„Sperăm ca reglementările privind holdingul să fie definitivate cât mai repede. Dacă nu vom reuşi să avem o legislaţie în domeniu în acest an, cel mai probabil vor fi incluse prevederi în cadrul Codului fiscal care vor acoperi aspectele de taxare a companiilor de tip holding. Se vor crea condiţii favorabile unor astfel de structuri, pentru ca antreprenorii locali să nu se mai ducă în ţări precum Cipru“
a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, în cadrul unei conferinţe organizate de PriceWaterHouseCoopers (PwC).
Potrivit ZF, unii consulanţi fiscali susţin că România nu are neapărat nevoie de o lege a holdingului, câteva prevederi fiscale fiind mai mult decât suficiente.
Mihaela Mitroi, partener pe consultanţă fiscală al PwC
„Prevederile sunt mai mult decât suficiente, nu ne trebuie o lege a holdingului, pentru că structurile de tip holdingul funcţionează exact ca oricare altă companie. Diferă doar prin faptul că deţin acţiuni la alte societăţi. Este o chestiune foarte simplă care a fost neînţeleasă foarte multă vreme“.
Reglementarea holdingului a fost întotdeauna considerată prioritară de către mediul de afaceri, ca o modalitate de a aduce şi a păstra capitalul în România, imperios necesară în condiţiile în care investiţiile străine sunt în declin, iar competiţia pentru atragerea de capital şi investiţii este acerbă la nivel regional.
Specialiştii consultați de ZF admit importanţa unei astfel de reglementări, dar atrag atenţia asupra modului în care va fi implementată legislaţia privind holdingul, a eficienţei şi a stabilităţii pe termen lung.
Ionuţ Simion, partener consultanţă fiscală al PwC
„Discutăm de legea holdingului de parcă ar năvăli investitorii în România în condiţiile în care se implementează aceste reglementări. Legea holdingului este doar un prim pas, o modalitate de a face ordine în casă, dar e nevoie de mult mai mult. E nevoie de infrastructură şi de un sistem al administraţiei fiscale cu care se poate coopera. Avem nevoie de funcţionari care să poată îndruma antreprenorii, să le spună cum trebuie să procedeze, nu să citească din lege“.
În cadrul evenimetului PwC a fost prezentat şi cel mai recent raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalităţii internaţionale, printre problemele cele mai acute identificate de organizaţia internaţională numărându-se preţurile de transfer şi jurisprudenţa în aplicarea taxelor