Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, obţinut de Profit.ro, contribuția individuală de asigurări sociale (CAS), datorată de angajat, va fi majorată de la 10,5% la 21,7%, contribuţia pentru sănătate (CASS) va fi majorată de la 5,5% la 8,9%, iar contribuţiile datorate de abgajatori vor fi diminuate. HotNews a obţinut pe surse si publicat cele doua proiecte (Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala) [anexate].
Prin proiectul de OUG pentru modificarea codului fiscal, se propun următoarele cote:
Angajatul = 21,7% – CAS, 8,9% – CASS
Angajatorul = 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca – CAS, 0,8% – somaj, contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale.
Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale. Ministerul Finantelor Publice a respins proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal, printr-un comunicat de presa. Ministrul Anca Dragu a anuntat la Digi 24 ca in cateva zile pe site-ul Ministerului Finantelor va fi pus in consultare publica un proiect asumat de Minister prin care se urmareste „doar simplificarea legislatiei fiscale”.
Comunicatul MFP – 07-09-2016:
În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.
“Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.
Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului.
Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.
În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete.
De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.
Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.
Declaraţii Gabriel Biris
Gabriel Biris, secretar de stat MFP, coordonator al Departamentului de Legislatie Fiscala, a confirmat existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti seara de Profit.ro, proiect care a fost respins in decursul zilei de ministrul de Finante Anca Dragu. Biris a explicat ca proiectul era inca in discutii si ca urma sa fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi si explicat. Secretarul de stat a subliniat ca proiectul a avut drept scop simplificarea sistemul contributiilor sociale si nu presupunea nicio marirea a contributiilor.
„Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe”, a spus Biris pentru Calea Europeana, potrivit Profit.ro.
„Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. In propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri”, a aratat oficialul ministerului.
Demisia Gabriel Biris
Joi, 08.09.2016, Gabriel Biris a demisionat din functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului de Legislatie Fiscală din MFP din Ministerul Finantelor. Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat că „Din pacate Gabriel Biris a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public masuri pe care acest Guvern nu si le asuma”. „In aceasta dimineata a ajuns la premierul Dacian Ciolos demisia domnului Biris si premierul a acceptat aceasta demisie”, a anuntat Liviu Iolu, adaugand ca Biris si-a depus demisia fara ca aceasta sa ii fie ceruta.
Documente anexate:
Proiect OUG de modificare a Codului Fiscal – PDF
Proiect OUG de modificare a Codului de Procedura Fiscala – PDF