Intrebare – problema fiscala: Sediul firmei se afla la distanta de 13 km de oras. Transportam angajatii firmei cu masinile propietate ale societatii, grupati mai mult de 2 angajati intr-o masina. Se intocmesc foi de parcurs, cheltuielile cu carburantul se centralizeaza pe facturi si le-am considerat deductibile. Considerati ca modificarile din Codul fiscal care intra in vigoare incepand cu data de 1.07.2012 vor afecta deductibilitatea cheltuielilor?
Raspuns – solutie PortalContabilitate.ro: Incepand cu data de 01 iulie 2012, conform modificarilor aduse Legii 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme.
Astfel, incepand cu 01 iulie 2012 deducerea limitata a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului nu se aplica in cazul in care autoturismele respective sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii. In acest caz cheltuielile sunt integral deductibile. De asemenea, cheltuielile sunt integral deductibile in situatia in care autoturismele se inscriu in exceptiile expres prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, mai sus redate.
Modalitatea de aplicare a prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG 24/2012, urmeaza sa fie stabilita prin normele de aplicare.
Autor: Irina Dumitrescu, expert PortalContabilitate.ro | Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.