Vineri, 4 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta a declarat la Antena 3 că a discutat cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor.

Declarații Victor Ponta

„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta… „.

În octombrie 2010, prin OUG 87/2010,  Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim. A fost analizată varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem și a decis revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Potrivit unui proiect de OUG din aprilie 2010, variantă în lucru obținută de presă, textul prevedea că vor fi obligate la plata impozitului forfetar persoanele juridice române care îndeplinesc cumulativ următoarele două condiții:
1. au venituri totale anuale realizate care nu depășsesc 35.000 (sau 100.000) euro, și
2. au înscrisă în actele de constituire ca activitate principală, potrivit legii, una din următoarele activități CAEN:
4520 Întretinerea si repararea autovehiculelor( spalatorii auto, vulcanizari)
4931 Transporturi urbane, suburbane si metropolitane de calatori
4932 Transporturi cu taxiuri
4939 Alte transporturi terestre de calatori n.c.a
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
5530 Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
5590 Alte servicii de cazare
5610 Restaurante
5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
5629 Alte activitati de alimentatie n.c.a.
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
7990 Alte servicii de rezervare si asistenta turistica
8130 Activitati de intretinere peisagistica
9001 Activitati de interpretare artistica(spectacole)
9002 Activitati suport pentru interpretare artistica(spectacole)
9003 Activitati de creatie artistica
9004 Activitati de gestionare a salilor de spectacole
9522 Repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina
9523 Repararea incaltamintei si a articolelor din piele
9524 Repararea mobilei si a furniturilor casnice
9525 Repararea ceasurilor si a bijuteriilor
9529 Repararea articolelor de uz personal si gospodaresc n.c.a.
9601 Spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana
9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare
9603 Activitati de pompe funebre si similare
9604 Activitati de intretinere corporala
9609 Alte activitati de servicii n.c.a

- publicitate -

4 COMENTARII

  1. E o idee stupida, ii va ingropa pe cei cinstiti, bagand economia in picaj, cu falimente, inchideri de firme, somaj si tot tacamul, si ii va determina sa evazioneze mai abitir pe ceilalti, la alte taxe si impozite, incat statul va pierde si mai mult. O astfel de masura nu poate face decat rau.

  2. Toti politicienii, actualii ca si fostii, fiind total straini de mediul de afaceri IMM, isi inchipuie ca la ora actuala firmele mici si mijlocii stau pe saci de bani ascunsi, pe care banditii de patroni putred de bogati si plini de vile si masini de lux ” nu vrea” sa-i imparta cu statul. Realitatea e ca covarsitoarea majoritate a acestor firme se zbat pentru supravietuire, nici vorba de bani ascunsi, iar majoritatea patronilor lor abia scot din ele cat sa poata sa-si plateasca cheltuielile la bloc, reparatiile la Clio si mancarea pe luna respectiva, castigand cam cat un salariu mediu (cei mai mici nici atat, ba si la bloc mai raman datori, si nu-si pot permite nici sa-si repare rablele si ce se strica prin case). Foarte putini din patronii de firme mijlocii si mai ales mici, pot face avere (cum isi inchipuie cei care judeca realitatea dupa folclorul urban) in actuala conjunctura economica, in care ban la ban trage, majoritatea abia isi tin firmele (care ofera totusi niste locuri de munca si platesc niste taxe, altele decat impozitul pe profit – profit care NU EXISTA) sa nu se scufunde. O astfel de pr0stie de impozit de tip forfetar, i-ar inchide exact pe cei care se straduie sa plateasca, cei care fura pur si simplu vor fura mai mult, ca sa compenseze noul bir pe alta parte. Si cum majoritatea firmelor de servicii sunt mici, deci cu capital autohton, vor fi inchise exact cele care tin banii in tara si nu-i repatriaza undeva peste hotare. Politicienii romani sunt ori extraordinar de incompetenti si straini de realitatea economica, ori rau intentionati si pusi pe distrugerea deliberata a economiei autohtone in favoarea unor interese straine.

  3. Nu incasezi practic nimic din impozit pe profit pentru ca firmele nu au profit, ci chiar pierderi, (10 mld) din cauza starii economiei. Daca bagi noi impozite, n-o sa mai incasezi nici atat TVA sau impozite aferente salariilor, fiindca o parte mare din firme se vor inchide, si vei plati someri. Dar, ca si Boc si Pogea, esti prea tembel sa pricepi!