Cum impozitam veniturile persoanelor fizice (contracte civile, PFA)? – o telenovela fiscala [exemple de incompetenta]

109

Pe scurt:
De la 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, toate contractele au devenit „incheiate conform Codului civil” (Codul Comercial fiind abrogat).

De la 1 ianuarie 2012, respectiv 1 februarie 2012, prin modificarile la Codul fiscal si la normele de aplicare a acestuia, autoritatile au stabilit ca pentru toate contractele civile, incheiate intre platitori persoane juridice si persoane fizice, deci inclusiv cele incheiate cu avocati, notari, contabili sau orice alte persoane fizice autorizate, se va retine la sursa 10% impozitul pe venit si, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale.

Mai mult, in cadrul diverselor cursuri si seminarii in care au fost prezenti vorbitori din cadrul Ministerului Finantelor, acestia au insistat cu seninatate ca astfel trebuie inteleasa legea [hotnews.ro].

In practica, asta ar fi insemnat de exemplu ca daca se fac cheltuieli deductibile, in interesul societatii, pentru taxi, pentru notar, pentru florar, pentru avocat, etc. iar serviciul/produsul a costat si facturi fiscale emisa este de 100 lei, trebuie sa achiti efectiv 90 lei, iar diferenta de 10 lei sa o retii si sa o virezi bugetului de statul.

Presa a scris, consultanti, contabilii au implorat pentru precizari, telefoanele de la serviciile judetene de asistenta contribuabililor au luat foc:
– avocatnet.ro – Contractele civile si retinerea la sursa – MFP va aduce clarificari in perioada urmatoare
– hotnews.ro – O mica dilema fiscala
VIDEO eveniment Forumul de fiscalitate organizat de Camera Consultantilor Fiscali.

Pe 22 februarie 2012, MFP a rezolvat triumfator problema, in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul 247/2012. Stresati de intrebari, si MFP si ANAF au publicat pe siteurile proprii versiunea trimisa spre publicare, inainte de publicarea in Monitorul oficial.

THE END – Un episod din realitatea fiscala – 5 luni de la modificarea Codului civil, 2 luni de la modificarea Codului fiscal.

Cine raspunde pentru costurile suplimentare realizate de societati pentru conformare fiscala?  Cine raspunde pentru resursele de timp si financiare irosite?

- Publicitate -