In Conferinta de presa de marti, 29 iunie 2010, ministrul Finantelor Publice a declarat:
(…)
Reporter: De ce ati renuntat la propunerea de a introduce TVA pe fondurile intracomunitare?
Sebastian Vladescu: Cred ca saptamana trecuta am fost in saptamana renuntarilor ca sa nu spun a Patimilor pentru ca va trebui sa renuntam la foarte multe lucruri, pe care noi le consideram necesare, din cauza deciziilor unor autoritati care sunt deasupra vointei noastre. Si aici este vorba de Uniunea Europeana care ne-a comunicat foarte ferm ca daca introducem taxarea inversa sau TVA pe intrarile intracomunitare vom avea probleme cu transa respectiva de la Comisie. La fel cum vis-a-vis de reducerea pensiilor Curtea Constitutionala a hotarat ca nu este constitutional. Aceste masuri fac parte din lucrurile pe care le-am facut, cum am mai spus si atunci cand s-a facut bugetul, la figuri impuse. Nu pentru ca am fi vrut sa facem noi. Noi am fi vrut sa facem ceea ce am scris in legile initiale.
Reporter: Taxarea inversa a ramas la mai multe produse.
Sebastian Vladescu: Nu. Taxarea inversa a ramas ca potentiala taxare inversa pe baza aprobarii Consiliului Europei.
(…)
Reporter: Cat obtineti din cresterea TVA? Cit ati fi obtinut daca se diminuau pensiile? Ati renuntat si la acea taxa de solidaritate. Înteleg ca veti pregati un alt act normativ, o alta impozitare a proprietatilor imobiliare. Cum va arata si cand va fi gata?
Sebastian Vladescu: Vis-a vis de prima intrebare cum echilibra bugetul reducerea pensiilor si cum echilibreaza bugetul majorarea TVA-ului am tot raspuns. Cred ca faptul ca avem in acest moment un proiect de scrisoare de intentie tot cu un deficit de 6,8 e raspunsul cel mai simplu si pe care nu-l mai dau eu pentru ca pe mine ma crede putina lume ca stiu aritmetica si sper ca pe cei de la Fondul Monetar ii crede lumea. Am avut o discutie si la televizor vis-a vis de aritmetica. În acest momet, cu aceasta masura deficitul bugetar prognozat, pe care l-am agreat cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana este de 6,8%. În ceea ce priveste masura privind majorarea sau introducerea unei taxari suplimentare a proprietatilor, ea a fost scoasa din textul ordonantei privind masurile de modificare a Codului fiscal si va fi promovata miine inr-un text nou. Din motive de tehnica legislativa care tin de Ministerul Justitiei nu de Ministerul Finantelor.
Reporter: Ce se va modifica?
Sebastian Vladescu: Articolul trei asa cum a fost in ordonanta care s-a publicat ieri se va translata intr-o noua ordonanta. Nu se schimba nimic. Articolul trei cu aceleasi valori. Deci nu se schimba ceva.
Reporter: Deci a fost vorba “Hai sa o scoatem din ordonanta asta pentru ca daca o ataca cineva la Curtea Constitutionala.”
Sebastian Vladescu: Probabil.
(…)
Reporter: Deficitul fiscal de anul viitor de la 6,8 la 4,4. As vrea sa va intreb cum o sa luati aceste masuri.
Sebastian Vladescu: În mod cert la parghia TVA-ului nu mai avem cum sa umblam. În mod cert va trebui sa existe o ajustare suplimentara pe cheltuielile materiale si de capital. Vom vedea exact cat ne vom putea ajusta acolo, dincolo de materiale si de capital, dincolo de ceea ce s-a intamplat pana in acest moment. Sa inteleg ca exista opinii cum ca ar putea sa dispara de tot. Nu am o problema sa le tai de tot. Sunt curios cei care spun ca trebuie sa dispara de tot cum isi imagineaza funtionarea diverselor componente ale statului dar probabil ca exista minuni. Avem un nivel de cheltuieli de personal prestabilit, deja pe scrisoare de intentie la 39 de miliarde. Ramane sa vedem ce va spune legea pensiilor. Aici repet ce am spus. Dupa parerea mea, pentru 2011, tot sistemul de taxe si impozite in Romania. Impozite si taxe pe proprietate, tot ceea ce tine de taxarea muncii, tot ceea ce tine de transferuri si de alte operatiuni care sunt fiscalizate vor trebui regandite.
Reporter: Si impozitarea veniturilor?
Sebastian Vladescu: Inclusiv impozitarea veniturilor. Daca intrebarea dumneavoastra directa este anul viitor va mai fi sau nu cota unica, va spun ca din punctul meu de vedere acest subiect este deschis.
Rep: Cand veti anunta noul sistem, noua filozofie fiindca mai sunt mai putin de 6 luni pana la sfarsitul anului?
Sebastian Vladescu: În momentul in care ne vom apuca sa lucram la constructia bugetara a anului 2011. Nu maine pentru ca deocamdata lucram la prognozele macroeconomice si nu vom face constructia bugetara pentru 2011 decat dupa ce aprobam strategia. E legea responsabilitatii care ne impune niste pasi. Deja ei sunt amanati pentru ca nu avem consiliu fiscal aprobat de catre Parlament. Consiliul fiscal sper sa se valideze saptamana aceasta sa putem incepe sa discutam strategia pe urmatorii 3 ani dupa care incepand cu luna august si pe baza negocierii cu partenerii internationali sa incepem sa lucram la bugetul anului viitor. Deci, repede. În 2, 3 luni.
(…)
Documente atasate [sursa mfinante.ro]:
Transcriere-conferinta-presa-29-iunie-2010.pdf
VIDEO Conferinta de presa din 29 iunie 2010 – integrala (60,32 minute):