Declaraţia unică 212, pentru precizări urmăriți TV – breaking news

404

Pe 23 martie 2018, prin OUG 18/2018  a fost introdusă Declaraţa unică 212. Prin ORDINUL 888/2018 din 27 martie 2018, ANAF a aprobat modelul, conținutul, modalitatea de depunere și de gestionare a formularului (212) „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Nici după 2 săptămâni de la reglementarea declaraţiei unice, ANAF şi MFP nu au publicat un comunicat, un mic ghid, o prezentare sau o sinteză privind obligaţiile fiscale pe care le vor avea persoanele fizice.

Într-un stat cu o administraţie fiscală decentă, astfel de ghiduri, sinteze sunt publicate înainte de aprobarea actului normativ, se transmit materiale de prezentare către presă, se organizează conferinţe.

În România, niciun fel de precizări nu sunt publicate pe siteul ANAF, iar adaptarea sistemelor informatice se face după 2 luni de la aprobarea actului normativ.

Aflăm de la TV că declaraţia unică 212 poate fi depusă online după 16 mai. Niciun comunicat din partea MFP sau ANAF, trebuie să te uiţi la TV. Ministrul Finanţelor Publice a declarat că „Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declaraţia unică. (…) În săptămânile următoare, toţi contribuabilii vor primi acasă, prin poştă, parola pentru a accesa mediul online pentru a-şi depune declaraţia online. Deci, până la final de lună aprilie, poate şi început de lună mai, toţi contribuabilii primesc acasă, prin poştă, în plic sigilat parola de acces, pentru că astăzi sunt doar 5% (dintre contribuabili, n.r.) în sistemul online, restul sunt pe hârtie. Vor fi schimbări spectaculoase în acest an”.

Statul adoptă un act în regim de urgenţă, modificări spectaculoase, toţi vor fi online, dar declară în presă că trebuie să mai aştepţi 2 luni pentru a depune online … pentru  Formularul inteligent.

Deci, dacă ai cont online SPV sau creezi unul prin procedura standard şi vrei să depui declaraţia unică online, trebuie să mai aştepţi 2 luni, pentru că în SPV nu apare formularul declaraţiei.

 

 

- Publicitate -