Luni, 5 martie 2012, la emisiunea ”Prim Plan” de la TVR, prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu a facut o serie de declaratii privind posibile masuri in domeniul fiscal. Pe scurt, premierul a declarat ca:
– am in vedere reducerea CAS cu 3 pana la 5 puncte procentuale, sigur la angajaţi, poate si pentru angajatori, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva,
– returnarea de TVA este o zona unde s-au facut jocuri foarte multe in trecut,
– ma intereaseaza averile care scapa netaxarii, ma intereseaza tonele de legume si de fructe care intra in fiecare zi in Romania,
– deocamdata, scaderea cotei unice de la 16 la 12% si cresterea salariului minim la 900 de lei (declaratii PDL), sunt o tinta cam indrazneata.
Redam in continuare, un extras din declaratiile premierului:
….
Cristian Dan Turturica: În cazul evaziunii fiscale, vorbim de aceasta resursa extraordinara pe care statul roman n-a fost in stare s-o foloseasca, si anume sa recupereze mai mult din ceea ce s-ar cuveni statului, pe ce va bazati cand sperati ca aceste institutii care n-au putut, nu risc sa spun asta, 22 de ani sa performeze pe masura nevoii Romaniei, de ce o s-o faca sau cum ar putea s-o faca mai bine spus in doua luni de zile sub bagheta lui Mihai Razvan Ungureanu?
Mihai Razvan Ungureanu: Nu sub bagheta lui Mihai Razvan Ungureanu…
Cristian Dan Turturica: Sub coordoanrea, sub presiunea, sub comandamentul dvs.
Mihai Razvan Ungureanu: Atentie, sub bagheta ministrului de resort, in primul rand. Eu sunt cel care solicita ministirilor, iar ministrii solicita la randu-le structurilor aflate in subordine – ANAF fiind in subordinea ministrului de finante. Ceea ce solicit eu este, in primul rand, o activitate sustinuta in combaterea evaziunii fiscale, mai ales pe acele teritorii unde legislatia sanctionatorie, de exemplu, exista si n-a fost integral aplicata sau este aplicata discriminatoriu pe criterii care scapa legii, si intelegeti ce vreau sa spun, sau este omisa iarasi pe motive care sunt in cu totul alt calcul decat legea. Imaginati-va ca, in evaziunea fiscala, ai cel putin doua mari capitole aproximativ egale cantitativ in materie de implicare financiara, de volum financiar, munca la negru, care inseamna foarte mult si care in opinia mea nu poate fi micsorata volumic decat prin masuri pozitive, nu prin masuri sanctionatorii, si asta este motivul pentru care am amintit de CAS la un moment dat.
Cristian Dan Turturica: Aveti in vedere scaderea contributiilor?
Mihai Razvan Ungureanu: Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajat, poate si pentru angajator, intr-o marja de 3 pana la 5 puncte procentuale, in functie de – si aici subliniez – capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care este o data interna si care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar. Aceasta este prima chestiune. A doua chestiune este legata de celelalte doua tipuri de evaziune. Evaziunea fiscala comuna de care toata lumea stie, de la contrabanda la nefiscalizarea propriu-zisa, unde se poate interveni, si acolo este primul loc in care am adresat solicitarea ministrilor de resort sa colaboreze pe orizontala, pentru a face tot ceea ce se poate, pentru a scoate bani suplimentari din taxarea painii, taxarea carnii congelate, a legumelor si a fructelor, a carburantilor, a alcoolului si pot continua la nesfarsit. Sunt domenii unde interventia organelor fiscale, a vamii, a administratiei, a Garzii Financiare nu se face vizibila. Sunt lucruri pe care le-am spus foarte clar, de altfel si in comunicatul care a fost remis presei, cred ca a fost foarte limpede. Si acolo, in aceasta zona, astept o performanta deosebita.
Realizator: „Va cer ca in termen de 60 de zile actiunile dvs de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat”. Timpul a inceput sa treaca.
Mihai Razvan Ungureanu: Dati-mi voie sa continui. Credeti ca numai pentru mine?
Realizator: 30 de zile s-au dus.
Mihai Razvan Ungureanu: 60.
Realizator: Bun, dar 30 din cele 60…
Mihai Razvan Ungureanu: S-au dus 20, pentru ca a fost la cateva zile dupa, dar credeti-ma ca nu numai pentru mine se duce timpul. Eu sunt cel care observa felul in care este facuta perfomanta. Aceasta este tinta. Cel care raspunde de asa ceva este cel care in mod direct este implicat administrativ in punerea in aplicare a acestei chestiuni. Si vreau sa continui. Mai exista o zona unde s-au facut jocuri foarte multe in trecut. E vorba foarte clar de returnarea de TVA. Si in acest lucru ma uit cat se poate de limpede. Nu pot sa fiu multumit in momentul in care vad ca o actiune sanctionatorie a organelor fiscale, Garda Financiara, administratie, vama, atinge neaparat mica taxare. Nu ma multumeste in niciun fel sa vad o armata de inspectori fiscali care ravasesc florile intr-o piata. Nu aceasta este problema mea in mod neaparat. Însa ma intereaseaza averile care scapa netaxarii, ma intereseaza tonele de legume si de fructe care intra in fiecare zi in Romania.
Cristian Dan Turturica: Produsele petroliere, o sursa de evaziune extrem de mare.
Mihai Razvan Ungureanu: Produsele petroliere, si asa mai departe.
Cristian Dan Turturica: Dar toate aceste lucruri, stiti foarte bine, se stiau inca din 2010, ca sa nu mai vorbim ca se stia de foarte multa vreme, cand au fost pe masa CSAT si s-a inceput acea ofensiva impotriva combaterii evaziunii fiscale. Iata ca sunt aproape doi ani de zile, se constata niste rezultate – ar fi nedrept sa n-o spunem – in combaterea contrabandei cu tigari, o recunosc chiar marile firme de tigarete care activeaza in Romania, dar in restul lucrurilor rezultatele sunt destul de slabe. Si revin la intrebarea anterioara: ce se va intampla de astazi sau de acum doua saptamani in urma si nu s-a putut intampla din 2010 incoace? Pentru ca, repet, vointa politica – am vazut-o in sedinta CSAT – a existat chiar si atunci.
Mihai Razvan Ungureanu: N-am sa am cum sa va raspund in termeni de comparatie, pentru ca nu sunt, in momentul de fata, in situatia de a face o comparatie. Daca va fi momentul, apropo de cele 30 de zile de care spuneati ca au trecut, o vom face atunci.
Realizator: Toata lumea se asteapta sa cresteti salariile si pensiile. Ca sa se intample acest lucru, trebuie sa existe, in primul rand, crestere economica…
Mihai Razvan Ungureanu: Clar.
Realizator: Ca sa scoti mai multi bani din economie trebuie sa vii cu un program cat se poate de ferm de masuri, astfel incat economia si firmele sa produca mai mult. Aveti masurile concrete prin care poate fi stimulata, in acest moment, in perioada imediat urmatoare pe care o mai aveti la dispozitie, activitatea economica?
Mihai Razvan Ungureanu: Da, exista si aici o suma de masuri pe care ne gandim sa le luam. V-am pomenit de CAS, nu v-am pomenit de marirea salariilor si a pensiilor.
Realizator: Scaderea CAS la 41%, am auzit inclusiv declaratiile facute de cei de la PDL, scaderea cotei unice de la 16 la 12% si cresterea salariului minim la 900 de lei.
Mihai Razvan Ungureanu: E cam indrazneata, in opinia mea, aceasta tinta. Deocamdata…
Realizator: Dar exista pe masa guvernului, macar ca variante de lucru, cele pe care le-am amintit putin mai devreme?
Mihai Razvan Ungureanu: Sunt toate scenariile posibile pe masa guvernului, dar eu am, totusi, doua principii de actiune de la care nu ma abat. Primul este prudenta si al doilea este responsabilitatea. Nu-mi pot permite sa arunc, in momentul de fata, Romania intr-o spirala de hotarari populiste care sa dea tuturor bani pe seama pierderii a ceea ce s-a reusit face in cativa ani de austeritate. Este un deficit de cash pe care trebuie sa-l tinem si care este de 1,9% – ne tinem de el cu dintii. Nu ne permitem, in momentul de fata, sa risipim banul public. În schimb, pot sa fac altceva si la acest lucru deja am purces: reducerea cheltuielilor bugetare la ministerele care administreaza portiuni mari din banul public.
Realizator: Mai exact…
……..
sursa: gov.ro