SENAT: Propunerile privind modificarea sistemului SPLIT TVA retrimise la Comisia de buget-finanţe

168

Senatul a decis amnânarea cu o săptămână a votului privind proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței 23/2017 referitoare la SPLIT-TVA. Proiectul de lege a fost retrimis la comisia de buget-finanţe, la solicitarea liderului senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

”Solicităm Senatului încuviinţarea retrimiterii la comisie pentru o săptămână. La amendamentele care s-au formulat în cadrul dezbaterilor la comisie, nici iniţiatorii, nici Ministerul Finanţelor nu au clarificat o serie întreagă de aspecte care ţin impactul bugetar al exceptării de la aplicarea obligatorie de la 1 ianuarie a unor categorii de contribuabili. S-a făcut propunerea şi s-a admis în comisie să se aplice TVA defalcat doar pentru companiile care au contracte cu statul. Au mai apărut în dezbaterea publică şi chestiuni legate de companiile care sunt în situaţii de insolvenţă, de aceea aş vrea să avem câteva cifre ceva mai complete”, a spus în plenul Senatului liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

Şerban Nicolae a mai spus că România este pe ultimul loc la TVA declarat şi neîncasat din Europa şi că în ultimii trei ani s-au acumulat din TVA declarat şi neîncasat în valoarea de 22 de miliarde de lei, de la firmele din insolvenţă. ”Sunt suficiente cifre care ne îngrijorează şi reclamă o imagine mult mai concretă în ceea ce priveşte impactul acestei propuneri legislativă. De aceea, pentru a face aceste dezbateri la Comisia de buget-finanţe, vă rog să fiţi de acord ca, între specialişti, colegii noştri din comisia de specialitate să aibă la dispoziţie încă o săptămână”, a adăugat Şerban Nicolae.

Solicitarea liderului PSD a fost aprobată cu 60 de voturi pentru, şapte abţineri şi 32 de voturi împotrivă.

Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat un proiect de lege de aprobare cu modificări a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Principalul amendament prevede că sistemul SPLIT TVA să se aplice obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că ”este o prostie” plata defalcată a TVA doar de către firmele de stat şi cele care au afaceri cu statul . “Asta este o prostie. S-au inspirat din Italia şi nu îşi dau seama care sunt efectele unei astfel de măsuri. O astfel de măsură este cam ca domeniile în care există TVA zero la intrare sau la ieşire şi interacţionează cu alte entităţi care nu au această facilitate. Este o încurcătură foarte mare acolo”, a spus Dragnea.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților este camera decizională.

Comisia economică și Comisia de buget-finanţe au propus ca SPLIT TVA să se aplice numai firmelor de stat și celor aflate în relația cu statul.  Comisia de buget a întocmit raportul asupra proiectului de lege prin care a propus plenului să aprobe Ordonanța Split TVA cu amendamentele votate în Comisie.

- Publicitate -