Reducerea TVA este singura soluție pentru creșterea agriculturii și industriei agricole din România este concluzia conferinței „Food Retail in Romania”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Agenţia Mediafax.
Sorin Minea, președinte Romalimenta și acționar ANGST, a afirmat că scăderea TVA ar fi cea mai inteligentă mişcare.
„Nu mă interesează prea mult impozitul pe profit pentru că nu-l am, la fel cum nu mă interesează CAS-ul şi celelalte. Pe mine mă interesează comerţul, iar dacă scade CAS-ul cu două puncte nu vând mai mult cu un gram. În schimb, dacă ar scădea TVA ar fi cea mai inteligentă mişcare pentru că negustorii reali din piaţă vor micşora preţurile ca să îşi crească vânzările pentru că ei supravieţuiesc din volum”, a afirma S.Minea.
„Negustorii din piaţa neagră măresc preţurile alimentelor pentru că ei supravieţuiesc din tunuri. Lărgirea bazei de impozitare a dus la acest impozit de 24%, insuportabil la şi pentru consumatorul care mănâncă. Poate la maşini ţine, la produse de de lux precis, dar la salam, brânză de vaci sau la lapte nu ţine. De asemenea, este nevoie şi de un control echitabil. Dacă noi suntem controlaţi pentru tot ceea ce facem, atunci să fie controlată toată piaţa, pentru că altfel mi se pare un lucru distructiv la adresa noastră”, a adăugat S.Minea.
Președintele Romalimenta a mai afirmat că în retail nouă din zece magazine de la colţul străzii lucrează la negru.
Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a afirmat că AMRCR se angajează că exact cu acelaşi procent cu care se va micşora TVA la alimente se va vedea şi prețul la raft.
„Soluţia este reducerea TVA la alimentele de bază şi vreau să spulber speculaţiile destul de populiste care spun că aceasta nu va duce la ieftinirea bunurilor alimentare pentru că cineva de pe lanţ ar specula acest lucru şi şi-ar umfla marjele. Total greşit, iar cel puţin noi, AMRCR, ne angajăm că acelaşi procent cu care se va micşora TVA la alimente se va vedea şi la raft. Exact cu acelaşi procent”, a afirmat A.Vlad.
„Problema fundamentală a lanţului de produse agricole şi alimentare este că el nu începe în România. Chiar dacă avem în marea noastră majoritate produse româneşti pe rafturile magazinelor, cu excepţia legumelor şi fructelor, materiile prime cu care se produc acele bunuri sunt materii prime din import”, a adăugat A.Vlad.