Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, împreună cu alte ONG-uri importante, au transmis MFP recomandări privind fiscalitatea sectorului nonprofit. ONG-urile propun guvernanților introducerea de următoarelor facilități fiscale pentru sectorul ONG:
– Scutirea de taxe locale a cladirilor utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre asociatiile si fundatiile acreditate ca furnizorii de servicii sociale, cladirilor utilizate de asociatii si fundatii folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ si a cladirilor utilizate de intreprinderile sociale de insertie.
– Posibilitatea acordarii de catre consiliile locale, prin hotarare, de scutiri sau reduceri de la plata impozitului/taxei pe cladiri si terenuri datorate pentru urmatoarele cladirile utilizate de catre intreprinderi sociale si cladirile detinute de societatile cooperative agricole Legea 1 /2005 si Legea cooperativelor agricole) si de cooperativele atestate ca intreprinderi sociale
– Scutirea de la plata TVA a prestarilor de servicii si/sau livrarile de bunuri si lucrarile adresate consumatorului final furnizate de intreprinderile sociale de insertie.
Adresa transmisă de ONG-uri
Catre: Ministerul Finantelor Publice / Domnului Ministru Darius Valcov / CC: Domnului Secretar de Stat Dan Manolescu
Ref: Modificarea Codului fiscal in atentia organizatiilor neguvernamentale
Stimate domnule ministru,
Organizatiile semnatare saluta elaborarea, cu o consultare publica larga, a Proiectului de lege privind Codul Fiscal.
Va supunem atentiei cateva date esentiale pentru o evaluare corecta a impactului politicii fiscale asupra sectorului economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, case de ajutor reciproc, societati detinute de catre organizatii de economie sociala) si cateva propuneri.
Conform Atlasului Economiei Sociale, agregand impozitele pe profit/venit, alte impozite, contributiile cu asigurarile si protectia sociala platite de catre organizatiile de economie sociala din bazele de date ale Insitutului National de Statistica pe anii 2011 si 2012, a rezultat ca in anul 2011 sectorul economiei sociale a contribuit la bugetul de stat cu 334.369 mii lei, valoarea impozitelor si contributiilor platite crescand in 2012 cu 498.141 mii lei. Raportand sumele respective la total impozite pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice si contributii angajatori din bugetele de stat 2012 si 2011, apreciem o contributie a sectorului economiei sociale de 4,18% in total impozite persoane juridice si contributii angajatori in anul 2012, in crestere fata de ponderea de 3,04% pe care o detinea in 2011.
Sectorul economiei sociale (asociatii, fundatii, case de ajutor reciproc, cooperative) a furnizat locuri de munca pentru 115.000 angajati din Romania, 2% din forta de munca salariata din Romania. In contextul in care 41.7% din populatia totala a Romaniei sunt persoane aflate in risc / situatie de saracie si excluziune, 50% din serviciile sociale din Romania furnizate de asociatii si fundatii – 150.000 beneficiari.
Aceste date sunt impresionante in contextul in care cea mai mare parte a sectorului s-a consituit si dezvoltat numai in ultimii 25 de ani. Ele sunt insa departe de cele care se inregistreaza in state membre UE, existand state in care angajarea in sectorul economiei sociale atinge 10% din totalul fortei de munca angajate.
Avand in vedere activitatile preponderant nelucrative adresate grupurilor vulnerabile de catre acestea, consideram ca entitatile economiei sociale trebuie sa beneficieze de minime facilitati fiscale.
In prezent Camera Deputatilor, camera decizionala are in dezbatere finala (raport comun Comisia pentru Munca, Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare si Comisia pentru industrii si servicii) proiectul Legii Economiei Sociale initiat de catre Ministerul Muncii. Coalitia Economiei Sociale a initiat un set de amendamente la acest proiect care vizeaza inclusiv un set de minime facilitati fiscale – dupa exemple din state membre UE – care ar crea un cadru faborabil dezvoltarii acestui sector si ar dinamiza evolutia sa, acestea fiind un instrument cheie in combaterea saraciei din tara noastra. Legea Economiei Sociale va introduce o procedura de atestare a organziatiilor economiei sociale ca intreprinderi sociale si intreprinderi sociale de insertie – angajatori ai persoanelor vulnerabile. Un criteriu de baza pentru acestea acreditare este caracterul preponderent non-profit si blocarea patrimonoului in caz de lichidare, aceste prevederi securizand beneficiile dobandite de aceste organizatii in activitatea lor sociala. Numai organziatiile astfel certificate vor putea beneficia de facilitatile prevazute din Codul fiscal. De altfel, o parte dintre facilitati se regaseau in varianta anterioara a Codului, o eventuala renuntare riscand sa genereze un regres major al acestei miscari in tara noastra.
Recomandarile vizeaza:
- Scutirea de impozit/taxa pe cladiri si terenuri, prin efectul legii, a cladirilor utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre asociatiile si fundatiile acreditate ca furnizorii de servicii sociale, cladirilor utilizate de asociatii si fundatii folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ si a cladirilor utilizate de intreprinderile sociale de insertie.
- Posibilitatea acordarii de catre consiliile locale, prin hotarare, de scutiri sau reduceri de la plata impozitului/taxei pe cladiri si terenuri datorate pentru urmatoarele cladirile utilizate de catre intreprinderi sociale si cladirile detinute de societatile cooperative agricole Legea 1 /2005 si Legea cooperativelor agricole) si de cooperativele atestate ca intreprinderi sociale
- Scutirea de la plata TVA a prestarilor de servicii si/sau livrarile de bunuri si lucrarile adresate consumatorului final furnizate de intreprinderile sociale de insertie.
Stimate domnule ministru, va multumim pentru timpul acordat si ne exprimam disponibilitatea de a participa la consultarile pe marginea Proiectului de lege privind Codul fiscal.
Ionut Eugen Sibian Director Exectuv Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Organizatii semnatare:
Ionut Eugen Sibian Director Exectiv Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Raluca Ouriaghli Presedinte – Reteaua Intreprinderilor de Insertie din Romania RISE
Angela Achitei Presedinte executiv – Fundatia Alaturi de Voi Romania
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Laila Onu Director Fundaţia şi Centrul de Servicii Sociale “Pentru Voi”
Alex Paduraru Director Executiv Hospice Casa Sperantei
Mirela Carmen Lavric Director General SOS Satele Copiiilor
Amendeea Enache Director Executiv Fundatia Estuar
Gabi Comanescu Director Program Angajare si Dezvoltarea Resurselor Umane Fudatia Motivation
Andreia Moraru Preşedinte Fundaţia Alpha Transilvana
Gabriela Alexandrescu Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania
Persoana de contact: Ancuta Vamesu, coordonator Institutul de Economie Sociala ancuta.vamesu@fdsc.ro Raluca Simbotin, raluca.simbotin@fdsc.ro , telefon: 0213100177.
Sursa: www.stiriong.ro
Sursa foto: Non-profit via shutterstock.com