu poți să acorzi servicii medicale în pachetul minim unei persoane cu peste 100 de milioane mai mult decât celui care cotizează cu 10 milioane la fondul de sănătate.
Urmează ca pentru anul viitor ca, schimbând sistemul de sănătate, atunci să stabilim pe trepte contribuțiile și la fondul de sănătate – ceva tot de genul fondului de pensii, adică să fie o contribuție obligatorie pentru pachetul minim, o contribuție facultativă cum este pilonul II de pensii acum și pachetul la fondurile private de sănătate așa cum sunt cele la fondurile private de pensii.
cursdeguvernare.ro: Dar acest pilon II la sănătate va merge tot la Fondul național de asigurări de sănătate?
Daniel Chițoiu:
Da, dar vor fi două conturi distincte, unde finanțările respective vor merge diferențiat pe serviciile medicale pe care le va stabili Ministerul Sănătății.
Suntem încă în discuții, pentru că nu s-au stabilit pachetele de servicii medicale – ce intră în pachetul minim, ce intră în celelalte servicii medicale asigurate obligatoriu de stat.În funcție de momentul când Ministerul Sănătății stabilește pachetele de servicii, atunci vom stabili și modalitatea de contribuție. Ca principiu, pilonul I finanțează pachetul minim de servicii, pilonul II, serviciile pe care obligatoriu trebuie să le asigure statul și care trebuie finanțate pe o altă formă de contribuție și pilonul III – servicii care sunt finanțate numai de fondurile private de sănătate.